Home / Good Life  / Κίτρινο καρπούζι; Κι, όμως, υπάρχει!

Κίτρινο καρπούζι; Κι, όμως, υπάρχει!

To κίτρινο καρπούζι είναι μεγαλύτερης ηλικίας από το κόκκινο και έχει τις “ρίζες” του στην Αφρική.

Για τους Έλληνες είναι κάτι όχι και τόσο σύνηθες, γι’ αυτό και τον τελευταίο καιρό συγκεντρώνει επάνω του το ενδιαφέρον. Το κίτρινο καρπούζι υπάρχει και είναι εξίσου δροσιστικό με το αγαπημένο μας κόκκινο.

 

Κάθε καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το καρπούζι είναι στις πρώτες θέσεις της διατροφικής μας λίστας. Μας δροσίζει και μας ενυδατώνει, ενώ περιέχει ελάχιστες θερμίδες. Τώρα, εκτός από το κόκκινο, μπορούμε να προσθέσουμε στην καθημερινή μας φρουτοφαγία και το κίτρινο καρπούζι.

 

karpouzi

 

Τι είναι το κίτρινο καρπούζι;

Εξωτερικά, πριν το κόψεις, έχει ακριβώς την ίδια μορφολογία με το κόκκινο καρπούζι. Εσωτερικά, όμως, η “σάρκα” του έχει φωτεινό κίτρινο χρώμα, που πραγματικά σε προδιαθέτει θετικά για να το γευτείς!

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, καλλιεργήθηκε πολύ πιο πριν από το κόκκινο, και φύεται στην Αφρική εδώ και 5.000 χρόνια.

 

Βγαίνει σε 5 διαφορετικές ποικιλίες: Yellow Crimson, Buttercup Yellow Melon, Desert King, Yellow Flesh Black Diamond και Yellow Doll. 

 

Κίτρινο καρπούζι VS κόκκινο καρπούζι

Το κόκκινο καρπούζι παίρνει το κόκκινο χρώμα του από το λυκοπένιο, μια κόκκινη χρωστική, η οποία ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών. Βρίσκεται στις ντομάτες, το καρπούζι και άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά. Είναι ένα από τα βασικά στοιχεία, που καθιστούν το καρπούζι super food, μαζί με τις βιταμίνες A και C, τις φυτικές ίνες και το ποτάσιο.

 

Εξίσου ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό έχει και το κίτρινο καρπούζι. Μπορεί να του λείπει το λυκοπένιο, αλλά περιέχει Β-καροτένιο, μια οργανική, έντονα χρωματισμένη κόκκινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία, που βρίσκεται σε αφθονία σε μύκητες, φυτά και φρούτα. Η ουσία αυτή είναι αντιοξειδωτική, με πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

 

Τι γεύση έχει το κίτρινο καρπούζι;

Όσοι το έχουν δοκιμάσει λένε ότι είναι πολύ πιο γλυκό από το κόκκινο. Μάλιστα η γεύση του είναι πολύ κοντά σε αυτή του μελιού!

 

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath