Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Νηστεία του Πάσχα και διατροφή

Νηστεία του Πάσχα και διατροφή

Η νηστεία κατά τη διάρκεια του Πάσχα αντιπροσωπεύει μια περίοδο πνευματικής περισυλλογής και αυτοπειθαρχίας.

Φυσικά, η νηστεία συνδέει τη θρησκευτική σημασία της περιόδου του Πάσχα με τη διατροφή,,με σκοπό στην ενίσχυση της πνευματικής διαδρομής του ατόμου.

 

Σε αυτό το άρθρο, θα εμβαθύνουμε στις επιπτώσεις της νηστείας στην υγεία,.στη σημασία των βασικών θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και στον τρόπο διατήρησης μιας ισορροπημένης διατροφής.

 

Επιπτώσεις της νηστείας στην υγεία

Η νηστεία, μέσα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής με ποικιλία,.μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Κατά τη διάρκεια της πασχαλινής νηστείας, συχνά απέχεις από ορισμένα τρόφιμα ή ακολουθείς συγκεκριμένους διατροφικούς περιορισμούς για μια καθορισμένη περίοδο. Αυτός ο περιορισμός μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων,.η οποία μπορεί να συμβάλει στην απώλεια βάρους και στη βελτίωση της μεταβολικής υγείας. Επιπλέον, η νηστεία έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα,.μειωμένη φλεγμονή και μεγαλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

 

Επιπλέον, η νηστεία έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία,.βελτιώνοντας την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ορισμένες μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι η νηστεία μπορεί να έχει νευροπροστατευτικά αποτελέσματα,.μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer και η νόσος του Parkinson.

 

 

Θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της νηστείας

Η διατήρηση επαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών είναι ζωτικής σημασίας,.ιδίως κατά τη διάρκεια περιόδων νηστείας. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής είναι ανάγκη να προσέχεις ιδιαίτερα την διατροφή σου,.ώστε να αποφύγεις τυχόν διατροφικές ελλείψεις. Κατά την αποχή από ορισμένα τρόφιμα, θα πρέπει να δώσεις προτεραιότητα σε θρεπτικά συστατικά,.που πιθανώς βρίσκονται σε χαμηλές ποσότητες στις νηστίσιμες τροφές. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

 

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, είναι ζωτικής σημασίας να συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο,.όπως το σπανάκι, οι φακές, το χταπόδι, το ταχίνι, ο κολοκυθόσπορος και η μαύρη σοκολάτα για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας.

 

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τη ρύθμιση της διάθεσης. Δεδομένου ότι η έκθεση στο ηλιακό φως αποτελεί πρωταρχική πηγή βιταμίνης D,.τα άτομα που νηστεύουν κατά τη διάρκεια του Πάσχα θα πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκή έκθεση στον ήλιο.

 

 

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται σε πολλές φυσιολογικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος,.της επούλωσης πληγών και της σύνθεσης του DNA. Οι πηγές ψευδαργύρου περιλαμβάνουν κάσιους, καβουρόψιχα, στρείδια, φυστικοβούτυρο. Η συμπερίληψη αυτών των τροφίμων στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της έλλειψης ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια της νηστείας.

 

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των νεύρων, τη σύνθεση του DNA και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Δεδομένου ότι η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα,.όμως υπάρχουν και κάποιες εναλλακτικές για τους νηστεύοντες: στρείδια, μύδια, γαρίδες, καβούρι αλλά και η διατροφική μαγιά είναι μερικές από αυτές.

 

 

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία των μυών και των νεύρων, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην υγεία των οστών. Η συμπερίληψη τροφίμων πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως μπανάνα, μήλο,. ηλιόσποροι, λιναρόσπορος, καρύδια, κεχρί, φασόλια, αρακάς, μαιντανός μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση επαρκών επιπέδων μαγνησίου κατά τη διάρκεια της νηστείας.

 

Φολικό οξύ

Το φολικό οξύ ή φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για τη σύνθεση του DNA, το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και. την ανάπτυξη του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι διατροφικές πηγές φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν το μαρούλι, το σπανάκι, το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ,.τα φασόλια, τις φακές και τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

 

 

Η νηστεία κατά τη διάρκεια του Πάσχα συμβολίζει τη θυσία και την αυτοσυγκράτηση. Από διατροφική άποψη, η νηστεία μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία,.όπως απώλεια βάρους, βελτίωση της μεταβολικής υγείας και μείωση φλεγμονών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, ιδίως σιδήρου,. βιταμίνης D, ψευδαργύρου, βιταμίνης Β12, μαγνησίου και φολικού οξέος, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 

Καλό θα ήταν, εάν κάνεις νηστεία να δώσεις προτεραιότητα σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και να ζητήσεις καθοδήγηση από επαγγελματίες υγείας,.εάν νιώθεις την ανάγκη, για να διασφαλίσεις την κάλυψη των διατροφικών σου αναγκών.

 

Ας είναι η Σαρακοστή η αφορμή να συνδυάσεις την πίστη και τη διατροφή,.ξεκινώντας ένα ταξίδι πνευματικής και σωματικής ευεξίας!

 

www.restartdiet.gr

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος