Home / Lifestyle  / Mαρία Όλγα Βλάχου: Όταν η ελληνική λαϊκή τέχνη έγινε ψηφιακή

Mαρία Όλγα Βλάχου: Όταν η ελληνική λαϊκή τέχνη έγινε ψηφιακή

cozy vibe made in greece postfolk
Γιατί η παράδοση είναι και πάλι στη μόδα!

 

Η Μαρία Όλγα Βλάχου είναι η δημιουργός που κατάφερε να “βγάλει” από το συρτάρι το παραδοσιακό σεμεδάκι της γιαγιάς, μετατρέποντάς το σε σύγχρονο έργο τέχνης. Ξεκίνησε από τον χώρο της διαφήμισης, ως Senior Art Director, μαγεμένη, όμως, από την πλούσια λαογραφική ελληνική ιστορία και τα μοτίβα της, δημιούργησε την προσωπική της συλλογή στον χώρο του σχεδιασμού οικιακών ειδών, γνωστή ως POSTFOLK. Οι συλλογές της βασίζονται στην ιδέα της ψηφιακής “χειροτεχνίας”, περιλαμβάνοντας οικιακά είδη, όπως πετσέτες θαλάσσης και μπάνιου, yoga mats, χαλιά κ.α. Οι δημιουργίες της συνθέτουν ένα μοναδικό σύμπαν χρώματος και σχεδιασμού, μέσα στο οποίο βιώνουμε την ευτυχή συνάντηση παρελθόντος και μέλλοντος.

 

Από που πήρε την ονομασία του το brand POSTFOLK; Θα λέγατε ότι είναι μια σύγχρονη προσέγγιση της ελληνικής παράδοσης;

Το όνομα του POSTFOLK ήταν έμπνευση στιγμής. Επέλεξα αυτή την ονομασία, αφού είχα αποφασίσει ότι θα ασχοληθώ με τα μοτίβα της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, μεταφρασμένα σε dots. Μου άρεσε πάντα η μεταμόρφωση του παρελθόντος σε μέλλον, εξού και το POSTFOLK: Post για το μετά, το μελλοντικό και Fοlk για την παράδοση. Μετάπαράδοση ή όπως λέω εγώ, το μέλλον ενός πολύ δικού μας παρελθόντος.

 

cozy vibe made in greece postfolk cozy vibe made in greece postfolk

 

Τι σας γοητεύει περισσότερο στην παραδοσιακή λαϊκή τέχνη και πώς αποτέλεσε σημείο αναφοράς στις δημιουργίες σας;

Αυτό που με μάγεψε στην ελληνική λαϊκή παράδοση ήταν τα μοτίβα, τα χρώματα, οι συμβολισμοί και οι ώρες που αφιέρωναν οι γυναίκες που κεντούσαν, για να φέρουν χαρά στο σπίτι τους και να διακριθούν μεταξύ των άλλων γυναικών, για τη δεξιοτεχνία τους. Με ενέπνευσε το τοπικό χρώμα και η ιδιαιτερότητα των μοτίβων. Αυτή η οπτική μαγεία τους με έκανε αρχικά να θέλω να τα “σώσω” από τα σεντούκια και να τα ξαναβάλω στα σύγχρονα σπίτια, σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Έτσι, γεννήθηκε το POSTFOLK. Όλα αυτά συνέβησαν όταν δούλευα ως art director στο Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Ορεστιάδας.

 

 

Πώς εντάσσετε την ελληνική λαϊκή παράδοση στην ψηφιακή πραγματικότητα; Περιγράψτε μας με λίγα λόγια τα βήματα για τη δημιουργία ενός dot by dot κεντήματος.

Η διαδικασία τώρα πια είναι απλή. Το δύσκολο ήταν στην αρχή μέχρι να αποφασίσω πώς να τα ψηφιοποιήσω όλα αυτά. Για παράδειγμα, επιλέγω ένα μοτίβο της Καρπάθου και αρχίζω να το ψηφιοποιώ dot by dot. Το επιλέγω βάση του συμβολισμού του και μαθαίνω ολοένα και περισσότερα για την ιστορία του. Έχω μια πολύ καλή φίλη και εξαιρετική λαογράφο (Βάσω Πολυζώη), η οποία με βοηθάει πολύ στη μετάφραση και την ιστορική αξία όλων αυτών των μοτίβων. Καθε μικρό στοιχείο έχει κάτι να πει, που μας αφορά ακόμα. Γιατί η ανθρώπινη ψυχή έχει πάντα τις ίδιες αγωνίες και ερωτήματα, και αυτά είναι που θέλει να ξορκίσει. Έτσι γίνεται η τέχνη, το κέντημα και ό,τι έχει να κάνει με προϊόντα που παράγονται με τα χέρια.

 

cozy vibe made in greece postfolk

cozy vibe made in greece postfolk

cozy vibe made in greece postfolk

 

Πού στοχεύουν οι δημιουργίες σας; Είναι ένας τρόπος να έρθουμε και πάλι σε επαφή με ελληνικά μοτίβα που τείνουν να ξεχαστούν; Τελικά το παραδοσιακό σεμεδάκι της γιαγιάς μπορεί να αποτελέσει και πάλι κομμάτι της διακόσμησης ενός σπιτιού;

Το POSTFOLK γεννήθηκε για να διασώσει αρχικά αυτές τις υπέροχες ιστορίες, που έλεγαν οι γυναίκες τις νύχτες με τον κεντητικό καμβά τους, αλλά μετά πήρε και αυτό ένα δικό του δρόμο, εικαστικό. Θα ήθελα το POSTFOLK να γίνει ένα trademark homeware brand, το οποίο θα μας θυμίζει υποσυνείδητα, από πού ερχόμαστε, ώστε να ξαναμπούν αυτά τα καταπληκτικά μοτίβα και οι συμβολισμοί τους στη ζωή μας, ευλογώντας την καθημερινότητά μας με καλοτυχία και φρέσκια αισθητική. Όλα μπορούν να σταθούν σε ένα μετά-πλαίσιο, ακόμα και το σεμεδάκι. Η ιστορία θα δείξει…

 

cozy vibe made in greece postfolk    cozy vibe made in greece postfolk

cozy vibe made in greece postfolk    cozy vibe made in greece postfolk

cozy vibe made in greece postfolk

 

Τι περιλαμβάνουν οι συλλογές της POSTFOLK; Μιλήστε μας για τις πιο πρόσφατες δημιουργίες σας.

Οι συλλογές POSTFOLK περιλαμβάνουν πετσέτες θαλάσσης και μπάνιου, μπουρνούζια, yoga towels, yoga mats, μαξιλαροθήκες, art prints, μικρά τσαντάκια και τσάντες, υφάσματα επιπλώσεων, μαντήλια και σε λίγο ακόμα περισσότερα.

Ένα από τα αγαπημένα μου νέα προϊόντα είναι το yoga mat, τo οποίο έχει 7 σύμβολα της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, που αντιστοιχούν στα 7 chakras (τσάκρας) υποστηρίζοντας τον συμβολισμό τους. Η έμπνευση αυτή ήρθε από τη γνωστή στυλομαντίλα της Καρπάθου, τον βασικό στύλο του σπιτιού, ντυμένο με υφαντό και πολλά σύμβολα, τον στύλο που κρατάει το σπίτι γερό! Έτσι, είπα κι εγώ να υμνήσω το σώμα μας, σαν τον πιο βασικό μας στύλο και ναό, φτιάχνοντας ένα πολύ ευοίωνο yoga mat. Επίσης, τα art prints που έφτιαξα σαν γούρι για το 2018 είναι ένα προϊόν σε χαρτί με ειδική τεχνική εκτύπωσης και foils.

 

cozy vibe made in greece postfolk cozy vibe made in greece postfolk

 

Οι συλλογές σας έχουν πάντα φιλοσοφικό υπόβαθρο, κρύβοντας συμβολισμούς. Τι ρόλο παίζουν τα στοιχεία αυτά στη ζωή σας εν γένει και κατ’ επέκταση στη δουλειά σας;

Πάντα πίστευα στην ενέργεια των πραγμάτων και πάντα επεδίωκα να έχω ένα περιβάλλον αισθητικά συνεπές με εμένα. Το σπίτι, η εστία, η φωλιά είναι εκεί που ξεκινάνε τα πάντα και γι’ αυτό έφτιαξα το POSTFOLK, για να ομορφύνω τα σπίτια μας και όσο μπορώ μέσω των συμβόλων να δώσω χαρά. Π.x οι Κινέζοι έχουν το βάτραχο για ευημερία έτσι κι εμείς μπορούμε να έχουμε το σκαθάρι!

 

 

Τι να περιμένουμε από την POSTFOLK; Έχετε κάποια σχέδια, που θέλετε να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον;

Ονειρεύομαι να κάνω μια σειρά από σεντόνια, χαλιά και ταπετσαρίες. Ψάχνω εργοστάσια που θα μπορούσαν να αναλάβουν τέτοιες παραγωγές με δικά μου σχέδια, ονειρεύομαι πολλές συνεργασίες με το εξωτερικό, καθώς και με ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Ένα ξενοδοχείο εξ’ ολοκλήρου POSTFOLK, ένα flagship store σε κάποιο νησί και ο κατάλογος είναι μακρύς… Όσο ζω ονειρεύομαι! Εύχομαι να έχουμε μια καλή χρονιά με ηθική και αισθητική, μόνο με πράγματα και ανθρώπους που μας κάνουν καλό. Good vibes only!

 

Αναζητήστε τις μοναδικές δημιουργίες της Όλγας Μαρίας Βλάχου εδώ

 

 

3D επεξεργασία: Δημήτρης Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Έφη Παναγούλα

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath