Home / Lifestyle  / Ο ολάνθιστος κόσμος της Δήμητρας Τσουρδίνη

Ο ολάνθιστος κόσμος της Δήμητρας Τσουρδίνη

dimitra tsourdini
Η βραβευμένη κεραμίστρια Δήμητρα Τσουρδίνη, που πρόσφατα συμμετείχε στο Dubai Design Week, αγαπά την ελευθερία στη δημιουργία, το κίτρινο χρώμα και το φως και μας παρασύρει σε έναν ολάνθιστο κόσμο αισιοδοξίας και αναγέννησης.

 

Πότε μπήκε η τέχνη της κεραμικής στη ζωή σας;

Ξαφνικά και απροσδόκητα, ένα φθινόπωρο στο Λονδίνο, το 2011, όπου παρακολούθησα ένα σεμινάριο τροχού. Αργότερα ξεκίνησα τις σπουδές μου, το 2013, στην Αθήνα, στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής.

 

dimitra tsourdini f

 

Γιατί σας κέρδισε ο πηλός; Τι σας γοητεύει στη διαδικασία δημιουργίας με το συγκεκριμένο υλικό;

Ο πηλός είναι ένα απλό και ταπεινό υλικό, που όμως, μέσα από τα χέρια του κάθε ανθρώπου, βγάζει κάτι τελείως διαφορετικό. Στα αντικείμενα που φτιάχνω βγαίνει κάθε φορά μια διαφορετική πνοή, ένα φύσημα, όπως συνήθως λέω, που έρχεται από την ψυχή.

 

Το 2016 και το 2019 βραβευτήκατε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κεραμικής με τα έργα σας “Himba” και “Les Temps des Fleurs” αντίστοιχα. Βλέποντας τα δύο έργα σας, αντιλαμβάνομαι πως είναι δύο κόσμοι διαφορετικοί. Επιδιώκετε τη διαφορετικότητα στις δημιουργίες σας ή κάθε φορά που καταπιάνεστε με ένα νέο project σας οδηγεί το συναίσθημα;

Υπάρχει ένα στερεότυπο, οι άνθρωποι που ασχολούνται με μια τέχνη να παράγουν ένα συγκεκριμένο ύφος αντικειμένων ή έργων. Κάποιες φορές συμφωνώ με αυτό, άλλες πάλι φορές με καταπιέζει. Θέλω να έχω μια ελευθερία σε αυτά που φτιάχνω, γιατί ποτέ δεν είμαστε ίδιοι. Άλλες φορές έχουμε τις μαύρες μας, άλλες φορές είμαστε πιο “πολύχρωμοι” κι άλλες φορές περνάμε μια γκρίζα περίοδο και τότε είναι κάπως σαν να είμαστε σε μια ευθεία γραμμή. Σε όλες αυτές τις φάσεις και διαθέσεις μπορούν να δημιουργηθούν αντικείμενα και έργα τέχνης που πραγματικά να αξίζει να βγουν προς τα έξω. Είναι κρίμα να περιοριζόμαστε σε κάτι πολύ συγκεκριμένο.

 

dimitra tsourdini b

 

Τον Νοέμβριο συμμετείχατε με ένα wall installation από τριαντάφυλλα στο Dubai Design Week και ήσασταν υποψήφια για βραβείο στο 4th Ceramic Dubai Award. Μιλήστε μας για το συγκεκριμένο έργο…

Αυτό το έργο είναι μια συνέχεια του έργου “Les temps des fleurs”. Μπορεί να υπάρξουν κι άλλες. Είναι επίσης και μια τεράστια αγάπη για τα άνθη και συγκεκριμένα για τα τριαντάφυλλα. Τα αγαπώ πολύ. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν αγαπώ εξίσου και άλλα λουλούδια. Περνάω από φάσεις και σε σχήματα και φόρμες, αλλά και σε χρώματα. Ας πούμε, εδώ και χρόνια αγαπώ το κίτρινο, ένα κάπως παρεξηγημένο χρώμα, ειδικά στα λουλούδια. Ακούω να λένε συχνά πως τα κίτρινα τριαντάφυλλα συμβολίζουν το μίσος και πραγματικά με πιάνει μια στεναχώρια κάθε φορά που το ακούω. Για μένα το κίτρινο είναι το χρώμα που έχει το φως, δεν μπορώ να βρω άλλο τόσο δυνατό και φωτεινό χρώμα όπως το κίτρινο.

 

Πώς προέκυψε η αγάπη σας για τα λουλούδια και ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από αυτά;

Τα λουλούδια είναι μια αναγέννηση, δεν υπάρχουν αν δεν υπάρχει φως. Γεννιούνται, μεγαλώνουν και σε όλη τη διάρκεια της μικρής τους ζωής στρέφονται προς το φως. Είναι εξαρτώμενα από αυτό. Πιστεύω πως το φως είναι μια ωραία εξάρτηση. Ίσως γι’ αυτό και να τα δημιουργώ, για να τους δίνω μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

dimitra tsourdini d dimitra tsourdini e

 

Μοιράζετε τον χρόνο σας ανάμεσα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχετε ανάγκη τα ταξίδια; Αποτελούν για εσάς πηγή έμπνευσης;

Τα ταξίδια είναι ένα ωραίο διάλειμμα από την καθημερινότητα. Τα έχω ανάγκη για να επαναπροσδιορίζω τον εαυτό μου και τη δημιουργικότητά μου, που καμιά φορά νιώθω ότι τη χάνω. Ωστόσο, πέρα από τα ταξίδια αναψυχής, συνήθως πάω όπου με χρειάζονται. Με το Ντουμπάι έχω ιδιαίτερους δεσμούς, ζούσα και παλιά εκεί, οπότε έχει δημιουργηθεί ένας κύκλος γνωριμιών και διασυνδέσεων. Δεδομένου ότι και η κεραμική τέχνη είναι κάτι πολύ καινούργιο για τα Αραβικά Εμιράτα, οι ανάγκες τους είναι μεγάλες και στον τομέα της κατασκευής και στον τομέα των μαθημάτων.

 

Δουλεύετε αυτήν τη στιγμή κάποιο νέο project;

Αυτήν την περίοδο ετοιμάζω μια σειρά από χρηστικά αντικείμενα, καθώς και μια σειρά από κρεμαστά φωτιστικά από πορσελάνη. Κάποια από αυτά είναι ειδικές παραγγελίες από αρχιτέκτονες και άλλες από επαγγελματίες στον τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων. Όμως θα ανεβάσω αρκετά και στο eshop μου. Ειδικά τα χρηστικά κεραμικά τα αγαπάει πολύ ο κόσμος, όπως για παράδειγμα τις κούπες του καφέ και τα πιάτα.

 

Προ καραντίνας, διδάσκατε κεραμική σε ενήλικες και παιδιά. Σας λείπει αυτή η εμπειρία; Θα τη συνεχίσετε μόλις βγούμε από αυτήν τη δύσκολη συγκυρία;

Μόλις πριν λίγες μέρες επέστρεψα από το Ντουμπάι, όπου δίδασκα γλυπτική ως resident artist σε ένα εργαστήριο κεραμικής εκεί. Μετά το τέλος της καραντίνας, θα ξεκινήσω πάλι να διδάσκω γλυπτική κι εδώ στην Αθήνα, κυρίως σε ενήλικες. Θα κάνω και μερικά παιδικά τμήματα στο μεταξύ, γιατί πέρα από το ότι μου αρέσει και το λατρεύω, για μένα τα παιδιά είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι, μαθαίνω περισσότερα εγώ από αυτά, παρά εκείνα από εμένα!

 

dimitra tsourdini a

 

Τι εύχεστε για τη νέα χρονιά;

Εύχομαι όλες οι εμπειρίες που ζούμε στη ζωή, ακόμα και οι όχι τόσο ευχάριστες, όπως αυτή που ζούμε τώρα, να αφήσουν ένα αποτύπωμα στα βιώματά μας. Κάτι έχουμε να μάθουμε από όλο αυτό που ζούμε. Αρκετά πράγματα που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένα, όπως η ελευθερία, οι κοινωνικές συναναστροφές, οι φιλικές μαζώξεις, τα πάρτι, το στρίμωγμα στα μπαρ με το ποτό στο χέρι, μια αγκαλιά, ένα φιλί, ξαφνικά μας στερήθηκαν από κάτι εντελώς απρόσμενο… Κανείς μας δεν είχε σκεφτεί ότι θα μας βρει κάτι τέτοιο… Κι όμως, το ζούμε και δεν μας αρέσει. Τι άλλο θα μπορούσα να ευχηθώ από ευγνωμοσύνη; Ευγνωμοσύνη για τα απλά πράγματα που έχουμε κάθε μέρα και μας περνούν απαρατήρητα έως ότου τα χάσουμε.

 

Ανακαλύψτε τις δημιουργίες της Δήμητρας Τσουρδίνη στο www.dimitratsourdini.com
Photo credits: Λίλα Σωτηρίου

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin