Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Ψημένοι vs Ωμοί ξηροί καρποί

Ψημένοι vs Ωμοί ξηροί καρποί

Είσαι μια μέρα στο μαγαζί ξηρών καρπών για να προμηθευτείς τους αγαπημένους σου ξηρούς καρπούς. Ξαφνικά ο πωλητής σε ρωτάει: “ψημένοι ή ωμοί?” και κάπου εκεί σκαλώνεις για ένα δευτερόλεπτο. Ή και όχι. Αλλά τελικά ποιους να προτιμήσεις;

Το ψήσιμο των ξηρών καρπών γίνεται για να βελτιωθεί η γεύση και το άρωμά τους και να αποκτήσουν πιο τραγανή υφή. Η περιεκτικότητα των λιπαρών, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών δε διαφέρει μεταξύ των ωμών και καβουρδισμένων ξηρών καρπών. Ωστόσο, το ψήσιμο μπορεί να βλάψει τα υγιή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, να καταστρέψει ορισμένες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που περιλαμβάνονται στους ξηρούς καρπούς, ενώ στις υψηλές θερμοκρασίες ψησίματος μπορεί να προκληθεί ο σχηματισμός του επιβλαβούς ακρυλαμιδίου. Έχει αποδειχθεί, όμως, πως το σύντομο ψήσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες ελαχιστοποιεί τους παραπάνω κινδύνους.

 

Από την άλλη μεριά, οι ωμοί ξηροί καρποί είναι πιθανότερο να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, όπως Salmonella και E. coli. Επιπλέον, η τοξική καρκινογόνος ουσία αφλατοξίνη είναι πιθανό να επιμολύνει τους ξηρούς καρπούς. Με κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης μπορείς να προλάβεις αποτελεσματικά την επιμόλυνση των καρπών. Συνοψίζοντας, μπορείς να συμπεριλάβεις και τα δύο είδη στη διατροφή σου, χωρίς να στερηθείς τα πολύτιμα οφέλη τους. Προσοχή μόνο να είναι ανάλατοι!

Tip: Αν αγαπάς τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς περισσότερο είναι προτιμότερο να τους ψήσεις μόνος σου, σε χαμηλές έως μέτριες θερμοκρασίες (120-140 ℃) για 15 λεπτά.

 

Και κάπου εδώ θα σου απαντήσουμε και σε ένα άλλο debate: Αμύγδαλα vs καρύδια! Ποια να επιλέξεις?

Και τα δύο είδη έχουν παρόμοιο διατροφικό προφίλ. Ωστόσο, τα καρύδια υπερέχουν σε περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, ενώ τα αμύγδαλα υπερέχουν σε περιεκτικότητα μετάλλων. Και τα δύο έχουν συσχετιστεί με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, με τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και με την συμβολή τους στη ρύθμιση του βάρους. Παρόλα αυτά, σε ορισμένες έρευνες υπήρξε υπεροχή του ενός έναντι του άλλου. ‘Ετσι, τα καρύδια φάνηκαν να είναι οι νικητές αναφορικά με την απόδοσή τους στην υγεία του εγκεφάλου, ενώ τα αμύγδαλα είναι οι πρωταγωνιστές στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη ρύθμιση του βάρους. Αμύγδαλα και καρύδια αποδείχτηκαν ισάξιοι ευεργέτες για την υγεία της καρδιάς. Τέλος, όσον αφορά τις αλλεργίες φαίνεται πως η αλλεργία στα αμύγδαλα είναι πιο σπάνια και τα καρύδια αποδεικνύονται περισσότερο αλλεργιογόνα.

Επομένως δεν υπάρχει σωστή απάντηση! Επέλεξε τον ξηρό καρπό που σου αρέσει σε μία φυσιολογική ποσότητα (περίπου 30γρ).

 

 

Το άρθρο “Ψημένοι vs Ωμοί ξηροί καρποί” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε τη Restart Diet σε Instagram, Facebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

 

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17125529/
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-10-healthiest-nuts

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος