Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Οι καλύτερες τροφές για μαύρισμα!

Οι καλύτερες τροφές για μαύρισμα!

μαύρισμα
Ας είμαστε ειλικρινείς, ποιος δεν επιθυμεί να έχει ένα χρυσαφένιο, καλοκαιρινό μαύρισμα; Ωστόσο, η επίτευξή του μπορεί να είναι δύσκολη και κάποιες φορές επιβλαβής, αν δεν γίνει σωστά.

 

Ενώ η παραμονή στον ήλιο είναι ένας τρόπος για να μαυρίσεις,.μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο δερματικής βλάβης και ακόμη και καρκίνου του δέρματος. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση και τη διατήρηση ενός υγιούς μαυρίσματος, χωρίς τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο. μαύρισμα

 

μαύρισμα

 
Γλυκοπατάτες

Μία από τις καλύτερες τροφές για το μαύρισμα είναι οι γλυκοπατάτες. Eίναι πλούσιες σε β-καροτένιο,.το οποίο είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α βοηθά στην τόνωση της παραγωγής μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που δίνει στο δέρμα το χρώμα του. Η κατανάλωση γλυκοπατάτας μπορεί να αυξήσει το επίπεδο των καροτενοειδών στο δέρμα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις βλάβες της.υπεριώδους ακτινοβολίας και να βελτιώσουν την ικανότητα του δέρματος να μαυρίζει.

 

 
Ντομάτες

Μια άλλη τροφή που μπορεί να βοηθήσει στο μαύρισμα είναι οι ντομάτες. Οι ντομάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, το οποίο είναι μια φυσική χρωστική ουσία που τους δίνει το κόκκινο χρώμα τους. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει.στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και να βελτιώσει την ικανότητα του δέρματος να μαυρίζει. Η τακτική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του δέρματος έναντι των βλαβερών επιδράσεων του ήλιου.

 

 

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Εκτός από τις γλυκοπατάτες και τις ντομάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο,.το σπανάκι και το μπρόκολο είναι επίσης εξαιρετικές τροφές για το μαύρισμα. Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες και να προωθήσουν το υγιές μαύρισμα. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση.της πέψης και στην αποβολή των τοξινών από το σώμα, υποστηρίζοντας περαιτέρω την υγεία του δέρματος.

 

μαύρισμα

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υγιή λιπαρά, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λιπαρά ψάρια, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στο μαύρισμα. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να υποστηρίξουν το υγιές δέρμα. Τα ωμέγα-3 μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της ικανότητας του δέρματος να συγκρατεί την υγρασία, γεγονός που μπορεί να.οδηγήσει σε πιο ομοιόμορφο και μακράς διάρκειας μαύρισμα.

 

 
Νερό

Τέλος, είναι σημαντικό να παραμείνεις ενυδατωμένος, προκειμένου διατηρήσεις υγιές δέρμα και να προωθήσεις το μαύρισμα. Η κατανάλωση άφθονου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος και στην πρόληψη της ξηρότητας, η οποία μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα και απολέπιση του δέρματος.

 

μαύρισμα

 

Να θυμάσαι, πως η επίτευξη ενός υγιούς μαυρίσματος δεν χρειάζεται να έχει ως κόστος την ηλιακή βλάβη.και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ενσωματώνοντας στη διατροφή σου τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και υγιεινά λιπαρά,.μπορείς να βοηθήσεις στην υποστήριξη του υγιούς μαυρίσματος και να προστατεύσεις το δέρμα σου από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

 

Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook και στο restartdiet.gr  για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας,.βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

 

Πηγές:

  1. “Oral supplementation with beta-carotene increases the proportion of erythema to pigmentation induced by UVB exposure”, 2018, Ryoichi Ishikawa, Tetsuo Imamura, and Hajime Mizutani.
  2. “Effects of tomato supplementation on UV-induced skin damage: A double-blind, randomized controlled trial,” 2019, Jung-Won Shin, Ji-Yeon Shin, and Ki-Hwan Lee.
  3. “The role of nutrition in skin aging and wrinkle formation,” 2019, Jennifer L. Powers and Rajani Katta.
  4. “Effects of omega-3 polyunsaturated fatty acids on inflammatory markers in a randomized controlled trial of healthy adults,” 2018, Erin S. O’Neil, Xinxin Dong, and Joseph R. Hibbeln.
  5. “Green tea polyphenols protect the skin from UV-induced damage and downregulate MMP expression,” 2020, Ran Li, Zhengyuan Xia, and Ting Zhang.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος