Πεπόνι ή καρπούζι; Το διατροφικό προφίλ των δύο αγαπημένων καλοκαιρινών φρούτων

by Restart Diet
Καλοκαίρι στην Ελλάδα χωρίς καρπούζι ή πεπόνι… δεν γίνεται! Είναι τα δύο φρούτα που κυριαρχούν στα ψυγεία και τις παραλίες. Το ερώτημα όμως είναι: Ποιο από τα δύο φρούτα είναι καλύτερο για εσένα; Ποιο έχει λιγότερες θερμίδες, ποιο μας ενυδατώνει περισσότερο, ποιο κερδίζει τη μάχη των βιταμινών;

Πεπόνι ή καρπούζι

Καρπούζι, η απόλυτη πηγή δροσιάς

Αν το καλοκαίρι ήταν φρούτο, μάλλον θα ήταν καρπούζι. Το καρπούζι αποτελείται κατά περίπου 92% από νερό, κάτι που το καθιστά εξαιρετική επιλογή για ενυδάτωση. Όταν έχεις ιδρώσει όλη μέρα στην παραλία, ένα μπολ καρπούζι είναι σαν φυσικός ορός. Επίσης, είναι χαμηλό σε θερμίδες, περίπου 30 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Το καρπούζι περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Α (μέσω του β-καροτενίου), αλλά και λυκοπένιο, δηλαδή, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που δίνει το κόκκινο χρώμα και φαίνεται να βοηθά στην προστασία του δέρματος και της καρδιάς. Αν και γλυκό, έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα (περίπου 6-7 γρ. ανά 100 γρ).

 

Πεπόνι, ο αρωματικός ανταγωνιστής

Μπορεί να μην είναι τόσο εντυπωσιακό εμφανισιακά όσο το καρπούζι, αλλά το πεπόνι έχει τους δικούς του φανατικούς θαυμαστές. Είναι πιο γλυκό στη γεύση και πιο αρωματικό. Κι αυτό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 89-90%). Άρα, και το πεπόνι είναι εξαιρετικά ενυδατικό. Σε σύγκριση με το καρπούζι είναι λίγο πιο “πλούσιο” σε θερμίδες, περίπου 34-35 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, αλλά και πάλι θεωρείται ένα φρούτο πολύ ελαφρύ. Το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, β-καροτενίου, και καλίου, κάτι που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της ενυδάτωσης των κυττάρων. Όσον αφορά τα σάκχαρα, υπάρχει ένα μικρό «αλλά». Το πεπόνι περιέχει περισσότερα φυσικά σάκχαρα (γύρω στα 8-9 γρ. ανά 100 γρ.), γι’ αυτό έχει και πιο έντονη γλυκύτητα.

 
 
 
 
 
Ποιο είναι πιο χορταστικό;

Και τα δύο είναι ελαφριά, αλλά λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε νερό, το καρπούζι ίσως σε ξεδιψά και σε “γεμίζει” πιο άμεσα. Το πεπόνι, από την άλλη, σε κρατά χορτάτο λίγο περισσότερο, χάρη στην ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σάκχαρα.

 

Η μάχη της κουζίνας

Και τα δύο φρούτα μπορούν να γίνουν υπέροχες προσθήκες σε σαλάτες, smoothies ή ακόμα και κοκτέιλ. Το καρπούζι δένει τέλεια με φέτα και μέντα, ενώ το πεπόνι απογειώνεται με προσούτο ή λίγες σταγόνες λάιμ. Στο μπλέντερ, και τα δύο μεταμορφώνονται σε τέλεια παγωμένα σορμπέ ή χυμούς.

 

Τι να προσέξεις

Η φρεσκάδα μετράει: Ειδικά το πεπόνι, αν δεν είναι ώριμο, μπορεί να έχει άτονη γεύση και να μην είναι ευχάριστο. Αντιθέτως, το καρπούζι, ακόμη και λίγο άγουρο, παραμένει δροσερό.
Η ποσότητα παίζει ρόλο: Μην ξεχνάς πως και τα δύο φρούτα περιέχουν σάκχαρα, οπότε καλό είναι να μην φας ολόκληρο τάπερ. Αποθήκευση: Το καρπούζι καλό είναι να κόβεται και να διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες, ενώ το πεπόνι, μόλις κοπεί, πρέπει να καταναλωθεί σχετικά γρήγορα γιατί χαλάει πιο εύκολα.

 

Ποιο να προτιμήσω για βραδινό;

Αν φας λίγη ποσότητα (1 φλιτζάνι), και τα δύο είναι οκ.
Το πεπόνι ίσως είναι λίγο καλύτερη επιλογή, γιατί δεν είναι τόσο διουρητικό.
Απόφυγε μεγάλες ποσότητες και των δύο πριν τον ύπνο (ιδανικά 1-2 ώρες πριν).
Αν μπορείς, συνόδευσε με λίγη πρωτεΐνη ή υγιεινό λίπος (π.χ. 1-2 καρύδια ή λίγο γιαούρτι), για να αποφύγεις αυξομείωση σακχάρου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Τελικά, ποιο να διαλέξω;

Η απάντηση είναι… γιατί να διαλέξεις; Καρπούζι για το μεσημέρι, πεπόνι για το βράδυ. Ή και τα δύο μαζί σε μια φρουτοσαλάτα που θυμίζει καλοκαίρι σε κάθε μπουκιά. Η ουσία είναι να απολαμβάνουμε τα φρούτα εποχής γιατί δεν είναι μόνο νόστιμα, είναι και ο πιο γλυκός (και θρεπτικός) τρόπος να δροσιστούμε!

 

 

 

 

Ακολουθήστε τις Restart Diet σε Instagram, Facebook και στο restartdiet.gr, για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές και λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

 

Διαβάστε επίσης: Τι να φας στην παραλία;

You may also like