Home / Wellness  / Mind  / Ζωή στην πόλη ή στην εξοχή;

Ζωή στην πόλη ή στην εξοχή;

πόλη
Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Personality, διερευνά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει η ζωή στην εξοχή, διαπιστώνοντας ότι η καθημερινότητα στην πόλη μπορεί να αποδειχθεί πιο υγιής για την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

 

Η εξοχή έχει εξυμνηθεί από πολλούς από εμάς, ως το κατάλληλο μέρος για να μεγαλώσει μία οικογένεια. Ο καθαρός αέρας και οι “αργοί” ρυθμοί διαμορφώνουν ένα ήρεμο περιβάλλον, με πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία του ατόμου. Ωστόσο, νέα έρευνα, με επικεφαλής την Olivia Atherton, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας,.αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές τείνουν να είναι πιο ανήσυχοι και καταθλιπτικοί,.σε σχέση με εκείνους που ζουν στην πόλη.

 

 

Η έρευνα επισημαίνει ότι η περιορισμένη πρόσβαση σε ψυχολογικές υπηρεσίες είναι ένας πιθανός λόγος που η ζωή στην πόλη αποδείχθηκε πιο υγιής. Σχεδόν το 85% όλων των επαρχιών στην Αμερική έχουν έλλειψη επαγγελματιών ψυχικής υγείας,.παρόλο που οι κάτοικοι της υπαίθρου επιθυμούν περισσότερες ψυχολογικές υπηρεσίες.

 

“Θα είναι κρίσιμο να βελτιωθεί η πρόσβαση σε ψυχολογικές υπηρεσίες σε απομακρυσμένες περιοχές και να εντοπιστεί.πώς μπορούν να αξιοποιηθούν τα χαρακτηριστικά και οι αξίες των αγροτικών κοινοτήτων,.για την προώθηση της ψυχικής υγείας”, αναφέρει η Olivia Atherton στο Journal of Personality.

 

Για τη διεξαγωγή της έρευνάς της, η Atherton ανέλυσε δεδομένα από δύο μεγάλες διαχρονικές μελέτες Αμερικανών: τη Midlife στις Ηνωμένες Πολιτείες (MIDUS) και τη Health and Retirement Study (HRS). Εξέτασε εάν υπάρχουν διαφορές στα επίπεδα αγροτικού και αστικού κέντρου και αλλαγές στα Πέντε Μεγάλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας (εξωστρέφεια, αποδοχή, διαφάνεια, ευσυνειδησία, νευρωτισμός) και στην ευημερία.(ψυχολογική ευεξία, ικανοποίηση από τη ζωή), κατά την ενήλικη ζωή.

 

 

Η μελέτη καλύπτει σημαντικά κενά στη βιβλιογραφία, δείχνοντας ότι το μέρος που ζουν οι άνθρωποι μπορεί να επηρεάσει την.προσωπικότητά τους και την ευημερία τους στην ενήλικη ζωή, ενώ ταυτόχρονα δίνει τον χώρο για μελλοντικές έρευνες.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada