Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Ισορροπημένο βάρος στις γιορτές….γίνεται;

Ισορροπημένο βάρος στις γιορτές….γίνεται;

γιορτές
Πιθανόν να μη χρειάζεσαι κάποιον «οδηγό επιβίωσης» για τα μεγάλα οικογενειακά γεύματα τους υπόλοιπους μήνες, γιατί μπορεί να τα συναντάς σπάνια. Όμως, στις γιορτές πραγματοποιούνται 2 και 3 φορές στην ίδια βδομάδα. Σίγουρα θέλεις να είσαι και να νιώθεις υγιής. Αυτό που, ωστόσο, σου διαφεύγει είναι ότι ξεχνάς να προσαρμόσεις τους στόχους σου στα καινούρια δεδομένα! Όπως αλλάζει η ζωή γύρω σου εκείνες τις ημέρες, το ίδιο θα έπρεπε να ισχύει και για τους στόχους σου.

 

Το τελευταίο πράγμα που θέλω να σκέφτεσαι εκείνες τις μέρες είναι ότι επειδή έφαγες λίγο παραπάνω θα ξανα-ασχοληθείς με τις διατροφικές συνήθειες ξανά από Γενάρη. Εννοείται ότι μπορείς να συνδυάσεις τη διασκέδαση με απόλαυση και σωστή διαχείριση του βάρους σου. Κι επειδή πιστεύω σε εσένα, θέλω να ξεκινήσεις από σήμερα κιόλας. Αναλογίσου: Τι θα μπορούσες να παραλείψεις από τις λιχουδιές των Χριστουγέννων που πραγματικά δε θα σου λείψει; Ποιο είναι αυτό που θέλεις να απολαύσεις μέσα στις γιορτές πραγματικά; Αλλά και ποιο είναι αυτό που θέλεις να θυμάσαι στο τέλος αυτού του μήνα;

 

Τι  θα είναι επιτυχία για σένα σε αυτές τις γιορτές;

Μπορεί για παράδειγμα να κάνεις προπονήσεις τρεις φορές την εβδομάδα. Ωστόσο για τον Δεκέμβρη να θέσεις έναν νέο στόχο όπου οι προπονήσεις σου θα είναι μία φορά την εβδομάδα. Έτσι, αντί να σκέφτεσαι ότι έχασες δύο προπονήσεις θα σκέφτεσαι ότι πέτυχες τον νέο, προσαρμοσμένο σου στόχο. Αντίστοιχα και για το βάρος σου. Εάν βρίσκεσαι σε μία διαδικασία μείωσης βάρους τότε ο στόχος για τον μήνα αυτό μπορεί να είναι  η διατήρηση του βάρους σου σταθερού. Με σκοπό να συνεχίσεις δυναμικά τον Γενάρη. Πώς σου ακούγεται αυτό;

 

 

Το ξέρω ότι σε έχω βάλει σε αρκετές σκέψεις. Φυσικά είμαι εδώ για να σου δώσω περισσότερες απαντήσεις και ιδέες, ώστε να βάλεις τους δικούς σου στόχους και προτεραιότητες γι’ αυτές τις γιορτές. Συνέχισε στην επόμενη ενότητα, όπου θα σε βοηθήσω να βάλεις μία προτεραιότητα στις επιλογές σου την περίοδο αυτή.

 

Βάλε προτεραιότητα στις Χριστουγεννιάτικες Λιχουδιές

Ξέρεις ποιος ήταν ο πρωταρχικός μου στόχος όταν έφτιαχνα αυτόν τον οδηγό; Το να σε αποτρέψω από το να αναζητήσεις κάποια δίαιτα αποτοξίνωσης μόλις περάσουν οι γιορτές! Αυτό συνήθως συμβαίνει είτε επειδή έχουμε φάει μεγάλες ποσότητες φαγητού, είτε επειδή έχουμε υποκύψει σε αρκετούς γλυκούς πειρασμούς. Ό,τι αναφέρω παρακάτω, επομένως, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τα γλυκά, φυσικά ισχύει για οτιδήποτε λειτουργεί ως «διατροφικός πειρασμός» για εσένα.

Ποια θέλω να είναι η δική σου σκέψη απέναντι σε όλες τις λιχουδιές των Χριστουγέννων;

Άδραξε την ευκαιρία για να ευχαριστηθείς τρόφιμα που αγαπάς. Χωρίς να νιώθεις έπειτα ότι χρειάζεται να το «πληρώσεις» αντικρίζοντας έναν άλλο αριθμό στη ζυγαριά.  Και υπάρχουν τόσοι πολλοί πειρασμοί αυτή την περίοδο του χρόνου! Πραγματικά εάν υποκύψουμε σε όλους το πιθανότερο είναι να μας οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους. Το να δοκιμάσεις απ’ όλα, ακόμη κι από αυτά που δεν θέλεις πραγματικά, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους έως και 2 κιλά τις δύο εβδομάδες των εορτών μόνο. Και το ερώτημα είναι: Το να δοκιμάσεις απ’ όλα είναι κάτι που θα ευχαριστηθείς πραγματικά;

 

Οι κατηγορίες των διατροφικών πειρασμών

 

Πρώτη Κατηγορία

Περιλαμβάνει εποχιακές λιχουδιές στην εμφάνιση, οι οποίες όμως δεν αποτελούν κάτι πολύ ξεχωριστό εάν τις παρατηρήσεις από λίγο πιο κοντά. Μπορεί για παράδειγμα να είναι μπισκότα σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχέδια. Το κεφάλι του Άγιου Βασίλη, ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, ένας τάρανδος, στολισμένα με όμορφα χρώματα – κόκκινο, πράσινο, χρυσό. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα; Κλασσικά μπισκότα τα οποία μπορείς να βρεις όλο τον χρόνο, χωρίς κάτι ιδιαίτερο στη γεύση τους.

Πώς μπορείς να τα αντιμετωπίσεις αυτά; Σαν διακοσμητικά των Χριστουγέννων. Στοιχεία που είναι πολύ ωραίο να χαζεύεις αλλά όχι απαραίτητα και να τα γεύεσαι.

γιορτές

Επόμενη Κατηγορία

Αποτελούν γλυκά ή τρόφιμα τα οποία είναι πραγματικά ξεχωριστά για σένα σε γεύση, ωστόσο είναι διαθέσιμα αρκετά συχνά μέσα στο χρόνο. Και για να σε βοηθήσω περισσότερο σε αυτή την κατηγορία, θα σου δώσω ένα προσωπικό μου παράδειγμα. Κάθε Χριστούγεννα η πεθερά μου ετοιμάζει για το οικογενειακό τραπέζι ένα καταπληκτικό σοκολατένιο κέικ, πεντανόστιμο πραγματικά.  Σίγουρα είναι κάτι που το έχουμε συνδέσει όλοι στο σπίτι με εκείνη τη μέρα, είναι όμως κι ένα γλυκό το οποίο μας φτιάχνει και σε άλλες ξεχωριστές περιστάσεις. 

Έτσι την ημέρα των Χριστουγέννων δε θα αποτελέσει πρώτη δική μου επιλογή! Ακόμα και αν το απολαμβάνω αρκετά το έχω διαθέσιμο εάν θελήσω και πιο τακτικά μέσα στον χρόνο. Αντιθέτως, κρατάω την πραγματική μου απόλαυση για λιχουδιές που βρίσκει κανείς μόνο τα Χριστούγεννα!

 

Τρίτη και τελευταία Κατηγορία

Χριστουγεννιάτικοι πειρασμοί δεν είναι άλλα από τα παραδοσιακά εδέσματα που θα βρεις μόνο αυτή την περίοδο. Ήδη θα σκέφτεσαι μερικά, αναφέρομαι στους κουραμπιέδες, στα μελομακάρονα, τη βασιλόπιτα, το πανετόνε, τις δίπλες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Όποια λοιπόν κι αν είναι η δική σου ιδιαίτερη λιχουδιά, την οποία βρίσκουμε μόνο αυτή την εποχή του χρόνου, σου προτείνω να φυλάξεις την όρεξή σου και να την βάλεις ως προτεραιότητα στις επιλογές σου, συγκριτικά με όλους τους άλλους πειρασμούς που κυκλοφορούν.

Θέλω επομένως να επιλέξεις τις δικές σου διατροφικές προτεραιότητες για τις γιορτές και εγώ στην επόμενη ενότητα θα σε βοηθήσω με τη διατροφική σου συμπεριφορά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ανακάλυψε εδώ ένα ολοκληρωμένο και εορταστικό διατροφικό πλάνο!

 

[email protected]

Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc και παρέχει υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, τόσο δια ζώσης στο Παγκράτι, όσο και online, μέσω skype ή viber, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις διαιτολογικές συνεδρίες του συνδυάζει την ευρύτερη επιστημονική γνώση με την προσωπική του εμπειρία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο “Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας”.