Αλήθεια, υπάρχει καλύτερο comfort food από τα ζυμαρικά;
Σκέψου ένα χαλαρό απόγευμα στο σπίτι, όταν δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να απολαύσεις ένα ζεστό πιάτο με ζυμαρικά; Είτε έχεις λίγα λεπτά για ένα γρήγορο πιάτο είτε θέλεις να πειραματιστείς με μια νέα συνταγή, τα ζυμαρικά είναι πάντα η πιο εύκολη, αλλά και η πιο comfort επιλογή. Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, γιορτάζουμε αυτήν την απόλαυση, ανακαλύπτοντας τα πιο ενδιαφέροντα facts για το αγαπημένο μας comfort food!
Τα ζυμαρικά ξεκίνησαν από την Κίνα, όχι την Ιταλία…
Το ήξερες ότι οι πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές ανθρώπων που έτρωγαν ζυμαρικά προήλθαν από την Κίνα, ήδη από το 5.000 π.Χ; Ο θρύλος λέει ότι ο διάσημος εξερευνητής Μάρκο Πόλο εισήγαγε τα ζυμαρικά στην Ιταλία τον 12ο αιώνα, αλλά ιστορικά αρχεία υποδεικνύουν ότι ο προ-ρωμαϊκός ετρουσκικός πολιτισμός είχε ήδη φτιάξει τα δικά του ζυμαρικά (σπάζοντας το σιτάρι με πέτρες και ανακατεύοντάς το με νερό για να δημιουργήσει ζύμη) μέχρι το 500 π.Χ.

Υπάρχουν 600 διαφορετικά σχήματα
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών, υπάρχουν περισσότερα από 600 διαφορετικά σχήματα ζυμαρικών που παράγονται σε όλο τον κόσμο.

Πόσα μέτρα ζυμαρικών καταναλώνουν ετησίων οι Ιταλοί;
Ο Διεθνής Οργανισμός Ζυμαρικών ισχυρίζεται ότι αν οι Ιταλοί έτρωγαν τη μέση ετήσια ποσότητα ζυμαρικών σε σχήμα spaghetti, θα έτρωγαν περίπου 600 εκατομμύρια χιλιόμετρα, αρκετά ζυμαρικά για να τυλιχτούν γύρω από τον πλανήτη 15.000 φορές!

Τα ζυμαρικά είναι Τέχνη!
Σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας, όπως στη Σαρδηνία, η παρασκευή ζυμαρικών είναι ολόκληρη τέχνη. Μάλιστα, το παραδοσιακό ζυμαρικό “su filindeu” είναι τόσο δύσκολο να φτιαχτεί, που ελάχιστοι το γνωρίζουν πλέον.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο comfort food!
Τα ζυμαρικά θεωρούνται comfort food, γιατί οι υδατάνθρακες που περιέχουν.αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, της χημικής ουσίας που μας κάνει να αισθανόμαστε ευχάριστα και ήρεμα.

Μπορούν να γίνουν και super food…
Παρά την κακή φήμη που έχουν μερικές φορές λόγω υδατανθράκων, τα ζυμαρικά είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Όταν καταναλώνονται με μέτρο και συνοδεύονται από λαχανικά, πρωτεΐνες και καλής ποιότητας λάδι, αποτελούν ένα ισορροπημένο και υγιεινό γεύμα.
Γιόρτασε και εσύ την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών με την αγαπημένη σου pasta συνταγή!





