Home / Good Life  / Αυγό, πολύτιμο και παρεξηγημένο

Αυγό, πολύτιμο και παρεξηγημένο

avga
Παγκόσμια Ημέρα Αυγού η 8η Οκτωβρίου. Ποια είναι η διατροφική αξία του; Ποιοι είναι οι τύποι αυγών και ποιους πρέπει να προτιμάμε; Είναι, τελικά, η καθημερινή κατανάλωσή τους ασφαλής για την υγεία μας;

 

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, οι οπαδοί των αυγών παγκοσμίως έχουν πολλούς λόγους να γιορτάζουν. Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού γιορτάστηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη, το 1996. Έκτοτε, η εκδήλωση γιορτάζεται τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου κάθε έτους. Η 25η διοργάνωσή της, που φέρει την υπογραφή της International Egg Commission, προσκαλεί όλο τον κόσμο να μάθει τα οφέλη και τη δύναμη του αυγού.

 

World Egg Day

 

Θρεπτική “βόμβα”

Η διατροφική αξία του αυγού είναι τεράστια! Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους έχει περίπου 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και 5 γραμμάρια λίπος. Είναι πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες, όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ κ.ά. Επίσης, περιέχει χολίνη και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι από τα λίγα τρόφιμα, που αποτελούν φυσικά καλή πηγή βιταμίνης D.

 

Pagkosmia Imera Avgou

 

Οι τύποι αυγών

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ βρίσκουμε διαφορετικούς τύπους αυγών. Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε τις διαφορές ανάμεσα σε ένα συμβατικό, ένα βιολογικό ή ένα αυγό με Ω3 λιπαρά.

Συμβατικά αυγά

Προέρχονται από κότες που στοιβάζονται σε κλωβοστοιχίες. Δυστυχώς, εκεί οι κοτούλες ζουν μια ατελείωτη μέρα, γεννώντας ασταμάτητα αυγά, γεγονός που καθιστά τη μέθοδο παραγωγή των συμβατικών αυγών βάναυση για τα πτηνά.

Αυγά αχυρώνα

Προέρχονται από κότες που ζουν σε αχυρώνες, οι οποίοι δεν έχουν κλουβιά και εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα πτηνά.

Αυγά ελευθέρας βοσκής

Παράγονται από κότες που ζουν μέσα σε τεράστιους αχυρώνες. Εκεί, τριγυρίζουν σε περιφραγμένους χώρους και τρέφονται με σπόρους ή έντομα, που βρίσκουν στη φύση, ζώντας σε πιο φυσιολογικές συνθήκες.

Βιολογικά αυγά

Σε αυτήν την περίπτωση εξασφαλίζονται ιδανικές συνθήκες διαβίωσης για τα πτηνά. Οι κοτούλες βολτάρουν ελεύθερες σε προστατευμένους ανοιχτούς χώρους και δεν παίρνουν αντιβιοτικά. Μάλιστα, στο έδαφος από το οποίο τρέφονται δεν έχουν χρησιμοποιηθεί φυτοφάρμακα ή άλλα τοξικά ή χημικά προϊόντα. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα βιολογικά αυγά παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης, χαλκού και καλίου.

Αυγά με Ω3 λιπαρά

Για την παραγωγή αυτών των αυγών, η διατροφή των πτηνών ενισχύεται με συστατικά πλούσια σε Ω3 λιπαρά. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα πτηνά, καθώς η εν λόγω πρακτική μπορεί να εφαρμοστεί και σε συμβατικά ορνιθοτροφεία.

Επομένως, η διατροφική αξία των αυγών δεν αλλάζει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του. Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο παραγωγής τους. Και η επιλογή μας εξαρτάται από το ποια μέθοδο παραγωγής θεωρούμε εμείς -ως καταναλωτές- ηθικά καλύτερη!

 

Η αποκατάσταση της φήμης του

Για πολλά χρόνια, υπήρχε η εσφαλμένη αντίληψη ότι τα αυγά είναι υπεύθυνα για την αύξηση της χοληστερίνης, επειδή ένα βραστό αυγό περιέχει 212mg χοληστερίνης. Η διάσημη μελέτη Framingham έδειξε πως τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα αυξάνουν την πιθανότητα για καρδιακή νόσο. Έτσι, το 1968, η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία σύστησε την κατανάλωση έως 3 αυγών την εβδομάδα, οδηγώντας στην κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσής τους.

Χρειάστηκαν περίπου 50 χρόνια και πολλές μελέτες για την απενοχοποίηση του αυγού. Νέες μελέτες έδειξαν πως η χοληστερόλη των τροφών επηρεάζει τη χοληστερόλη του αίματος κατά περίπου 10%. Τελικά, αυτό που αυξάνει τη χοληστερόλη του αίματος είναι η υπερκατανάλωση κορεσμένου λίπους (trans λιπαρών), ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφών. Μάλιστα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακού νοσήματος μειώνεται σε άτομα που καταναλώνουν ένα αυγό καθημερινά!

 

ways to cook eggs

 

Egg Fun facts
  • Το αυγό είναι εύπεπτο, όταν ο κρόκος είναι ακόμη ρευστός, ενώ είναι δύσπεπτο, όταν είναι ωμό η πολύ σφιχτό ή όταν είναι τηγανητό.
  • Αν επιλέξετε αυγά για το πρωινό σας, θα καταναλώσετε 18% λιγότερες θερμίδες στη διάρκεια μιας ημέρας.
  • Πολλοί λαοί στη μυθολογική κοσμολογία τους περιγράφουν τη γέννηση του Σύμπαντος ως ένα αβγό που εκρήγνυται ή εκκολάπτεται.
  • Ο Howard Helmer του American Egg Board, είναι ο βασιλιάς της ομελέτας, κατέχοντας τρία ρεκόρ Γκίνες για την παραγωγή ομελέτας. Και είναι πραγματικά γρήγορος, καθώς έφτιαξε 427 ομελέτες δύο αυγών σε 30 λεπτά!
  • Τα παραδοσιακά καπέλα, που φορούν οι σεφ, έχουν πιέτες ίσες με τον αριθμό των τρόπων με τους οποίους μπορούμε να μαγειρέψουμε ένα αυγό!

 

Εσείς, πώς θα απολαύσετε τα αυγά σας σήμερα; #WorldEggDay

 

@WorldEgg365

worldegg365

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin