Home / Good Life  / Ο Alain Ducasse και η κουζίνα της “φυσικότητας”

Ο Alain Ducasse και η κουζίνα της “φυσικότητας”

Ducasse Naturalite
Ο πολυβραβευμένος chef Alain Ducasse υπογράφει την επαναστατική έκδοση “Grand Livre de la Naturalité”. Επαναπροσδιορίζει τη σύγχρονη υψηλή γαστρονομία και εστιάζει στη φυσικότητα και την ανάγκη να μεταβούμε σε έναν υγιέστερο και φιλοκότερο προς το περιβάλλον τρόπο διατροφής.

 

Το “Grand Livre de la Naturalité είναι ένα βιβλίο – οδηγός για επαγγελματίες chefs, αφιερωμένο σε μια ανατρεπτική μαγειρική προσέγγιση. Ο Alain Ducasse, ο οποίος έχει τιμηθεί με 21 αστέρια Michelin -τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον chef παγκοσμίως, φέρνει στο προσκήνιο τα απλά υλικά, τον μικρό παραγωγό ή τον ψαρά, τις τεχνικές που έρχονται σε πλήρη αρμονία με τη διατροφική ευεξία. Η πολυτελής έκδοση έκανε την εμφάνισή της στα γαλλικά στα τέλη του 2020. Αμέσως τιμήθηκε με το βραβείο Champagne Collet, καθώς είναι επαναστατική, αλλά και “οικολογική”. Ο Alain Ducasse, μέσα από το νέο του βιβλίο, επαναπροσδιορίζει με τόλμη την υψηλή γαλλική γαστρονομία.

 

Grand Livre de la Naturalité

 

Στις 480 σελίδες του “Grand Livre de la Naturalité”, που μόλις κυκλοφόρησε και στα ελληνικά από τη Gastronomy Essentials, σε μετάφραση του Μιχάλη Ντουνέτα, ο chef συμφιλιώνει την υψηλή γαλλική γαστρονομία με τη “φυσικότητα”. Αποκαλύπτει τα μυστικά της Naturalité, της ανατρεπτικής κουζίνας του, που δεν δεσμεύεται από τα κλισέ της πολυτελούς εστίασης. Αντιθέτως, “παίζει” με αναπάντεχα ταιριάσματα και υμνεί τη διαφορετικότητα. Ο Ducasse εμπιστεύτηκε αυτή την αποστολή στον chef Romain Meder και, στη συνέχεια, στην Pastry Chef Jessica Préalpato (Best Pastry Chef in the World 2018), η οποία ανέλαβε να μεταφέρει τη Naturalité στον κόσμο των επιδορπίων.

 

Meder Ducasse Prealpato

Romain Meder, Alain Ducasse, Jessica Préalpato

 

Λαχανικά, ψάρια, δημητριακά. Αυτό ήταν το ‘φύλλο πορείας’ που έδωσα στον εαυτό μου το 2014, όταν ‘γεννήθηκε’ η Naturalité. Με ανησυχία για τους φυσικούς πόρους του πλανήτη και με τη συνειδητοποίηση της υπερκατανάλωσης των πόρων αυτών, εμπνεύστηκα από την επιθυμία, που από πάντα υπαγόρευε την έκφραση της μαγειρικής μου: να βρω την ουσία και να επανασυνδεθώ με την αρχική γεύση των προϊόντων.” – Alain Ducasse

 

Grand Livre de la Naturalité

 

Η κουζίνα της “φυσικότητας” και της διαφορετικότητας

Η Naturalité, έχει μία πολιτική διάσταση, μία ελαφρώς συγκαλυμμένη μορφή οικολογικού ακτιβισμού. Αποκαλύπτει μέχρι ποιο σημείο τα υλικά, τα πιο κοινά και προσιτά, μπορούν να οδηγήσουν στις πιο ουσιαστικές γεύσεις. Η κεντρική ιδέα κάθε συνταγής θεμελιώνεται στην απόλυτη αξιοποίησή τους και την ηθική διαχείριση των βιώσιμων πηγών. “Για να φροντίσουμε την κοινωνία και να προστατέψουμε τον άνθρωπο από τις υπερβολές του, στρατεύομαι υπέρ της culinotherapie: μία θεραπεία βασισμένη στη μαγειρική και το καλό φαγητό, μία επιστροφή στην ουσία”, αναφέρει χαρακτηριστικά στον πρόλογο του βιβλίου ο Ducasse.

 

Grand Livre de la Naturalité

 

Το να τρέφεσαι με πιο υγιεινό και φυσικό τρόπο, είναι μία προσδοκία και μία αναγκαιότητα, που είναι καιρός να μεταφερθεί στον χώρο της υψηλής γαστρονομίας. Είμαι, όσο ποτέ άλλοτε, πεπεισμένος γι’ αυτήν την προσέγγιση: μία υγιεινή μαγειρική, συνδεδεμένη με τη φύση, χωρίς ζάχαρη, λιπαρά και με αυξημένη ανησυχία για τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Το μέλλον του επαγγέλματός μας παίζεται εδώ.” – Alain Ducasse

 

Βρείτε την ελληνική έκδοση του “Grand Livre de la Naturalité” αποκλειστικά online, στο www.cucina.gr.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin