Κολοκύθα: Η πρωταγωνίστρια του φθινοπώρου

by Mina Afentouli
Με το που αρχίζουν να πέφτουν τα πρώτα φύλλα και φτάνει το φθινόπωρο, η φύση βάφεται με αποχρώσεις του κεχριμπαριού και του πορτοκαλί.

 

Σε αυτά τα χρώματα η κολοκύθα, που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική αλλά και τη διακόσμηση.

Από τα χωράφια και τις λαϊκές αγορές μέχρι τα φθινοπωρινά τραπέζια και τις βιτρίνες των καταστημάτων, η κολοκύθα γίνεται σύμβολο της εποχής. Στην Αμερική και την Ευρώπη, πρωταγωνιστεί στο Halloween και στο Thanksgiving, ενώ και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο χώρο. Με το έντονο πορτοκαλί της χρώμα και τη γλυκιά της γεύση, φέρνει στο τραπέζι την ουσία του φθινοπώρου: ζεστασιά, γεύση και παράδοση.

 

 

shutterstock.com

 

Η κολοκύθα ωριμάζει στα τέλη του καλοκαιριού και μαζεύεται όταν ο ήλιος αρχίζει να χαμηλώνει για αυτό και θεωρείται το λαχανικό της συγκομιδής. Είναι διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της φθινοπωρινής κουζίνας.

Διατροφική αξία: Μικρή σε θερμίδες, μεγάλη σε θρεπτικά συστατικά

Μπορεί να έχει γλυκιά και πλούσια γεύση, αλλά η κολοκύθα είναι χαμηλή σε θερμίδες και εξαιρετικά θρεπτική. Μια μερίδα μαγειρεμένης κολοκύθας περιέχει λιγότερες από 50 θερμίδες, αλλά είναι γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά όπως:

 

 

shutterstock.com

 

Β-καροτένιο: Η ουσία που της χαρίζει το πορτοκαλί της χρώμα, μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και συμβάλλει στην υγεία της όρασης και του δέρματος.

Βιταμίνες C και Ε: Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και δρουν αντιοξειδωτικά, προστατεύοντας από τη γήρανση των κυττάρων.

Κάλιο και μαγνήσιο: Ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και υποστηρίζουν τη λειτουργία των μυών.

Φυτικές ίνες: Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού και χαρίζουν αίσθημα κορεσμού.

Και φυσικά, δεν ξεχνάμε τους σπόρους της κολοκύθας. Μικρούς, αλλά πολύτιμους. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη, ψευδάργυρο, σίδηρο και «καλά» λιπαρά, καθιστώντας τους ιδανικό σνακ ή προσθήκη σε σαλάτες και σούπες.

 

Πώς να μαγειρέψετε την κολοκύθα

Πρόκειται για ένα από τα πιο ευέλικτα υλικά της κουζίνας. Μπορεί να πάρει τη θέση του βασικού συστατικού ή να λειτουργήσει ως πινελιά γεύσης και χρώματος σε ένα πιάτο.

 

argiro.gr

 

 

 

Σούπες & βελουτέ: Μια ζεστή σούπα κολοκύθας με τζίντζερ, καρότο και λίγο γιαούρτι είναι ό,τι πιο παρηγορητικό για ένα φθινοπωρινό βράδυ.

 

Διαβάστε τη συνταγή: Κολοκυθόσουπα βελουτέ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κολοκύθα

lambrosvakiaros.com

 

 

 

 

Πίτες & κέικ: Η κλασική κολοκυθόπιτα μπορεί να γίνει είτε αλμυρή με φέτα και μυρωδικά είτε γλυκιά με κανέλα και καρύδια. Εξίσου απολαυστικό ένα pumpkin bread ή ένα cheesecake με πουρέ κολοκύθας.

Διαβάστε τη συνταγή: Τραγανή πίτα με κολοκύθα & φέτα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mamatsita.com

 

 

 

Κυρίως πιάτα: Η κολοκύθα δένει υπέροχα με ζυμαρικά, ριζότο και δημητριακά όπως το κους κους ή το κινόα. Δοκιμάστε να την ψήσετε στον φούρνο με λίγο ελαιόλαδο, θυμάρι και φρέσκο πιπέρι. Η γεύση της είναι γλυκιά, μεστή και απολύτως φθινοπωρινή.

Διαβάστε τη συνταγή: Πέννες με σάλτσα ψητής φέτας & κολοκύθας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

κολοκύθα

akispetretzikis.com

 

 

 

 

Ροφήματα & επιδόρπια: Ο διάσημος pumpkin spice latte είναι ο πιο cozy τρόπος να ξεκινήσει η μέρα. Μπορείτε να τον φτιάξετε και στο σπίτι, με πουρέ κολοκύθας, κανέλα, γαρύφαλλο και μοσχοκάρυδο.

 

Διαβάστε τη συνταγή: Pumpkin spiced latte

 
 
 

 

 

 
 
 
Tips που κάνουν τη διαφορά

 

 

Αν θέλετε να φτιάξετε πουρέ κολοκύθας, κόψτε την στη μέση, αφαιρέστε τους σπόρους και ψήστε τη με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω στους 180°C για περίπου 40 λεπτά. Ο πουρές διατηρείται στο ψυγείο για έως 4 μέρες ή στην κατάψυξη για 3 μήνες.

 

 

shutterstock.com

 

Μην πετάξετε τους σπόρους. Καθαρίστε τους, στεγνώστε τους και ψήστε τους με λίγο αλάτι και πάπρικα για ένα τραγανό, υγιεινό σνακ.

Για πιο έντονη γεύση, δοκιμάστε να συνδυάσετε την κολοκύθα με μπαχαρικά όπως κύμινο, μοσχοκάρυδο, κανέλα και κάρυ.

Η κολοκύθα είναι comfort food και ταυτόχρονα σύμβολο ευεξίας, απλότητας και ισορροπίας. Μας θυμίζει να επιβραδύνουμε, να απολαύσουμε τις γεύσεις, τα αρώματα και τα χρώματα του φθινοπώρου.

Είτε τη βάλετε στη σούπα, είτε σε μια πίτα της γιαγιάς ή σε ένα σύγχρονο ριζότο, η κολοκύθα θα φέρει στο τραπέζι σας ζεστασιά, νοστιμιά και λίγο από το φως του φθινοπωρινού ήλιου.

 

Διαβάστε ακόμη: 6 λόγοι για να εντάξετε την κολοκύθα στη διατροφή σας

You may also like