Mια ξεχωριστή κυριακάτικη εκδρομή στον αστικό αμπελώνα της Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται την Κυριακή 19 Οκτωβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αστικών Αμπελώνων.

Η μέρα θα είναι αφιερωμένη στους αστικούς παραγωγικούς πράσινους χώρους, και ιδιαίτερα στους αστικούς αμπελώνες, που συμβάλλουν στη βιωσιμότητα, την εκπαίδευση, τη βιοποικιλότητα και την ανάδειξη της σχέσης πόλης και φύσης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αστικών Αμπελώνων θεσπίστηκε από το διεθνές δίκτυο Urban Vineyards Association (UVA) και τα μέλη του, που συνδέουν πόλεις με ενεργούς αστικούς αμπελώνες σε όλο τον κόσμο και προωθούν τις αστικές πράσινες δημιουργικές οινο-πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, οι πόλεις–μέλη του δικτύου, μεταξύ αυτών η Θεσσαλονίκη με τον μοναδικό αστικό βιολογικό αμπελώνα στην Ελλάδα, καθώς και η Κατάνια, η Βαρκελώνη, η Βιέννη, η Βενετία και η Lago Norte της Βραζιλίας, θα ανοίξουν τις πύλες των αμπελώνων τους και θα υποδεχτούν πολίτες και επισκέπτες.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον Αστικό Αμπελώνα Θεσσαλονίκης, να ενημερωθούν για τις δράσεις βιώσιμης αστικής γεωργίας, και φυσικά να δοκιμάσουν τον οίνο του αμπελώνα, τη Γοργόνα, σε μια ανοιχτή γιορτή φύσης, πολιτισμού και τοπικής δημιουργίας.
Η εκδρομή είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025, από τις 12:00 έως τις 16:00.
Διοργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Αστικού Πρασίνου και Αστικής Πανίδας.
All images: thessaloniki.gr
Διαβάστε ακόμη: Ελένη Σίντου: Τα ΒορΟινά είναι πηγή γνώσης για τις νέες γενιές




