Home / Lifestyle  / Cozy Views  / Η ευρηματική Gerwig και μια άλλη Barbie

Η ευρηματική Gerwig και μια άλλη Barbie

Barbie Gerwig
Life in plastic is fantastic? Γιατί αξίζει να δεις – και να ξαναδείς – την ταινία Barbie της Greta Gerwig!

Ξεκινώντας, θα μοιραστώ μαζί σου κάτι προσωπικό… Σαν παιδί, δεν έπαιξα ποτέ με κούκλες. Πίστευα πως είναι βαρετές και ανούσιες και έβρισκα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα επιτραπέζια, τα παιχνίδια κατασκευών ή τα παζλ. Επίσης, ήμουν – και παραμένω – οριακά “αλλεργική” σε οτιδήποτε ροζ! Οπότε, ξεκίνησα χθες για τον κινηματογράφο βέβαιη πως θα περάσω ένα όχι και τόσο ευχάριστο δίωρο… Κι όμως, η Barbie της Gerwig με διέψευσε απόλυτα!

Much more than pink

Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σκηνή του νέου σκηνοθετικού της εγχειρήματος, η Gerwig σού δίνει να καταλάβεις ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμένεις. Όχι, εδώ δε μιλάμε απλά για μία ανάλαφρη ταινιούλα, ντυμένη στα ροζ. Οι υπαρξιακές αναζητήσεις, η συζήτηση για τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη πραγματικότητα, η πατριαρχία, η γυναικεία ενδυνάμωση, ο καταναλωτισμός, οι “ρόλοι” που μας έχουν αποδοθεί και δύσκολα μπορούμε να αποτινάξουμε, τα προβληματικά και άπιαστα πρότυπα ομορφιάς, η θνητότητα και η χαρά του να ζεις ουσιαστικά κάθε στιγμή σου είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγει σεναριακά με τη συμβολή του Noah Baumbach.

Οι ερμηνείες

Δε χρειάζεται να πω πως η Margot Robbie διαθέτει όλα τα φυσικά προσόντα για να ενσαρκώσει την περίφημη κούκλα της Mattel! Ωστόσο, καταφέρνει πολλά περισσότερα, παραδίδοντας μια απρόσμενα συναισθηματική ερμηνεία ως στερεοτυπική Barbie, που μπαίνει σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας στον πραγματικό κόσμο. Από την άλλη, ο Ryan Gosling βρίσκει απόλυτα την… Kenergy του και χαρίζει μια εξίσου απρόσμενη, αλλά καθόλα απολαυστική, χιουμοριστική ερμηνεία, που φέρνει αβίαστα το γέλιο.

Barbie Gerwig a

Ένας μαγικός ροζ κόσμος

Σου είπα ήδη ότι σιχαίνομαι το ροζ, αλλά δεν μπορώ να αδικήσω την Katie Spencer και την Ashley Swanson, που έχουν κάνει θαύματα σε επίπεδο σκηνογραφίας. Πράγματι, δημιουργούν μία real-size Barbieland! Από τα ονειρικά κουκλόσπιτα μέχρι το σκηνικό της παραλίας και το αυτοκίνητο της Barbie,.οι λεπτομέρειες είναι τόσο συγκλονιστικά ακριβείς που μόνο θαυμασμό μπορούν να προκαλέσουν. Όπως και τα κοστούμια!

Δεν είναι όλα παιχνίδι

Δεν ξέρω αν αυτή η ταινία είναι η πιο έξυπνη επιχειρηματική κίνηση της Mattel. Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν πως μια τέτοια διαπίστωση δεν είναι εσφαλμένη, αν σκεφτεί κανείς τις άπειρες Barbiethemed συνεργασίες με κάθε λογής εταιρείες καλλυντικών, ρούχων κλπ. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η κούκλα του κολοσσού παιχνιδιών είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο. Και ίσως, μέσα από τη live action θέαση της Gerwig, η Mattel προσπαθεί να δείξει τη στροφή της σε πιο… γήινα πρότυπα, κάτι που όντως προσπαθεί τα τελευταία χρόνια – μεταξύ άλλων έχει συμπεριλάβει στη συλλογή της κούκλα Barbie με ακουστικά βαρηκοΐας και κούκλα Ken με λεύκη.

Όπως και να ‘χει, η Barbie της Gerwig ήταν για μένα μια ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη, σε πολλαπλά επίπεδα.

Και θα σου πρότεινα να τη δεις – και να την ξαναδείς!

 

Pictures/Courtesy Warner Bros. Pictures – © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin