Home / Good Life  / Το Ηράκλειο Κρήτης στο βιβλίο Guinness World Records 

Το Ηράκλειο Κρήτης στο βιβλίο Guinness World Records 

Το Ηράκλειο
Από το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, το Ηράκλειο Κρήτης κατέχει και επίσημα μία θέση στο βιβλίο των Guinness World Records. Εκεί, δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο μωσαϊκό από 37.531 καλιτσούνια!

 

Στην προβλήτα του Μικρού Κουλέ του Ηρακλείου σχηματίστηκε ένας πρωτοφανής σε μέγεθος χάρτης της Κρήτης, διαστάσεων 41Χ16 μέτρα. Για τη σύνθεση του φαντασμαγορικού σκηνικού, χρησιμοποιήθηκαν 37.531 καλιτσούνια τύπου “λυχναράκια”, μπροστά από το εμβληματικό Ενετικό Κάστρο της Πόλης.

 

 

Εκατοντάδες σπουδαστές της σχολής Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, συντονισμένοι από το Gastronomy Essentials, δημιούργησαν αυτό το μοναδικό επίτευγμα. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του δήμου Ηρακλείου, καθώς και των εταιρειών Λυχνία, Μύλοι Κρήτης, Αφοί Καλογεράκη, Παρλαμάς, Αφοί Χιωτάκη, Super Market Χαλκιαδάκης.

 

Το Ηράκλειο

 

Ο χάρτης, που οδήγησε την Κρήτη στο Guinness World Records, είχε συνολική προετοιμασία 6 μηνών. Τα 37.531 καλιτσούνια ετοιμάζονταν τις τελευταίες δύο εβδομάδες και για την παρασκευή του χρησιμοποιήθηκε πλήθος τοπικών υλικών. Πιο συγκεκριμένα, 1 τόνος αλεύρι, 1 τόνος μυζήθρα, 400 κιλά ζάχαρη και 230 λίτρα αυγού. Ο χάρτης της Κρήτης ήταν μοναδικός στις λεπτομέρειές του, καθώς αποτύπωσε ανάγλυφα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του νησιού με ξεχωριστούς χρωματισμούς από λευκή σοκολάτα και βούτυρο κακάο.

 

 

Αυτό το εντυπωσιακό γαστρονομικό εγχείρημα αποτέλεσε, όπως ήταν φυσικό, μία μεγάλη γιορτή για την Κρήτη. Το Ηράκλειο κατακλείστηκε από μουσική, άφθονο κέφι, κεράσματα και άρωμα κρητικής παράδοσης. Μετά την επίτευξη του παγκόσμιου ρεκόρ, το μεγαλύτερο μέρος από τα καλιτσούνια προσφέρθηκε σε 12 Κοινωφελείς Οργανισμούς του νησιού. Πιο συγκεκριμένα, 30.000 περίπου κρητικά καλιτσούνια συσκευάστηκαν ξανά και προσφέρθηκαν σε συσσίτια. Η Διακονία Αγάπης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, η Αποστολή Αγάπης, το Παιδικό Χωριό SOS της Κρήτης, η Τράπεζα Τροφίμων, καθώς και η Κοινότητα Ουκρανών Προσφύγων ήταν μερικά από τα κοινωφελή ιδρύματα που στηρίχθηκαν από αυτό το εγχείρημα. 

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada