Home / Lifestyle  / Reuse Create Remake is made of magic!

Reuse Create Remake is made of magic!

Reuse Create Remake Sofia

Η Σοφία Μιχαηλίδου, “ψυχή” του εργαστηρίου Reuse Create Remake, δίνει δεύτερη ζωή σε αντικείμενα, που πολλοί θα θεωρούσαμε σκουπίδια. Χαρακτηρίζοντας τη δημιουργία “τρόπο ζωής”, η ταλαντούχα ξυλογλύπτρια σκαλίζει, χαράζει και φιλοτεχνεί έργα μοναδικά, εμπνευσμένα από το μεγαλείο της φύσης και τις εικόνες της καθημερινότητας.

 

Πότε πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την ξυλογλυπτική;

Νομίζω πως το “σαράκι” της δημιουργίας είναι στο DNA μου! Ο πατέρας μου είναι ηλεκτρολόγος, οπότε πάντα υπήρχαν εργαλεία στο σπίτι, είχα μια επαφή από παιδί. Έκανε κι εκείνος κάποιες κατασκευές. Δεν μπορώ να προσδιορίσω πώς ακριβώς ξεκίνησε αυτό το ταξίδι, αλλά πάντα θυμάμαι να θέλω να κάνω πράγματα με τα χέρια μου. Κάποια στιγμή, όσες φορές και να το άφησα, αυτό δε με άφησε… Με “κυνήγησε”! Έτσι, ξεκίνησα να “πειράζω” έπιπλα ή ξύλα, που έβρισκα στον δρόμο ή στο σπίτι… Σιγά σιγά, όλο αυτό άρχισε να εξελίσσεται. Παρακολούθησα ένα εργαστήρι ξυλογλυπτικής για τρία χρόνια, αλλά – κατά βάση – είμαι αυτοδίδακτη, με πάρα πολλή δουλειά και πάρα πολλά λάθη.

 

Reuse Create Remake b

Reuse Create Remake c

 

Οι δημιουργίες σου έχουν να κάνουν κυρίως με το ξύλο. Ως υλικό, στην ακατέργαστη μορφή του, “τραβάει” τα λάθη του;

Ναι, το ξύλο είναι ένα υπέροχο φυσικό υλικό, που σου δίνει πάρα πολλές δυνατότητες και όντως “τραβάει” τα λαθάκια του… Είναι ζεστό, ένα δώρο της φύσης με άπειρες εφαρμογές. Και ως υλικό τέχνης, όμως, είναι υπέροχη πρώτη ύλη, γιατί είναι απρόβλεπτο, ζωντανό και δε σταματά να μεταλλάσσεται. Για παράδειγμα, ένα τραπέζι, μετά από κάποια χρόνια, μπορεί να έχει κουρμπάρει, γιατί το ξύλο ζει…

 

Reuse Create Remake a

 

Και πώς φτάσαμε στο Reuse Create Remake;

Τα τελευταία έξι χρόνια βιοπορίζομαι από το Reuse Create Remake, αλλά δεν το βλέπω επαγγελματικά. Για μένα, είναι τρόπος ζωής. Ξεκίνησα από το μπαλκόνι του σπιτιού μου και βήμα-βήμα άρχισε κι αυτό να εξελίσσεται. Η ηρεμία που νιώθω, όταν δημιουργώ, είναι ο βασικότερος λόγος που τα άφησα όλα, για να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό. Μου ταίριαξε και νιώθω περισσότερο από ποτέ ο εαυτός μου. Βρήκα τον δρόμο μου. Ξεκίνησα μεταποιώντας έπιπλα και, σταδιακά, άρχισα να φτιάχνω τα δικά μου κομμάτια. Κάπως έτσι πέρασαν τα τελευταία έξι χρόνια και δεν το κατάλαβα. Και έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμα…

 

χειροποίητα έπιπλα

 

Να φανταστώ πως οι δημιουργίες σου προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά;

Κατά κύριο λόγο μαζεύω παλιά αντικείμενα, υλικά που άλλοι θα θεωρούσαν σκουπίδια. Θεωρώ ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και η επανάχρηση είναι ένα πάρα πολύ σημαντική, ειδικά στις μέρες μας. Βλέποντας ένα αντικείμενο πεταμένο στα σκουπίδια, πάντα το μυαλό μου πηγαίνει αυτόματα στο τι άλλη χρήση θα μπορούσε να έχει. Προσπαθώ, δηλαδή, να δώσω δεύτερη ή τρίτη ζωή σε ό,τι βρίσκω, κυρίως στο ξύλο, αλλά και σε άλλα υλικά, όπως το γυαλί, το μέταλλο ή το πλαστικό.

 

Τι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για σένα;

Πηγές έμπνευσης για μένα είναι η καθημερινότητα, η φύση και τα ζώα. Ασχολούμαι αρκετά με τον αθλητισμό, κυρίως με το τρέξιμο στο βουνό. Νομίζω ότι η φύση είναι ένα πολύ μεγάλο δικό μου κομμάτι, δεν μπορώ χωρίς αυτή. Και είναι και ένας τόπος που μαζεύω πράγματα. Για παράδειγμα, πάνω στο βουνό θα μαζέψω ξύλα ή πέτρες, ό,τι βρω και θα με εμπνεύσει.

 

 

Φαίνεται πως οι χειροποίητες δημιουργίες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο την προτίμηση του κοινού. Γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει αυτό;

Γενικά, πιστεύω πως υπάρχει μια στροφή προς το DIY και ο κόσμος έχει αρχίσει να μπαίνει λίγο στη διαδικασία του να δημιουργήσει κάτι μόνος του. Μπαίνοντας σε αυτήν τη δημιουργική διαδικασία, αρχίζει να εκτιμά το χειροποίητο λίγο διαφορετικά. Έχει άλλη αξία το χειροποίητο. Ο άνθρωπος που θα το φτιάξει θα δώσει κόπο και χρόνο. Είναι ένα κομμάτι της ψυχής σου, το να σκεφτείς και να φτιάξεις κάτι με τα χέρια σου. Είναι αγάπη! Και νομίζω πως οι άνθρωποι, μεγαλώνοντας ειδικά, το εκτιμούμε διαφορετικά. Επίσης, οι εποχές μάς έχουν κάνει να γυρίσουμε λίγο πιο πολύ στη φύση. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως κάθε χειροποίητο κομμάτι είναι μοναδικό. Μπορεί να γίνει κάτι πανομοιότυπο ή που να του μοιάζει, αλλά δε χάνει ποτέ τη μοναδικότητά του κι αυτή είναι η αξία του.

 

 

Τι απολαμβάνεις περισσότερο σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι;

Είναι η αγάπη μου, η ζωή μου, το οξυγόνο μου. Από αυτό ζω και, αν κάποιος μου το πάρει, δεν ξέρω πώς θα είμαι. Απολαμβάνω την ηρεμία που μου δίνει. Είμαι περισσότερο ο εαυτός μου και συνέχεια μαθαίνω κάτι καινούργιο. Είναι μια τρομερή διαδικασία. Με βοηθά στη διαχείριση του άγχους, της καθημερινότητας, όλων αυτών που όλοι βιώνουμε πλέον… Και πραγματικά με γεμίζει φως! Πιάνω τον εαυτό μου να χαμογελάει πιο συχνά, νιώθω καλύτερα! Νομίζω ότι είναι κάτι που με φέρνει πιο κοντά στη φύση μου…

 

Σοφία Μιχαηλίδου

 

Και πού μπορούμε να βρούμε τις υπέροχες δημιουργίες Reuse Create Remake;

Πέρα από τα social media μου και το ηλεκτρονικό μου κατάστημα στο Etsy, ετοιμάζω σιγά σιγά και την ιστοσελίδα μου. Μπορεί, όμως, κάποιος να έρθει στο εργαστήριό μου, όπου έχω κάποια δείγματα από τις δημιουργίες μου. Κυρίως, όμως, δουλεύω custom. Δηλαδή, ένας άνθρωπος σκέφτεται ή βλέπει κάτι κι έρχεται σε μένα για να το δημιουργήσουμε μαζί. Μπορείτε να με βρείτε εδώ σχεδόν όλη τη μέρα, παρέα με τις γάτες μου, τα ξωτικά-βοηθούς μου!

 

Reuse Create Remake

 

Reuse Create Remake

Γ. Χαλκίδη 22-24, Χαριλάου, Θεσσαλονίκη

Τ. 694 724 3931

FB: reusecreateremake

IG: sofia_mchld

Etsy: reusecreateremake

 

elenimichailidou@cozyhome.gr

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin