Home / Good Life  / Οινοτουρισμός: 5 προορισμοί για wine & travel lovers

Οινοτουρισμός: 5 προορισμοί για wine & travel lovers

wine turism
Αν θέλεις να ξεφύγεις από την καθημερινότητα, να δοκιμάσεις καινούργιες εμπειρίες και αγαπάς το καλό, ποιοτικό κρασί, τότε ο οινοτουρισμός είναι αυτό που ψάχνεις.

 

Ο οινοτουρισμός είναι ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού. Σκοπός του είναι να συμπεριλάβει στην ταξιδιωτική εμπειρία τη δοκιμή, την κατανάλωση ή την αγορά κρασιού από τον ίδιο τον παραγωγό του. Η διαφορά του οινοτουρισμού με τα άλλα είδη του εναλλακτικού τουρισμού και του αγροτουρισμού, είναι πως περιλαμβάνει επισκέψεις σε αμπελώνες και οινοποιεία, όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να δοκιμάσει κρασιά, ή ακόμη και να συμμετέχει στη συγκομιδή των σταφυλιών.

 

Το καλό κρασί δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο

Το κρασί στην Ελλάδα έγινε γνωστό από την αρχαιότητα. Μάλιστα, οι πρώτες ιστορικές αναφορές γίνονται στην “Οδύσσεια” και την “Ιλιάδα” του Ομήρου και στο “Συμπόσιο” του Πλάτωνα. Μέχρι και σήμερα, η χώρα μας παράγει μερικές από τις πιο ξακουστές ποικιλίες κρασιού και αποτελεί έναν must προορισμό οινοτουρισμoύ. Αυτό, βέβαια, οφείλεται και στα γόνιμα εδάφη της, που ευνοούν την παραγωγή καλών κρασιών. 

 

Αν αδημονείς να μάθεις περισσότερα για τον οινοτουρισμό, δεν έχεις παρά να προγραμματίσεις το ταξίδι σου σε έναν από τους 5 κορυφαίους προορισμούς, που σου προτείνουμε!

 

Οινοποιείο Αργυρίου

 

Η αγάπη του Νίκου Αργυρίου για το καλό κρασί και η γνώση του για την αγροτική παραγωγή δημιούργησαν τους πρώτους αμπελώνες το 1998. Σήμερα, η συνολική έκταση των αμπελώνων έχει φτάσει τα 290 στρέμματα. Το οινοποιείο Αργυρίου δημιουργήθηκε το 2002, οπότε έγινε και η πρώτη οινοποίηση του λευκού και ερυθρού “Έρωχος”.

 

ampelones parnassou

 

Στο κτήμα καλλιεργούνται ποικιλίες, όπως οι Ροδίτης, Μαλαγουζιά και Cabernet Sauvignon. Ωστόσο, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η ποικιλία Μαυρούδι, την οποία αναβίωσε ο ίδιος ο Νίκος Αργυρίου μετά από χρόνια πειραματισμών. Πλέον, αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα ερυθρά κρασιά του κτήματος.

Το οινοποιείο βρίσκεται στους βορειοδυτικούς πρόποδες του Παρνασσού. Εκτός από τον πανέμορφο αμπελώνα, εδώ θα βρεις και 6 δωμάτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, παραδοσιακό πρωινό, τοπική κουζίνα και ένα εντυπωσιακό κελάρι για μαγικές βραδιές οινογνωσίας.

 

parnassos

 

Πληροφορίες:

Τ. 22340 51667

argyriouwinery.gr

 

Κατώγι Αβέρωφ

 

Το Κατὠγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο είναι πρότυπο οινοτουριστικής μονάδας στην Ελλάδα και διαθέτει εξαιρετικό κρασί. Το ξενοδοχείο-οινοποιείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008, με τη φιλοδοξία να συνδυάσει τον κόσμο του οίνου με την τέχνη και τη ζεστή φιλοξενία σε ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον.

 

metsovo wine

 

Τα 15 δωμάτια του ξενοδοχείου, με θέα το οινοποιείο και το μετσοβίτικο τοπίο, η διακόσμηση των οποίων είναι άμεσα επηρεασμένη από τα κρασιά του αμπελώνα, είναι εξοπλισμένα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις.

Ποτήρια γεμάτα κρασί και έργα τέχνης κοσμούν όλους τους χώρους. Αρώματα μούστου, τζάκια αναμμένα και πρόσωπα χαμογελαστά συνθέτουν την ατμόσφαιρα του ξενοδοχείου. Η διακριτική πολυτέλεια και η σύγχρονη αισθητική χαρακτηρίζουν τους φιλόξενους χώρους του ξενοδοχείου. Επιπλέον, στοιχεία τοπικής παράδοσης αφομοιώνονται σε έναν αέρα μεσογειακής κομψότητας.

 

katogi averof room

 

Πληροφορίες:

Τ. 26560 42505

katogiaveroffhotel.gr

 

Βιβλία Χώρα

 

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα βρίσκεται στις πλαγιές του Παγγαίου Όρους, στο Κοκκινοχώρι Καβάλας. Οι δημιουργοί του, οι οινολόγοι Βαγγέλης Γεροβασιλείου και Βασίλης Τσακτσαρλής, εγκατέστησαν εκεί το 1998 έναν αμπελώνα βιολογικής καλλιέργειας, που σήμερα καταλαμβάνει έκταση 650 στρεμμάτων.

 

biblia chora

 

Στο σύγχρονο οινοποιείο, που περιβάλλεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα, παράγονται όλα τα κρασιά του Κτήματος. Το επιβλητικό κτήριο, περιτριγυρισμένο από τον αμπελώνα, με το μεγαλοπρεπές design, διαθέτει 4 studios (με τα ονόματα Αρετή, Γαληψός, Όβηλος, Βιβλία Χώρα). Με θέα στον Στρυμονικό Κόλπο μέχρι και το Άγιο Όρος, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα βγαλμένη από παραμυθένια γαλλική επαρχία.

 

biblia chora rooms

 

Πληροφορίες:

Τ. 25920 44974

bibliachora.gr

 

Κτήμα Semeli

 

Από το 1979, το κτήμα Semeli αποτελεί μια από τις κορυφαίες ελληνικές οινοποιητικές μονάδες στην Ελλάδα. Με βαθιές ρίζες σε μακραίωνες παραδόσεις και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, δημιουργεί κρασιά εξαιρετικής ποιότητας.

 

nemea semeli wine

 

Στην καρδιά του κτήματος, αγκαλιασμένες από αμπέλια και κατάφυτες πλαγιές, βρίσκονται δέκα διακριτικά πολυτελείς σουίτες και ξενώνες, που υπόσχονται να προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία φιλοξενίας. Για τους ταξιδιώτες που αναζητούν ό,τι και οι πραγματικοί λάτρεις του κρασιού -αλήθεια, άποψη και προσωπικότητα- οι σουίτες του κτήματος Semeli είναι η ιδανική επιλογή.

 

semeli view and wine

 

Πληροφορίες:

Τ. 27460 20360-1

semeliestate.gr

 

Santo Wines

 

Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, Santo, ιδρύθηκε το 1947. Σήμερα, αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους Συνεταιρισμούς της Ελλάδας με 1200 μέλη. Σκοπός της Ένωσης είναι να διαφυλάξει την τοπική παράδοση και ιστορία, προστατεύοντας τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Παράγει οίνους και παραδοσιακά τοπικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σαντορίνη (ΠΟΠ) υψηλής ποιότητας.

 

santos white wine

 

Στις εγκαταστάσεις της Santo συγκαταλέγονται το οινοποιείο SANTOWINES, ένα από τα πιο σύγχρονα ολόκληρης της Ελλάδας, καθώς και το Κέντρο Οινοτουρισμού SantoWines, τον επισκέψιμο χώρο του οινοποιείου. Η εκπληκτική θέα του στην Καλντέρα και οι άρτιες υποδομές φιλοξενίας του, τον έχουν καθιερώσει ως έναν από τους πιο σημαντικούς προορισμούς οινοτουρισμού της χώρας, με 400.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

 

santos wine tasting with a view

 

Πληροφορίες:

Τ. 22860 22596, 22860 23137

santowines.gr

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights