Home / Good Life  / Το ροζ μυστήριο της λίμνης Torrevieja

Το ροζ μυστήριο της λίμνης Torrevieja

Torrevieja
Η λίμνη Torrevieja στην Ισπανία δεν είναι η κλασική λίμνη που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Το ροζ χρώμα της είναι αυτό που εγείρει το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη, από όλο τον κόσμο.

 

Στην πόλη Torrevieja της Ισπανίας βρίσκεται η ομώνυμη λίμνη, γνωστή και ως Laguna Salada De Torrevieja. Βρίσκεται μερικά μόνο χιλιόμετρα μακριά από το Alicante, το πανέμορφο φυσικό καταφύγιο της Costa Blanca στη νοτιοανατολική Ισπανία. Η Torrevieja είναι μια πόλη που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αλμυρές λίμνες, οι οποίες συνδέονται με τη θάλασσα μέσω ενός δικτύου καναλιών: τη λίμνη La Mata με τον παραδοσιακό γαλαζοπράσινο χρωματισμό και τη λίμνη Torrevija. Τι, όμως, το αξιοπερίεργο έχει αυτή η λίμνη και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο; Μα, φυσικά, το έντονο ροζ χρώμα της.

 

 

 

Πού οφείλεται, όμως, αυτό το έντονο ροζ χρώμα;

Η λίμνη Torrevieja είναι μία από τις μεγαλύτερες και αλμυρότερες λίμνες της Ευρώπης. Είναι γνωστή για το λαμπερό της ροζ χρώμα. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι το χρώμα αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η λίμνη έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Για αυτόν τον λόγο, τα Dunaliella salina, ένα είδος φυκιών πλούσια σε καροτενοειδή, βρήκαν το πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν στη φυσική χλωρίδα της λίμνης.

 

 

Το αλάτι, οι υψηλές θερμοκρασίες και το ηλιακό φως κάνουν αυτά φύκια να απελευθερώνουν μια χρωστική ουσία. Αυτή, λοιπόν, είναι υπεύθυνη για τον χρωματισμό της λίμνης. Παράλληλα, θεωρείται ότι η παρουσία κάποιων μικροοργανισμών, ονόματι Holobacterium, που ζουν και αναπτύσσονται στην κρούστα του αλατιού που βρίσκεται στην επιφάνεια της λίμνης, προκαλούν τον χρωματισμό των νερών. Εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, το κολύμπι στη λίμνη Torrevieja απαγορεύεται. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τους επισκέπτες να θαυμάσουν αυτό το εντυπωσιακό θέαμα. 

Μάλιστα, κάθε χρόνο, προς το τέλος του καλοκαιριού, τα χρώματα της λίμνης Torrevieja φτάνουν στη μέγιστη ένταση του ροζ, δημιουργώντας ένα αστραφτερό φούξια χρώμα.

 

Torrevieja

 

Από τα μέσα Αυγούστου έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου αυτό το μαγικό τοπίο φτάνει στο μέγιστο μεγαλείο του. Εκείνη την περίοδο, πάνω από 2.000 φλαμίνγκο έρχονται για να περάσουν στην λίμνη την αναπαραγωγική τους περίοδο, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada