Home / Wellness  / Mind  / Τι σημαίνει να είσαι single;

Τι σημαίνει να είσαι single;

single
Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Personality and Social Psycology Bulletin, έριξε φως στις διακρίσεις και τα έμφυλα στερεότυπα που αντιμετωπίζουν οι εργένηδες. Μέσα από τη μελέτη, οι ερευνητές ανέδειξαν 4 προφίλ, τα οποία προέρχονται από το πώς η κοινωνία αντιλαμβάνεται τη ζωή και την καθημερινότητα των singles.

 

Το να είσαι εργένης-είτε από επιλογή, είτε λόγω συγκυριών-πολλές φορές συνοδεύεται από διακρίσεις και στερεότυπα. Η ίδια η κοινωνία ωθεί τον κόσμο στις σχέσεις, χωρίς να δέχεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν εκούσια τη ζωή του single. Νέα έρευνα προσπάθησε να διερευνήσει αυτές τις διακρίσεις, δημιουργώντας 4 διαφορετικά στερεοτυπικά προφίλ ανθρώπων, που ανήκουν στην κατηγορία των εργένηδων.

 

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο,.το οποία περιελάβανε ερωτήσεις σχετικά με τις αντιλήψεις τους για τους άγαμους ανθρώπους, ενώ μετέπειτα τους ζητήθηκε να αναφέρουν στερεότυπα, τα οποία σχετίζονται τόσο με.τις ανύπαντρες γυναίκες, όσο και με τους ανύπαντρους άντρες.

 

 
Αποτελέσματα

Στο πρώτο κομμάτι της έρευνας-τα χαρακτηριστικά και οι διακρίσεις των εργένηδων ανεξαρτήτου φύλου- οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κοινωνία θεωρεί τους singles από τη μία μεριά ως ανεξάρτητους και ευγενικούς και από την άλλη ως εγωιστές. Όσον αφορά στις έμφυλες διακρίσεις, οι μελετητές εξεπλάγην,.αφού ανακάλυψαν ότι οι στερεοτυπικές διακρίσεις αφορούσαν κυρίως τους άντρες.

“Περιμέναμε ότι οι ελεύθερες γυναίκες θα χαρακτηρίζονταν από πιο σκληρά στερεότυπα σε σύγκριση με τους ανύπαντρους άνδρες και ότι αυτό θα εξηγούσε γιατί οι ανύπαντρες γυναίκες τείνουν να αναφέρουν αρνητικές εμπειρίες αγαμίας”, είπε ο Dupuis, συγγραφέας της μελέτης. “Μας εξέπληξε πόσα θετικά στερεότυπα προέκυψαν για τις ανύπαντρες γυναίκες, τα οποία τόνιζαν την ανθεκτικότητα, τη δημιουργικότητα και τη δύναμή τους. Αντίθετα, ορισμένα από τα στερεότυπα των ανύπαντρων ανδρών ήταν εξαιρετικά αρνητικά, γεγονός που υπογράμμισε ότι ορισμένοι άγαμοι άνδρες μπορεί να θεωρηθούν επικίνδυνοι και εχθρικοί”.

 

Τα 4 διαφορετικά στερεοτυπικά προφίλ των εργένηδων

Με βάση τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την έρευνα, οι μελετητές διαμόρφωσαν 4 διαφορετικά στερεοτυπικά προφίλ για τους singles:

Επαγγελματίας

Οι εργένηδες που ανήκουν στην κατηγορία του επαγγελματία θεωρούνται ανεξάρτητοι, φιλόδοξοι, εργατικοί και επιτυχημένοι στην καριέρα τους.

Διαφορές στο φύλο: Οι γυναίκες που έχουν αυτό το προφίλ θεωρήθηκαν ως επιτυχημένες και ικανές, ενώ οι άντρες αξιόπιστοι και δεσμευμένοι με τη δουλεία τους.

 

 

Ανέμελος

Το προφίλ του ανέμελου περιγράφει τους εργένηδες ως προσγειωμένους, με ελεύθερο πνεύμα, ευγενικούς και διασκεδαστικούς.

Διαφορές στο φύλο: Οι ανύπαντρες γυναίκες αυτής της κατηγορίας περιγράφηκαν ως δημιουργικές και ανοιχτόμυαλες , τονίζοντας τον ελεύθερο πνεύμα τους. Οι άγαμοι άνδρες αυτής της ομάδας θεωρήθηκαν ευέλικτοι και με περισσότερο ελεύθερο χρόνο, υποδεικνύοντας την ικανότητά τους να απολαμβάνουν τη ζωή στο έπακρο.

 

Άκαρδος

Οι “άκαρδοι” εργένηδες συχνά θεωρούνται στερεοτυπικά ως εγωιστές, χωρίς ενσυναίσθηση ή συναισθηματικό βάθος. Όσο αναφορά στα χαρακτηριστικά, δεν υπήρχαν σημαντικές έμφυλες διακρίσεις.

 

Μοναχικός

Αυτό το προφίλ απεικονίζει τους ελεύθερους ανθρώπους ως μοναχικούς, μη ελκυστικούς και αντικοινωνικούς. Μπορεί να θεωρούνται απομονωμένοι και απομακρυσμένοι από τους άλλους. single 

Διαφορές στο φύλο: Οι ανύπαντρες γυναίκες αυτής της κατηγορίας περιγράφονταν ως ψύχρες, υποδηλώνοντας μια αίσθηση δυστυχίας στη μοναξιά τους. Παράλληλα, οι άγαμοι άνδρες αυτής της ομάδας θεωρούνταν συχνά ως ανώριμοι, υποδεικνύοντας την πεποίθηση για την έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada