Home / Lifestyle  / Κάθε φωτογραφία και μία (;) ιστορία

Κάθε φωτογραφία και μία (;) ιστορία

giannis giannatos
Μία εικόνα, χίλιες λέξεις, σωστά; Είναι, όμως, ίδιες οι λέξεις για τον καθένα; Έχουν την ίδια σημασία; Κάθε εικόνα έχει τη μαγική ικανότητα να προκαλεί διαφορετικά συναισθήματα, διαφορετικούς συνειρμούς, διαφορετικές αντιδράσεις. Μία φωτογραφία μπορεί σε εμένα να “ξυπνήσει” μία ευχάριστη ανάμνηση και την ίδια στιγμή να προκαλέσει θλίψη σε κάποιον άλλο. Η επιτυχία ενός φωτογράφου κρύβεται σε εκείνη ακριβώς τη στιγμή, που μία εικόνα του παραδίδεται σε χιλιάδες διαφορετικές ερμηνείες…

 

Σε ένα καθημερινό scroll στο Instagram, “έπεσα” πάνω στο προφίλ του βραβευμένου φωτογράφου Γιάννη Γιαννάτου. Εντυπωσιάστηκα με κάθε post και η πρώτη σκέψη που έκανα είναι πώς, ενώ κατακλύζομαι από τόσες εικόνες στο διαδίκτυο και το Instagram, υπήρξε κάποιος που με έκανε να σταματήσω. Μου κίνησε την περιέργεια και με έκανε να θαυμάσω κάθε κλικ της αυθεντικής, κινηματογραφικής και συναισθηματικής δουλειάς του.

 

Επικοινώνησα μαζί του και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα, για να αναδείξουμε τη δυναμική μίας εικόνας και το πώς η ερμηνεία της είναι, τελικά, προσωπική υπόθεση του καθενός. Πέρα από τα δεκάδες βραβεία και διακρίσεις, που έχει λάβει, κράτησα από τον ίδιο τον αριθμό των φωτογραφιών που έχει τραβήξει -αγγίζουν το 1.000.000! Ασύλληπτος αριθμός, που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις. Κι, όμως, είναι πέρα για πέρα αληθινός! Είδαμε μαζί μερικές από τις πιο εμβληματικές εικόνες του και κατάφερα με μεγάλη δυσκολία να διαλέξω δέκα από αυτές.

 

“Δεν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την ώρα ή την ημερομηνία που τραβήχτηκε η κάθε μία κι αυτό γιατί θέλω να μένουν ανεξίτηλες και διαχρονικές. Είναι πολύ σημαντικό μία φωτογραφία να έχει μία μικρή ιστορία πριν και μετά, να αποτυπώνεται στον θεατή και να του γεννά ερωτήματα.” – Γιάννης Γιαννάτος

 

Ο παππούς του Μπέργκαμο

Αυτή η street φωτογραφία έχει εικαστικό και αλληγορικό χαρακτήρα. Μία στάση σώματος που μαρτυρά την περιέργεια, αλλά και την κούραση της ζωής. Κοιτώντας από τη βιτρίνα, θα έλεγα ότι ο παππούς μοιάζει να αναπολεί κάποιες από τις στιγμές της ζωής του… Σαν να προετοιμάζεται για το “τέλος”, κάνοντας μία αναδρομή. Κοιτάζοντάς τη νιώθω να μου επισημαίνει ότι τη ζωή δεν πρέπει να την κοιτάμε μέσα από μία βιτρίνα, να μην είμαστε ένας απλός θεατής, αλλά να “περάσουμε μέσα από τζάμι” και να γίνουμε οι πρωταγωνιστές της.

 

 

Οι κυρίες της Φολεγάνδρου

Δυο διαφορετικές ηλικίες και φάσεις ζωής σε μία φωτογραφία. Ή μήπως είναι η ίδια γυναίκα σε διαφορετική ηλικία; Είναι σαν να κοιτάω το παρελθόν και το μέλλον την ίδια στιγμή, σαν να συγχέονται και να μου υπογραμμίζουν τη δύναμη του παρόντος. Η μία γυναίκα σκεφτική και απογοητευμένη, ενώ η άλλη την κοιτάζει με βλέμμα αυστηρό. Μήπως, τελικά, η ηλικιωμένη “μαλώνει” τον νεότερο εαυτό της, γιατί έδινε σημασία σε πράγματα που πια φαντάζουν τόσο ασήμαντα;

 

 

Παιχνίδια στη σκιά

Αυτή η γυναίκα μοιάζει με χορεύτρια, που ετοιμάζει την επόμενη κίνησή της. Ή, μήπως, ελέγχει όσα δημιούργησε μέχρι στιγμής; Είναι αυτή η σκιά ένας δικός της καθρέφτης; Τα παρατεταμένα χέρια στη εκφράζουν μία μικρή δυσαρέσκεια ή μία ανάγκη για ανασυγκρότηση; Η ίδια είδε κάτι στον εαυτό της που δεν της άρεσε, αλλά αποφάσισε ότι είναι στο χέρι της να το αλλάξει…

 

 

Ο αποχαιρετισμός του φαντάρου

Με όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στη γειτονική Ουκρανία, το μυαλό μου δε θα μπορούσε να πάει πουθενά αλλού, πέρα από τα τόσα video αποχαιρετισμού που είδα. Γυναίκες να αποχωρίζονται σπαρακτικά τους συντρόφους τους. Από τη μία, το χέρι της γυναίκας αντιπροσωπεύει την αγάπη και τη στοργικότητα. Κι από την άλλη, το σφίξιμο στο χέρι και στο πρόσωπο του φαντάρου… Ο φόβος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

 

 

Η κατάθλιψη

Πόσο χαρούμενοι είμαστε πραγματικά; Πόσο λαμπερή είναι η ζωή στα social media και πόσο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική ζωή; Πώς καταφέραμε να δώσουμε όλο το βάρος στο φαίνεσθαι, εγκαταλείποντας την ουσία; Για μένα, αυτό το θεματικό project του φωτογράφου με θέμα After the Party, παρουσιάζει τη ματαιότητα της εποχής μας. Όλοι πασχίζουν να δείξουν κάτι που δεν είναι και, όταν το party τελειώσει, όλα τα αληθινά προβλήματα έρχονται ξανά στην επιφάνεια.

 

 

Reflection on the pool

Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι αδιαμφισβήτητα από τις αγαπημένες μου. Βρίσκεται σε τέλεια αρμονία και αποτυπώνει με έναν καλλιτεχνικό τρόπο την ισορροπία. Το πόσο λίγο απέχει η σταθερή από την κινούμενη εικόνα αποτυπώνει το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορεί να ανατραπεί η ισορροπία και ό,τι έχεις δεδομένο. Τα χέρια της κοπέλας “φωνάζουν” αναγέννηση και μου προκαλούν ένα αίσθημα σιγουριάς, δυναμισμού και αυτοπεποίθησης.

 

 

The Silent City

Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια γυρισμάτων του Game of Thrones στη Μάλτα. Ωστόσο, ο φωτογράφος δεν μπόρεσε να δει ποια ηθοποιός είναι. Το μυστήριο που αποπνέει είναι για μένα καθηλωτικό. Ποια ηθοποιός κρύβεται άραγε πίσω από την κάπα; Είναι αποφασισμένη γι’ αυτό που θέλει να κάνει, αλλά μπορεί να μη θέλει να φανερωθεί. Όλο αυτό το μυστήριο με κάνει να την κοιτάζω με τις ώρες…

 

 

Love above all

Τραβηγμένη στην Κηφισιάς στην Αθήνα, η συγκεκριμένη φωτογραφία κατάφερε να αποτυπώσει σε έντονο βαθμό το αίσθημα της απογοήτευσης, της μοναξιάς, της δυστυχίας, ακόμα και της απελπισίας. Όντας αισιόδοξη, στέκομαι στην καρδιά, που βρίσκεται πάνω από τον άνδρα. Θα επιλέξω να δω τη λύση στα προβλήματά μας, που είναι μόνο η αγάπη. Αυτή που είναι πάνω από όλα, αυτή που απαλύνει τον πόνο. Πολλές φορές είναι δύσκολο να τη βρούμε, αλλά αξίζει να ψάξουμε…

 

 

The Artist

Η vintage conceptual φωτογραφία από το concept The Artist είναι εμπνευσμένη από τη βασική ηρωίδα στα κόμικς του Γάλλου καλλιτέχνη Jean Pierre Gibrat. Την επέλεξα γιατί λατρεύω την αισθητική εκείνης της περιόδου και γιατί μου θυμίζει την ηθοποιό Eva Green στην ταινία The Dreamers. Μία νεαρή ονειροπόλα γυναίκα, που ζει τη στιγμή, επαναστατεί και είναι μεγάλη θαυμάστρια του ρομαντισμού. Αυτή η φωτογραφία απαθανατίζει για μένα το πόσο ωραίο και σημαντικό είναι να ονειρευόμαστε.

 

φωτογραφία Γιαννάτος α

 

Self love

Μία μοιραία γυναίκα απολαμβάνει χρόνο με τον εαυτό της. Η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά της πηγάζουν από το ότι έχει αποδεχθεί τον εαυτό της, όπως ακριβώς είναι . Διαβάζει περιοδικά με γυναίκες-πρωταγωνίστριες και δε νιώθει κάποιου είδους ανασφάλεια… Αντιλαμβάνεται τη δυναμικότητά τους και νιώθει περήφανη γι’ αυτές. Η Marilyn Mornoe κρύβει το πρόσωπο του μοντέλου και η επιλογή αυτή σίγουρα δεν είναι τυχαία. Ενδυνάμωση της γυναίκας και πίστη στον εαυτό μας μέσα από μία φαινομενικά απλή πόζα.

 

φωτογραφία Γιαννάτος

 

Οι φωτογραφικές ιστορίες του Γιάννη Γιαννάτου δε σταματούν εδώ… Περιμένουν τιη δική σας εκδοχή. Ανακαλύψτε το ταλέντο και τις μοναδικές εικόνες του!

 

IG: john_giannatos

Official site: www.johngiannatos.com

 

Κεντρική εικόνα: Self-portrait, John Giannatos.

All photos: ©John Giannatos

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.