Home / Good Life  / 5+1 fun facts για pasta addicts

5+1 fun facts για pasta addicts

Ως γνήσιοι pasta lovers, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών και σερβίρουμε 5+1 fun facts για τον απόλυτο γευστικό έρωτά μας!

 

Σίγουρα δεν περιμέναμε την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών, για να εκφράσουμε την αγάπη μας για κάθε είδους pasta. Ωστόσο, σήμερα έχουμε άλλη μία καλή αφορμή, για να γευτούμε μια από τις πιο δημοφιλείς και ποικιλόμορφες πρώτες ύλες της κουζίνας μας. Όποια κι αν είναι η δική σου αγαπημένη εκδοχή, αυτά είναι τα fun facts, που πρέπει να γνωρίζεις για τα ζυμαρικά! Πάμε να τα δούμε;

 

More than you imagine

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ζυμαρικών, υπάρχουν περισσότερα από 600 διαφορετικά σχήματα pasta, που παράγονται σε όλο τον κόσμο. Αντίστοιχα, πληθωρικές είναι και οι πρώτες ύλες, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Πλέον, βρίσκουμε ζυμαρικά παρασκευασμένα από άλευρα οσπρίων ή με αλεσμένα λαχανικά στη ζύμη τους, που χαρίζουν στην pasta διαφορετικά χρώματα και επιπλέον θρεπτικά συστατικά.

 

Italians do it better

Όπως θα περίμενε κανείς, η Ιταλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ζυμαρικών παγκοσμίως. Ωστόσο, όπως δε θα περίμενε κανείς, οι χώρες που φιγουράρουν στη δεύτερη και τρίτη θέση της κατάταξης είναι η Βενεζουέλα και η Τυνησία! Μάλιστα, ο Διεθνής Οργανισμός Ζυμαρικών ισχυρίζεται ότι οι Ιταλοί θα έτρωγαν περίπου 600 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακαρόνια, αν κατανάλωναν τη μέση ετήσια ποσότητα ζυμαρικών τους σε spaghetti! Αυτά είναι αρκετά, για να τυλιχτούν γύρω από τον πλανήτη 15.000 φορές!

 

pasta recipes

 

Pasta is good for our health!

Τα ζυμαρικά περιέχουν έξι από τα οκτώ απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Μάλιστα, όταν συνδυάζονται με κρέας, γαλακτοκομικά και άλλες πρωτεϊνούχες τροφές, μπορούν να μας δώσουν όλα τα αμινοξέα που χρειαζόμαστε σε ένα πιάτο! Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι η pasta μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι υδατάνθρακες στα ζυμαρικά αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που αυξάνει τα συναισθήματα ευτυχίας!

 

Pasta born in China

Μπορεί να πιστεύουμε ότι τα ζυμαρικά έχουν εφευρεθεί στην Ιταλία, αλλά οι πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές για την κατανάλωσή τους προέρχονται από την Κίνα, ήδη από το 5.000 π.Χ. Ο θρύλος λέει ότι ο διάσημος εξερευνητής Μάρκο Πόλο εισήγαγε τα noodles στην Ιταλία τον 12ο αιώνα. Ωστόσο, ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι ο προ-ρωμαϊκός πολιτισμός των Ετρούσκων είχε ήδη φτιάξει τα δικά του ζυμαρικά (σπάζοντας τα σιτηρά με πέτρες και ανακατεύοντάς τα με νερό, για να δημιουργήσει ζύμη) έως το 500 π.Χ.

 

pasta types

 

Then came tomatoe sauce

Οι άνθρωποι έτρωγαν ζυμαρικά για χιλιάδες χρόνια, πριν κάποιος σκεφτεί να προσθέσει πάνω τους σάλτσα τομάτας. Αυτή η… καθυστέρηση, συνέβη γιατί οι τομάτες δεν καλλιεργούνταν στην Ευρώπη μέχρι το 1519, όταν ο Ισπανός εξερευνητής Cortez τις έφερε από το Μεξικό στη Γηραιά Ήπειρο. Οι τομάτες και τα ζυμαρικά δεν άργησαν να εξελιχθούν σε ένα εμβληματικό mix στην Ιταλία και ήταν μόνο θέμα χρόνου να ριχτούν στο πιάτο και οι κεφτέδες. Τα λιγουρεύεστε;

 

Pasta growing on trees?

Την 1η Απριλίου 1957, το BBC μετέδωσε ένα ψεύτικο ντοκιμαντέρ, στο οποίο ισχυριζόταν ότι τα μακαρόνια φύτρωναν στα δέντρα! Την πρωταπριλιάτικη φάρσα… κατάπιαν αμάσητη εκατομμύρια αφελείς Βρετανοί θεατές, όταν είδαν πλαστά πλάνα γυναικών, που “μάζευαν” ζυμαρικά από δέντρα spaghetti στην Ελβετία.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin