Home / Family  / Μικροί αγωνιστές που θέλησαν να αλλάξουν τον κόσμο!

Μικροί αγωνιστές που θέλησαν να αλλάξουν τον κόσμο!

Αυτοί οι μικροί αγωνιστές προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσμο. Σήμερα, ως ενήλικες ακόμα μάχονται μέσα από δράσεις αφύπνισης!

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πια ενήλικες. Ως παιδιά αποφάσισαν να διεκδικήσουν τον κόσμο που ήθελαν -και θέλουν- να αντικρίζουν, και αγωνίστηκαν με τον δικό τους τρόπο για ένα καλύτερο μέλλον. Σήμερα, οι τότε μικροί αγωνιστές παραμένουν στις επάλξεις, συνεχίζοντας αυτό που ξεκίνησαν!

 

Αποτελούν για όλους μας έμπνευση, και μάς δίνουν την ελπίδα ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, φτάνει να εμπιστευθούμε το ένστικτο και την καλοσύνη των παιδιών. 

 

Οι παρακάτω μικροί αγωνιστές έθεσαν τα θεμέλια, ώστε να οικοδομήσουμε όλοι μαζί έναν κόσμο πιο φωτεινό. Γνωρίστε τους!

 

Greta Thunberg 

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι Σουηδή συγγραφέας και ακτιβίστρια, η οποία εργάζεται με σκοπό τη καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Έχει χαρακτηριστεί υπόδειγμα του παγκόσμιου ακτιβισμού των νέων και σύμβολο οικολογικής συνείδησης.

 

Το ξεκίνημα του αγώνα

Η Greta Thunberg στην ηλικία των 8 συνειδητοποίησε το τεράστιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Έτσι, στα 15 της αποφάσισε να κάνει κάτι ιδιαιτέρως δραστικό. Σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο και ξεκίνησε να διαδηλώνει έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε “School strike for the climate”. Αυτό οδήγησε στο παγκόσμιο κίνημα #FridaysForFuture. Τον Μάιο του 2019 έγινε εξώφυλλο στο Τime, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου πραγματοποίησε υπερατλαντικό ταξίδι από το Πλίμουθ στη Νέα Υόρκη, με ιστιοφόρο μηδενικών εκπομπών ρύπων. Σήμερα, συνεχίζει να μάχεται δυναμικά για την κλιματική αλλαγή με σημαντικές ενέργειες, ενώ τον Οκτώβριο κυκλοφορεί το βιβλίο της “Τhe climate book”.

 

 

Malala Yousafzai 

Η Malala Yousafzai είναι μία νεαρή κοπέλα από τo Πακιστάν, που έμελλε να γίνει παγκόσμιο σύμβολο. Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε blog, περιγράφοντας τη ζωή της στην πόλη Μινγκόρα, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν. Τότε, όπως και σήμερα,  απαγόρευαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο, και η μικρή Μαλάλα εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση.

 

Το ξεκίνημα του αγώνα

Στα 15 της, καθώς επέστρεφε από το σχολείο με τις φίλες της, ένας κουκουλοφόρος την πυροβόλησε εξ επαφής στο κεφάλι και στον λαιμό. Δέκα μέρες μετά, ξύπνησε σε ένα νοσοκομείο στο Birmingham, όπου εκείνη και η οικογένειά της ξεκίνησαν μια νέα ζωή. Στις 10 Δεκεμβρίου 2014 τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης, και  έγινε το νεαρότερο άτομο με Νόμπελ στην ιστορία του θεσμού. Σήμερα, έχοντας ιδρύσει το ίδρυμα “Malala Fund“, σπουδάζει Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και εξακολουθεί να μάχεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

 

 

Marley Dias

Η Marley Dias είναι Αμερικανίδα ακτιβίστρια και συγγραφέας. Ενώ ήταν στο δημοτικό σχολείο τον Νοέμβριο του 2015, ξεκίνησε μια καμπάνια με το όνομα #1000BlackGirlBooks, για να συγκεντρώσει 1.000 βιβλία με μαύρες πρωταγωνίστριες. Στόχος της ήταν να τα δωρίσει σε μαύρα κορίτσια άλλων σχολείων. Η ιστορία της έγινε viral με χιλιάδες οργανισμούς να στηρίζουν το εγχειρημά της, συγκεντρώνοντας τελικά 13.000 βιβλία. Η μικρή ακτιβίστρια  πέρασε τις πύλες του Λευκού Οίκου, εμφανίστηκε στο σόου της Έλεν Ντε Τζένερις, συνάντησε την Όπρα Γουίνφρι και τη Μισέλ Ομπάμα. Συμπεριελήφθη στη λίστα του Forbes με τους τριάντα ανθρώπους κάτω των 30 ετών, που ξεχώρισαν το 2018. Με το βιβλίο της “Η Μάρλεϊ Ντίαζ τα κατάφερε – το ίδιο μπορείς κι εσύ“,  φιλοδοξεί να ενθαρρύνει νεαρά παιδιά να χρησιμοποιούν τα ταλέντα τους, για να αλλάξουν τον κόσμο, αντλώντας από τη δική της εμπειρία!

 

 

Ryan Hreljac 

Ο Ryan πήγαινε στην Α΄ Δημοτικού στο Οντάριο του Καναδά, όταν έμαθε από τη δασκάλα του πως υπάρχουν παιδιά στην Αφρική που αρρωσταίνουν, επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Έτσι, έγινε φίλος διά αλληλογραφίας με τον Jimmy από την Ουγκάντα. Εκείνος του έγραφε πως έπρεπε κάθε πρωί, πριν πάει στο σχολείο, να περπατάει τέσσερις ώρες για να μεταφέρει νερό στο σπίτι. Τότε, ο Ryan αποφάσισε να φτιάξει ένα πηγάδι στην Ουγκάντα.

 

Το ξεκίνημα του αγώνα

Άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα κάνοντας δουλειές του σπιτιού και εράνους. Την προσπάθειά του “αγκάλιασαν” διάφορες οργανώσεις, καταφέρνοντας μέσα σε δύο χρόνια να συγκεντρώσει 61.000 δολάρια. Στην ηλικία των 10 ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμόRyan’s Well Foundation“. Σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πίνουν κυριολεκτικά νερό στ’ όνομά του, ενώ είναι το νεότερο άτομο που του απονεμήθηκε το “Τάγμα του Οντάριο“.

Το πιο συγκινητικό όλων είναι ότι, όταν εκείνος ταξίδεψε στην Ουγκάντα, γνώρισε από κοντά τον pen friend Jimmy. To παιδί, που είχε χάσει στον εμφύλιο τους γονείς του, υιοθετήθηκε από την οικογένεια του Ryan, με τον οποίο είναι πια αδέρφια!

 

 

Ann Makosinski 

Στα 10 της χρόνια, σε ένα ταξίδι στην πατρίδα της μαμάς της, στις Φιλιππίνες, η δεκάχρονη τότε Ann βρέθηκε μπροστά σε ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Διαπίστωσε πως πολλοί μαθητές δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου, γιατί δεν είχαν φως, για να μελετήσουν στο σπίτι.

 

Το ξεκίνημα του αγώνα

Επιστρέφοντας, αποφάσισε να φτιάξει έναν φακό, ο οποίος μετατρέπει σε ενέργεια τη θερμότητα του ανθρώπινου σώματος. Το όραμά της ήταν να δημιουργήσει κάτι που θα ήταν προσβάσιμο σε όλους! Κέρδισε την πρώτη θέση στο Google Science Fair του 2013, αφού εφηύρε την κούπα eDrink, η οποία λειτουργεί και ως φορτιστής κινητού. Το 2016 ψηφίστηκε ως “Popular Science Young Inventor of the Year“, ενώ έχει μπει στη λίστα των Time 30 Under 30 του 2013, και στη λίστα του Forbes 30 Under 30 για το 2017. Η ίδια σπουδάζει πια Αγγλική Φιλολογία, μα δεν έχει σταματήσει να ασχολείται με ανάλογες εφευρέσεις στον ελεύθερο χρόνο της.

 

 

Τα παιδιά είναι οι ενήλικες του μέλλοντος. Ο κόσμος τούς ανήκει και είναι στο χέρι τους να τον κάνουν καλύτερο. Ας τους δώσουμε το κίνητρο και την ώθηση, που χρειάζονται!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath