Νόσος του Πάρκινσον: Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει;

by Restart Diet
Στις 11 Απριλίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου του Πάρκινσον, η παγκόσμια κοινότητα επαγγελματιών υγείας, οι ασθενείς και οι φροντιστές τους ενώνονται για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωση του κοινού για τη νόσο. Η ομάδα των Restart Diet αναλύει πώς μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσει την υγεία των ασθενών.

 

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία νευροεκφυλιστική διαταραχή η οποία ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο. Πέρα από τη φαρμακευτική αγωγή, τα άτομα με τη νόσο αυτή μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους μέσω των καθημερινών τους συνηθειών. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ισχυρισμοί και αποδείξεις πως μια ισορροπημένη διατροφή, η επαρκής πρόσληψη νερού, καθώς και η φυσική δραστηριότητα προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία των ανθρώπων με Πάρκινσον.

 

Τι είναι η νόσος του Πάρκινσον;

Η νόσος του Πάρκινσον αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες νευροεκφυλιστικές διαταραχές, μετά το Αλτσχάιμερ. Χαρακτηρίζεται από τρέμουλο, βραδυκινησία, διαταραχές ύπνου και άλλα συμπτώματα τα οποία παρατηρούνται στους ασθενείς. Συνήθως, εμφανίζεται σε άτομα μέσης ηλικίας ή ηλικιωμένους. Μαζί με το Πάρκινσον συνυπάρχουν και ήπιες νοητικές διαταραχές. Η εξέλιξη της νόσου μπορεί να είναι αργή, με τα συμπτώματα να επιδεινώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Η αντιμετώπιση της νόσου στηρίζεται στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό επιτυχής.

Διάβασε επίσης: Alzheimer – Ας Μιλήσουμε για τον πιο Έξυπνο Κλέφτη

world parkinson's disease day

 

 

Συμπτώματα

Βραδυκινησία

Προβλήματα στο περπάτημα

Τρέμουλο

Μειωμένη ισορροπία

Πτώσεις

Ακαμψία ή δυσκαμψία στα άκρα

Αλλαγές στην ομιλία

Δυσφαγία

Προβλήματα όρασης

Επιπλέον, συχνά είναι και τα εξής συμπτώματα:

Κατάθλιψη

Προβλήματα με τη μνήμη

Στρες

Ανησυχία

Κούραση

Απάθεια

Δερματικά προβλήματα και εφίδρωση

 

 

 

Πάρκινσον και διατροφή

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή η οποία να είναι ειδική για την καλύτερη διαχείριση του Πάρκινσον. Ωστόσο, έρευνες αποδεικνύουν πως μία στοχευμένη και υγιεινή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου και να βελτιώσει την υγεία.

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν πως η Μεσογειακή διατροφή προσφέρει οφέλη στα άτομα με Πάρκινσον. Ένα από αυτά τα οφέλη είναι η βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας των ατόμων. Αυτό που κάνει τη Μεσογειακή διατροφή τόσο ωφέλιμη είναι ότι περιλαμβάνει τρόφιμα με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, δηλαδή θρεπτικά συστατικά τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να εκτελέσει διάφορες λειτουργίες. Επιπλέον, από έρευνες προκύπτει πως η περιεκτικότητά της στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά μειώνει το οξειδωτικό στρες, γεγονός το οποίο μπορεί να εξηγήσει τις ευεργετικές επιδράσεις της Μεσογειακής διατροφής στη γνωστική λειτουργία.

Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται πως η συχνή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, οσπρίων, φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδου είναι απαραίτητη. Σημαντικός είναι και ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος και ζάχαρης, όπως υποστηρίζει και το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής.

 

Συμβουλές

Η κατανάλωση τροφών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα όσπρια, η άπαχη πρωτεΐνη, τα καλά λιπαρά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και η επαρκής ενυδάτωση, είναι το κλειδί για να παραμείνεις ενεργητικός/ή, υγιής και να αποτρέψεις την εμφάνιση διάφορων επιπλοκών που σχετίζονται με τη νόσο Πάρκινσον, όπως π.χ η δυσκοιλιότητα και η αφυδάτωση.

 

νόσος του Πάρκινσον διατροφή

 

 

Αφυδάτωση

Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τη νόσο Πάρκινσον μπορεί να σου προκαλέσει αφυδάτωση, η οποία με τη πάροδο του χρόνου μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα στα νεφρά, αδυναμία, σύγχυση και προβλήματα ισορροπίας. Γι΄αυτό, καλό θα ήταν να φροντίζεις να καταναλώνεις αρκετό νερό και υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

 

Δυσκοιλιότητα

Ορισμένα άτομα με Πάρκινσον αναφέρουν πως ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα, η οποία οφείλεται στην επιβράδυνση της πεπτικής λειτουργίας. Φρόντισε, λοιπόν, να καταναλώνεις τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα προιόντα ολικής, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, καθώς επίσης και να καταναλώνεις αρκετό νερό, ώστε να αντιμετωπίσεις ή να αποφύγεις τη δυσκοιλιότητα.

Διάβασε επίσης: Γιατί να πιω νερό;

 

 

Φυσική Δραστηριότητα

Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να φοβούνται ότι θα χάσουν την ισορροπία τους και θα πέσουν, κάτι το οποίο συχνά οδηγεί σε έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Ωστόσο, μέσα από έρευνες διαπιστώθηκε πως οι τακτικό περπάτημα βοήθησε στην αύξηση της κανονικής ταχύτητας βαδίσματος και στην επιμήκυνση του μήκους του βηματισμού, γεγονός το οποίο καθιστά απαραίτητη τη φυσική δραστηριότητα σε άτομα με τη νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Ακόμη και οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το σκούπισμα του σπιτιού, το πλύσιμο των πιάτων κ.ά., συμβάλλουν στην καθυστέρηση εμφάνισης κινητικών προβλημάτων.

 

Με λίγα λόγια…

Συμπερασματικά, η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της νόσου του Πάρκινσον, επηρεάζοντας τόσο τη γενική υγεία όσο και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ω-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες, όπως π.χ η μεσογειακή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας και στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων, σε συνδυασμό πάντα με τη φαρμακευτική αγωγή όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη.

 

Βιβλιογραφία

 

Ακολουθήστε τις Restart Diet σε InstagramFacebook και στο restartdiet.gr, για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή.σας, βίντεο με συνταγές και λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

 

You may also like