Τι είναι οι κατεχίνες και γιατί τις θέλεις στη διατροφή σου

by Restart Diet
Οι κατεχίνες είναι φυσικές ενώσεις που ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των φλαβονοειδών και είναι γνωστές για τα πολλαπλά οφέλη τους στη λειτουργία του οργανισμού.

 

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις ιδιότητες και τα οφέλη των κατεχινών, τη σχέση τους με την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και τους τρόπους ενσωμάτωσής τους στη διατροφή σου.

 

 

Τι είναι οι κατεχίνες;

Οι κατεχίνες είναι πολυφαινολικές ενώσεις οι οποίες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Δεν είναι απαραίτητες για τη διατροφή του ανθρώπου, ωστόσο, μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας και στην πρόληψη διάφορων ασθενειών. Είναι ιδιαίτερα γνωστές για τις αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές και αντιβακτηριακές τους ιδιότητες οι οποίες προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία του οργανισμού. Οι πιο γνωστές κατεχίνες είναι η κατεχίνη (C), η επικατεχίνη (EC), η επιγαλλοκατεχίνη (EGC), η επικατεχίνη γαλλικού εστέρα (ECG) και η επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCS). Τρόφιμα και αφεψήματα τα οποία περιέχουν κατεχίνες είναι η μαύρη σοκολάτα, το μήλο, το κόκκινο κρασί, τα λαχανικά κ.ά. Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σε κατεχίνες τη συναντάμε στο πράσινο και στο μαύρο τσάι. Μάλιστα, η συγκέντρωσή τους αυξάνεται όσο αυξάνεται και η διάρκεια εμβάπτισης των φύλλων τσαγιού σε ζεστό νερό.

 

Ο Ρόλος των Κατεχινών στον Οργανισμό

Αντιοξειδωτική δράση: Οι κατεχίνες, χάρη στις αντιοξειδωτικές τους ικανότητες, προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες και βελτιώνουν τον μεταβολισμό του λίπους.

Αντιφλεγμονώδης δράση: Έχουν την ικανότητα να μειώνουν την παραγωγή φλεγμονωδών μορίων που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της φλεγμονώδους αντίδρασης.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Οι κατεχίνες βοηθούν στην καταπολέμηση μικροβίων και ιών, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες έρευνες αποδεικνύουν ότι οι κατεχίνες ενισχύουν τη δραστηριότητα των Τ-λεμφοκυττάρων και των φυσικών φονικών κυττάρων (NK), τα οποία είναι υπεύθυνα για την αναγνώριση και καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Πρόληψη χρόνιων νοσημάτων

Καρδιαγγειακά: Από επιστημονικές μελέτες αποδεικνύεται πως οι κατεχίνες προστατεύουν το ενδοθήλιο των αιμοφόρων αγγείων, μειώνουν την κακή χοληστερόλη (LDL) και καταστέλλουν την προσκόλληση των αιμοπεταλίων, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη θρομβογένεση.

Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Οι κατεχίνες ρυθμίζουν τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 με διάφορους μηχανισμούς, όπως τη μείωση του οξειδωτικού στρες, τη βελτίωση της αντίστασης της ινσουλίνης και τη ρύθμιση της εντερικής λειτουργίας.

Καρκίνος: Φαίνεται πως οι κατεχίνες, ιδιαίτερα η επιγαλλοκατεχίνη γαλλικού εστέρα (EGCG), δρουν θετικά στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, χάρη στην πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση.

 

Γιατί είναι σημαντικές για τη διατροφή μας

Η ενσωμάτωση τροφίμων πλούσιων σε κατεχίνες, όπως το πράσινο τσάι και τα φρούτα, είναι μια φυσική στρατηγική για την ενίσχυση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών. Εκτός από τα παραπάνω οφέλη τα οποία προσφέρουν στον οργανισμό, οι κατεχίνες βοηθούν στην ενίσχυση της λειτουργίας και υγείας του εντέρου, συμβάλλοντας στη βελτίωση της πέψης. Επιπλέον, ένας άλλος λόγος ο οποίος μπορεί να σε πείσει να συμπεριλάβεις τις κατεχίνες στη διατροφή σου, είναι το γεγονός ότι προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες τις οποίες προκαλούν οι ακτίνες UV και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

Κατεχίνες θα βρεις σε τρόφιμα όπως:

 

 

 

 

Πράσινο τσάι

Κακάο και μαύρη σοκολάτα

Μούρα (βατόμουρα, μύρτιλα και φράουλες)

Κόκκινο κρασί

Μήλα

Αχλάδια

Καρότα

Καφές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πιθανές παρενέργειες

Δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς οδηγίες και όρια σχετικά με την ποσότητα κατανάλωσης κατεχινών. Ωστόσο, καλό θα ήταν να βάζουμε ένα μέτρο, καθώς υπάρχουν ανησυχίες πως η υπερβολική κατανάλωσή τους πιθανόν να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικής βλάβης.

 

Με λίγα λόγια…

Τα πολλαπλά οφέλη των κατεχινών, αποδεικνύουν και αυτά με τη σειρά τους, τη δύναμη της φύσης στη διατροφή μας. Η κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ευεξία και στη μακροζωία, διότι αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο για την υγεία μας. Ωστόσο, για ακόμη μία φορά, η ισορροπία είναι το κλειδί, καθώς η υπερβολική πρόσληψη κατεχινών πιθανόν να προκαλέσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε τις Restart Diet σε Instagram, Facebook και στο restartdiet.gr, για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή.σας, βίντεο με συνταγές και λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

You may also like