Home / Wellness  / Mind  / Η θάλασσα είναι πολλά περισσότερα από μία απόδραση από τον καύσωνα του καλοκαιριού

Η θάλασσα είναι πολλά περισσότερα από μία απόδραση από τον καύσωνα του καλοκαιριού

θάλασσα
Από τη μαγευτική θέα του απέραντου γαλάζιου της θάλασσας και του ουρανού μέχρι τον γαλήνιο ήχο των κυμάτων, η θάλασσα είναι πολλά περισσότερα από μία απόδραση από τον καύσωνα του καλοκαιριού.

 

Μιας και διανύουμε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και βρισκόμαστε μέσα στην.καρδιά του καλοκαιριού, οι αποδράσεις στη θάλασσα αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι των Σαββατοκύριακών μας, αλλά και των διακοπών μας. Πόσα, όμως, γνωρίζουμε για τα οφέλη που προσφέρει η θάλασσα στην ψυχική μας υγεία; Από τη μαγευτική θέα του απέραντου γαλάζιου της θάλασσας και του ουρανού, τη βιταμίνη D που προσφέρει ο ήλιος, μέχρι τον γαλήνιο ήχο των κυμάτων η θάλασσα είναι πολλά περισσότερα από.μία εμπειρία χαλάρωσης και δροσιάς από τον καύσωνα του καλοκαιριού.

 

Το αίσθημα της “απεραντοσύνης”

 

Παρά τη σωματική εξάντληση που ενδεχομένως να αισθανόμαστε πολλοί από εμάς όταν γυρνάμε από μία ημέρα αφιερωμένη στη θάλασσα, το φυσικό τοπίο της παραλίας έχει αποδειχθεί ότι μας προσφέρει ένα ψυχολογικό boost. Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Exeter στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη θάλασσα έχουν καλύτερη ψυχολογία και ευεξία,.σε σύγκριση με εκείνους που ζουν μακριά από την ακτή. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι η θέα του νερού δημιουργεί ένα αίσθημα “απεραντοσύνης”,.το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στη μείωση του στρες, αλλά και στην ενίσχυση του αισθήματος της ευτυχίας.

 

 

Ένας φυσικός διαλογισμός

 

Επιπλέον, η θάλασσα λειτουργεί ως φυσικός διαλογισμός. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ήχος των κυμάτων σε συνδυασμό με τη θέα του ορίζοντα μπορούν να εισάγουν τον εγκέφαλο σε μίας κατάσταση ανάπαυσης, γνωστή και ως η “γαλήνη του ωκεανού”. Αυτή η κατάσταση βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, προάγοντας την παραγωγή σεροτονίνης, μία χημική ένωση.η.οποία είναι υπεύθυνη για την αίσθηση της ευτυχίας και της ηρεμίας.

 

Μάλιστα, μια πρόσφατη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό.Health & Place, απέδειξε ότι οι επισκέψεις στη θάλασσα μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας, ακόμη και αν απλώς καθόμαστε και κοιτάζουμε το νερό. Η απλή παρατήρηση της θάλασσας έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη δημιουργικότητα και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

 

Η αίσθηση της βαρύτητας του σώματος στη θάλασσα

 

Τέλος, μια ακόμα σημαντική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υπογραμμίζει ότι η άσκηση στη θάλασσα,.όπως το κολύμπι και το περπάτημα στην παραλία, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Η αίσθηση της βαρύτητας του σώματος στο νερό προσφέρει μια μοναδική μορφή άσκησης,.ήπια για τις αρθρώσεις και αρκετά αποτελεσματική για την ψυχική ευεξία.

 

θάλασσα

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada