Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς, του εντέρου και του εγκεφάλου, αλλά οι παρακάτω 8 τροφές κάνουν καλό και στο ήπαρ.
Το ήπαρ είναι ένα ζωτικό όργανο, που εκτελεί μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες για το σώμα, αλλά συχνά αμελούμε τη φροντίδα του. Πρόσφατα στατιστικά στοιχεία υπογραμμίζουν τη σημασία της ηπατικής υγείας, καθώς μια νέα ανάλυση της Cancer Research UK αποκάλυψε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρκίνο του ήπατος στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Μάλιστα, η ανάλυση προμηνύει πως το ποσοστό θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 10% ακόμη έως το 2040!

Η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και η παχυσαρκία είναι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των παραπάνω ποσοστών. Γι’ αυτό, μια καλά ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του ήπατος.
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, ορισμένες τροφές ενισχύουν τη λειτουργία του ήπατος, ενώ άλλες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την αναστροφή της ηπατικής βλάβης.
Οι παρακάτω 8 τροφές προάγουν την υγεία του ήπατος και αξίζουν μια θέση στην καθημερινή διατροφή σας.

1.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του ήπατος από την οξειδωτική βλάβη. Μια μελέτη του 2019, διαπίστωσε ότι η χλωροφύλλη που περιέχουν έχει επίσης αποτοξινωτικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της τοξικότητας του ήπατος.

2.
Παντζάρι
Το κόκκινο παντζάρι ότι βοηθά στην υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς είναι πλούσιο σε νιτρικά άλατα. Επίσης, περιέχει βεταλαΐνες – ένα είδος αντιοξειδωτικού – και ενώσεις που μπορεί να υποστηρίξουν την αποτοξίνωση του ήπατος, αυξάνοντας την παραγωγή αποτοξινωτικών ενζύμων από το ήπαρ.

3.
Κουρκουμάς
Η κουρκουμίνη, η δραστική ουσία του κουρκουμά, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μια κλινική δοκιμή, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hepatology, έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμίνης μείωσε τη φλεγμονή σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

4.
Πράσινο τσάι
Μια μελέτη του 2006, που επίσης δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hepatology, διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού βελτίωσε τη λειτουργία του ήπατος και μείωσε τη συσσώρευση λίπους στο όργανο. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στις κατεχίνες, αντιοξειδωτικά στα οποία είναι πλούσιο το πράσινο τσάι.

5.
Σταυρανθή λαχανικά
Λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία λαχανικών, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες, καθώς και σε γλυκοζινολικές ενώσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τελευταίες διεγείρουν την παραγωγή αποτοξινωτικών ενζύμων στο ήπαρ και προστατεύουν από την οξειδωτική βλάβη. υγεία του ήπατος

6.
Φακές και φασόλια
Οι ειδικοί συχνά επαινούν τις φακές και τα φασόλια ως θρεπτικές πηγές φυτικών ινών και πρωτεΐνης,.κατάλληλες και για χορτοφάγους και vegans, αλλά αυτά δεν είναι τα μοναδικά τους οφέλη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στις φακές και τα φασόλια.μπορεί να συμβάλει στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ.και στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας.

7.
Αγκινάρες
Το εκχύλισμα αγκινάρας, το οποίο περιέχει κυναρίνη,.μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας. Η κυναρίνη είναι μια ένωση που διεγείρει την παραγωγή χολής,.η οποία βοηθά στη διαδικασία αποτοξίνωσης και προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα.

8.
Σκόρδο
Το σκόρδο περιέχει ενώσεις θείου, που βελτιώνουν τη δραστηριότητα των ηπατικών ενζύμων. Ταυτόχρονα, οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητές του.μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.





