Home / Wellness  / Health  / Hangover: 6 τρόποι για να το αντιμετωπίσεις

Hangover: 6 τρόποι για να το αντιμετωπίσεις

hangover
Τις μέρες των γιορτών όλοι, λίγο – πολύ, ενδίδουμε στην απόλαυση ενός ποτού. Λίγο οι έξοδοι και τα ρεβεγιόν, λίγο οι οικογενειακές συναθροίσεις και το αλκοόλ κάνει πιο αισθητή την παρουσία του -όπως και το hangover. Με ποιους τρόπους μπορούμε, λοιπόν, να το αντιμετωπίσουμε;

 

Φαίνεται πως το hangover είναι ο τρόπος του σώματος να μας υπενθυμίζει τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ. Κλασικά συμπτώματά του είναι ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η ναυτία, το τρέμουλο και η διάρροια. Μερικές φορές, το hangover μπορεί να προκαλέσει άνοδο της συστολικής αρτηριακής πίεσης, έντονη εφίδρωση, η αύξηση των καρδιακών παλμών. Επίσης, σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο ή ευαισθησία στο φως ή τον ήχο.

 

Το hangover ξεκινά, όταν αρχίζουν να πέφτουν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα. Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα χειρότερα συμπτώματα εμφανίζονται, όταν τα επίπεδα φτάνουν στο μηδέν. Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι, όσοι καταναλώνουν ελαφριά ποτά και με μέτρο, είναι πιο ευάλωτοι στο hangover από όσους πίνουν πολύ. Ωστόσο, υπάρχει και μία έρευνα που έδειξε ότι τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό αλκοολισμού έχουν χειρότερο hangover. Όπως και να ‘χει, όλοι συμφωνούν ότι υπάρχουν κάποιοι τρόποι, για να το αντιμετωπίσουμε.

 

hangover

 

1. Πίνουμε υγρά

Το αλκοόλ προωθεί την ούρηση, επειδή αναστέλλει την απελευθέρωση της βαζοπρεσίνης, μίας ορμόνης που μειώνει τον όγκο των ούρων που παράγονται από τα νεφρά. Αν το hangover σας περιλαμβάνει διάρροια, εφίδρωση ή έμετο, μπορεί να αφυδατωθείτε ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό φροντίστε να καταναλώσετε πολύ νερό, που θα σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε.

 

2. Προσλαμβάνουμε υδατάνθρακες

Το αλκοόλ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι ξεχνούν να φάνε όταν πίνουν, μειώνοντας περαιτέρω το σάκχαρο στο αίμα τους. Το τοστ και ο χυμός είναι ένας τρόπος, για να ωθήσετε απαλά τα επίπεδα σακχάρου πίσω στο φυσιολογικό.

 

3. Αποφεύγουμε τα πιο σκουρόχρωμα αλκοολούχα ποτά

Πειράματα έδειξαν ότι τα διαυγή ποτά, όπως η βότκα και το τζιν, τείνουν να προκαλούν hangover λιγότερο συχνά από τα σκούρα, όπως το ουίσκι, το κόκκινο κρασί και η τεκίλα. Η κύρια μορφή αλκοόλ στα ποτά είναι η αιθανόλη, αλλά τα πιο σκουρόχρωμα περιέχουν χημικά συγγενείς ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της μεθανόλης, που μπορεί να προκαλέσουν χειρότερο hangover.

 

4. Παίρνουμε αναλγητικό, αλλά όχι ακεταμινοφαίνη

Η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορεί να βοηθήσουν με τον πονοκέφαλο και τα γενικά αισθήματα πόνου. Τα ΜΣΑΦ, όμως, μπορεί να ερεθίσουν περισσότερο ένα στομάχι, που έχει ήδη ερεθιστεί από το αλκοόλ. Αν το αλκοόλ παραμένει στο σύστημά σας, αποφύγετε τα σκευάσματα με ακεταμινοφαίνη, γιατί μπορεί να έχουν τοξική επίδραση στο ήπαρ.

 

5. Πίνουμε καφέ ή τσάι

Η καφεΐνη δεν έχει ιδιαίτερες δυνάμεις κατά του hangover. Ωστόσο, ως διεγερτικό, θα μπορούσε να βοηθήσει με τη δυσκοιλιότητα.

 

6. Βιταμίνες Β και ψευδάργυρος

Μία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Medicine, αξιολόγησε τις δίαιτες των συμμετεχόντων για 24 ώρες πριν και μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Τα αποτελέσματά της έδειξαν ότι οι άνθρωποι, των οποίων η διατροφή περιείχε μεγαλύτερες ποσότητες ψευδαργύρου και βιταμινών Β, είχαν λιγότερο σοβαρό hangover.

 

Σε κάθε περίπτωση, η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφεύγουμε πάσης φύσης… παρατράγουδα.
Το μέτρο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

 

Με πληροφορίες από το Health Harvard.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin