Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Tips για πιο υγιεινό μαγείρεμα φέτος τα Χριστούγεννα

Tips για πιο υγιεινό μαγείρεμα φέτος τα Χριστούγεννα

Ποιος είπε ότι υγιεινό μαγείρεμα και Χριστούγεννα δεν πάνε μαζί; Πάμε να καταρρίψουμε μαζί τον μύθο, δίνοντάς σας τα κατάλληλα tips.

Ήρθε η εποχή με τα πολύχρωμα λαμπάκια, το λευκό χιόνι και τα γευστικά εδέσματα. Τις γιορτές αυτές, είτε θα είσαι εσύ αυτός που θα μαγειρεύει για το τραπέζι, ή θα είσαι ο καλεσμένος , που θα γευτεί τα χριστουγεννιάτικα φαγητά. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, αυτά τα Χριστούγεννα μπορείς να κάνεις τη διαφορά, με ένα πιο υγιεινό μαγείρεμα.

 

Έτσι, θα προστατεύσεις την υγεία και το σώμα σου. Δες τα παρακάτω tips και κατάφερε, με μικρές λεπτομέρειες, να κάνεις αυτήν την αλλαγή!

 

Περισσότερα μπαχαρικά, λιγότερο αλάτι

Το να μειώσεις το αλάτι στο φαγητό, δε σημαίνει απαραίτητα πως πρέπει να θυσιάσεις τη νοστιμιά του. Υπάρχουν πάρα πολλά μπαχαρικά και βότανα, με τα οποία μπορείς να δώσεις εξαιρετική γεύση στην τροφή σου, προστατεύοντας την υγεία της καρδιάς και, παράλληλα, την αρτηριακή πίεσή σου. Κάποια από αυτά είναι: ρίγανη, σκόνη σκόρδου, βασιλικός, δυόσμος, δεντρολίβανο, κόλιανδρος, κουρκουμάς, κάρυ κ.ά.

 

 

Χαμηλότερη θερμοκρασία μαγειρέματος, al dente αποτέλεσμα

Προτίμησε τα φαγητά σου (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά) al dente, περισσότερο δηλαδή ωμά και λιγότερο μαγειρεμένα. Με τον τρόπο αυτό, καταβάλεις μεγαλύτερη προσπάθεια και περισσότερο χρόνο για να μασήσεις την τροφή σου, κάνοντας, τελικά, πιο εύκολη την πέψη της τροφής. Μασώντας αργά και προσεκτικά, φτάνεις πιο άμεσα στον κορεσμό και μειώνεται η αίσθηση της πείνας.

 

 

Επίλεξε φούρνο, βάλε το τηγάνι πίσω στο ντουλάπι

Ένας τρόπος που βοηθάει πολύ στη διαχείριση του βάρους, είναι η επιλογή του φούρνου ως τρόπου ψησίματος, έναντι του τηγανίσματος! Η κύρια διαφορά φούρνου και τηγανιού, είναι το μέσο που χρησιμοποιείται για να ψηθεί το φαγητό. Στον φούρνο, θερμαίνεται ο αέρας που υπάρχει και μέσω αυτού ψήνεται το φαγητό, ενώ στο τηγάνι, θερμαίνεται το λάδι. Επειδή ο φούρνος θερμαίνει με αέρα, δεν προστίθενται έξτρα θερμίδες ή λίπος στην τροφή. Επομένως, σε μία προσπάθεια ελέγχου της ενεργειακής σου πρόσληψης, είναι πολύ πιο έξυπνο να ψήνεις!

 

Λιγότερο βούτυρο, μπορείς!

Το βούτυρο μπορεί να δίνει μια πλούσια γεύση στις τροφές, αλλά καλό θα ήταν να μην το παρακάνεις. Με την πληθώρα γλυκών αλλά και αλμυρών, η εποχή αυτή χαρακτηρίζεται από την υπέρμετρη κατανάλωσή του. Η υπερβολική κατανάλωση ζωικού βουτύρου, όμως, επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς και επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης. Προτίμησε σε κάθε περίπτωση ελαιόλαδο, ή άλλες λιπαρές ουσίες, όπως γιαούρτι ή μουστάρδα, προκειμένου να δώσεις γεύση.

 

 

Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook και στο restartdiet.gr  για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

 

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος