Home / Good Life  / Θεσσαλονίκη: Γαστρονομική πρωτεύουσα με τη σφραγίδα της Unesco

Θεσσαλονίκη: Γαστρονομική πρωτεύουσα με τη σφραγίδα της Unesco

thessaloniki unesco gastronomy
Μια σημαντική, παγκόσμια διάκριση απέσπασε η Θεσσαλονίκη, με την ένταξή της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της Unesco, στον τομέα της γαστρονομίας.

 

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ελληνική πόλη, ανάμεσα σε 246 όλου του κόσμου, που εντάσσεται στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της Unesco στον τομέα της γαστρονομίας, από την ίδρυσή του το 2004.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης, που οργανώθηκεαπό τον δήμο Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση αυτής της παγκόσμιας διάκρισης στους φορείς της πόλης και τους επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, έκανε λόγο για μια χρυσή ευκαιρία να αναδειχθεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, η γαστρονομία.

Ο Δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα προς τους εκπροσώπους των φορέων της πόλης να καταστούν συνιδιοκτήτες και συμμέτοχοι της προσπάθειας. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η επιτυχία ήρθε ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Τουρισμού και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco.

 

zervas thessaloniki

 

Τοπικότητα, αυθεντικότητα, ποιότητα

Η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο. Τότε, το Υπουργείο Τουρισμού ενημέρωσε σχετικά τους δήμους, σε συνεργασία και με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco. Όπως ανέφερε η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, “πολλοί δήμοι το προσπάθησαν, αλλά η Θεσσαλονίκη είναι αυτή που έκοψε το νήμα, γιατί είχε τον καλύτερο φάκελο”.

Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη, η επιλογή της Διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης να εστιάσει στη γαστρονομία ήταν απολύτως συνειδητή. Προσκάλεσε, μάλιστα, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να διαμορφώσουν “μια γαστρονομική εμπειρία, που θα βασίζεται στο τρίπτυχο τοπικότητα, αυθεντικότητα, ποιότητα”.

“Με περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις εστίασης -μικρές και μεγάλες, που απασχολούν πάνω από 50.000 εργαζομένους, είναι αυτονόητη η πρόσθετη αξία, που αποκτά το ήδη διάσημο brand name της πόλης ως πρωτεύουσας της γεύσης, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και διεθνώς”, σημείωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, Καίτη Τζιτζικώστα.

thessaloniki city of gastronomy

Το λογότυπο

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού παρουσίασε και το λογότυπο του δήμου Θεσσαλονίκης, που “πλάι σε αυτό της UNESCO θα προβάλλει παγκόσμια κάθε πρωτοβουλία, κάθε δράση και ενέργεια της πόλης για τη γαστρονομία”. Το λογότυπο συνδυάζει το αρχικό γράμμα “Θ” από τη Θεσσαλονίκη με το λατινικό “G”, που αντιστοιχεί στη λέξη gastronomy (γαστρονομία).

 

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες και οι τέσσερις Chef Ambassadors του Thessaloniki Food Festival, Σωτήρης Ευαγγέλου, Απόστολος Αλτάνης, Δημήτρης Τσανανάς και Μανώλης Παπουτσάκης.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin