Ζυμαρικά: 5 εύκολες και ελαφριές συνταγές με ζυμαρικά για το φθινόπωρο

by Restart Diet
Η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, μια ημέρα αφιερωμένη σε ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της παγκόσμιας κουζίνας. Τα ζυμαρικά, με την πλούσια ιστορία και τις αμέτρητες παραλλαγές τους, έχουν καταφέρει να γίνουν σύμβολο της Ιταλικής γαστρονομίας και ταυτόχρονα καθημερινή απόλαυση σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Από τις κλασικές σάλτσες ντομάτας μέχρι πιο δημιουργικές εκδοχές, τα ζυμαρικά μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε γούστο και διατροφή.

 

Ας δούμε, λοιπόν, 5 νόστιμες, θρεπτικές και ελαφριές συνταγές με ζυμαρικά για το φθινόπωρο!

 

1. Ζυμαρικά με Κολοκύθα και Σάλτσα Φασολιών

Η κολοκύθα και τα φασόλια προσφέρουν μια γλυκιά και κρεμώδη γεύση που ταιριάζει ιδανικά με ζυμαρικά ολικής άλεσης.

Συστατικά:
  • 200g ζυμαρικά ολικής άλεσης
  • 300g κολοκύθα (ψημένη και πολτοποιημένη)
  • 200g λευκά φασόλια (ή φασόλια λευκής ποικιλίας)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • ½ κ.γ. φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό για γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση:

1. Βράσε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

2. Σε ένα τηγάνι, ζέστανε το ελαιόλαδο και πρόσθεσε το σκόρδο μέχρι να πάρει χρώμα. Πρόσθεσε την πολτοποιημένη κολοκύθα και τα φασόλια, και άφησέ τα να σιγοβράσουν για 5-10 λεπτά.

3. Αλατοπιπέρωσε και πρόσθεσε το θυμάρι. Ανακάτεψε καλά και σέρβιρε με τα ζυμαρικά.

 

2. Μακαρονοσαλάτα με Σάλτσα Πέστο

Μια ελαφριά και γευστική σαλάτα ζυμαρικών, ιδανική για το φθινόπωρο, με πέστο και φρέσκα λαχανικά.

Συστατικά:
  • 200g ζυμαρικά ολικής άλεσης
  • 50g βασιλικό
  • 30g κουκουνάρι (ή αμύγδαλα)
  • 50g ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κ.σ. παρμεζάνα
  • Φρέσκο σπανάκι
  • Ντοματίνια
  • Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:

1. Βράσε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζεις.

2. Για το πέστο, χτύπα στο μπλέντερ τον βασιλικό, το κουκουνάρι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.

3. Ανακάτεψε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα πέστο και πρόσθεσε φρέσκο σπανάκι και ντοματίνια για φρεσκάδα.

4. Σερβίρεις με επιπλέον παρμεζάνα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Δες την ολοκληρωμένη συνταγή εδώ.

 
 
3. Σπαγγέτι Ολικής με Λαχανικά στο Φούρνο και Γιαούρτι
Υλικά (για 2 μερίδες):
  • 200g σπαγγέτι ολικής άλεσης
  • 1 κολοκυθάκι
  • 1 μικρή μελιτζάνα
  • 1 πιπεριά (κόκκινη ή πορτοκαλί)
  • 1 μικρό καρότο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • Αλάτι & πιπέρι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2% (περίπου 150g)
  • 1 κ.γ. μουστάρδα (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα ή θρυμματισμένο ανθότυρο

 

Εκτέλεση:

1. Κόβεις τα λαχανικά σε κυβάκια ή λεπτές λωρίδες, τα αλατοπιπερώνεις, ρίχνεις τη ρίγανη και τα ψήνεις στον φούρνο στους 200°C για 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

2. Βράζεις τα σπαγγέτι και τα στραγγίζεις, κρατώντας λίγο από το νερό τους.

3. Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το γιαούρτι με λίγη μουστάρδα και λίγο από το νερό των ζυμαρικών για να γίνει πιο ρευστό.

4. Ανακατεύεις τα ζυμαρικά με τα ψητά λαχανικά και περιχύνεις με τη σάλτσα γιαουρτιού.

5. Πασπαλίζεις με λίγη παρμεζάνα ή ανθότυρο και σερβίρεις.

 

4. Παπαρδέλες Ολικής Άλεσης με Κόκκινη Σάλτσα
Συστατικά:
  • Παπαρδέλες ολικής (6-7 ροδέλες),
  • Ντοματίνια
  • 125 γρ Μοτσαρέλα
  • Βασιλικό

 

Για τη σάλτσα:

  • 2 ντομάτες
  • 2 κουταλιές κέτσαπ
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • Ρίγανη
  • λίγο σκόρδο (σκόνη)

 

Εκτέλεση:

1. Βράσε τις παπαρδέλες 8-13 λεπτά (συνήθως γράφει στη συσκευασία προτεινόμενο χρόνο βρασμού)

Για τη σάλτσα:

1. Χτυπάς το κρεμμύδι στο multi

2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζεις το λάδι μαζί με το κρεμμύδι. Μόλις μαλακώσει προσθέτεις και τις ντομάτες, αφού πρώτα τις χτυπήσεις και αυτές στο multi.

3. Προσθέτεις την κέτσαπ και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις συνεχώς μέχρι να βράσει η σάλτσα, μόλις βράσει βάζεις μέσα και τα ντοματίνια και τη μοτσαρέλα.

4. Μόλις βράσουν τα μακαρόνια τα βάζεις μες τη σάλτσα και ανακατεύεις καλά

5. Σέρβιρε με λίγο βασιλικό.

 

5. Πένες Ολικής Άλεσης με Μπρόκολο και Κοτόπουλο

Συστατικά:
  • 200 γρ κοτόπουλο στήθος
  • 500 γρ πέννες ολικής
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά
  • 1 φλιτζάνι μπρόκολο
  • Λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι
  • Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 150 γρ τριμμένο τυρί με χαμηλά λιπαρά
  • Αλάτι,πιπέρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ

 

Εκτέλεση:

1. Βράζεις τις πέννες για 8-10 λεπτά.

2. Κόβεις σε λεπτές λωρίδες το κοτόπουλο και τα λαχανικά και ψιλοκόβεις το κρεμμυδάκι.

3. Σε αντικολλητικό κατσαρολάκι με λίγο λάδι σωτάρεις καλά το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτεις το κρεμμυδάκι και τα υπόλοιπα λαχανικά.

4. Αλατοπιπερώνεις, προσθέτεις το τζίντζερ και σωτάρεις για 2 λεπτά ακόμη.

 

5. Ρίχνεις μέσα τις πέννες και 2 κουταλιές της σούπας νερό από το βράσιμο.

6. Ανακατεύεις καλά και αφού σβήσεις τη φωτιά προσθέτεις το τυρί. Σκεπάζεις και περιμένεις 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

7. Σερβίρεις με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Δες την ολοκληρωμένη συνταγή εδώ.

 

Ακολουθήστε τις Restart Diet σε Instagram, Facebook και στο restartdiet.gr, για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές και λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

 

Διάβασε επίσης: Mood Boosting Foods: Η διατροφή μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή σου

You may also like