Home / Good Life  / Αυτά είναι τα πιο νόστιμα Gingerbread cookies!

Αυτά είναι τα πιο νόστιμα Gingerbread cookies!

Τα Gingerbread cookies ή Speculoos είναι πια ταυτισμένα με τη γιορτή των Χριστουγέννων. Αυτά είναι τα πιο νόστιμα και σας τα προτείνουμε!

Κανένα άλλο μπισκότο δεν έχει συνδεθεί τόσο στενά με τα Χριστούγεννα, όσο τα Gingerbread cookies ή όπως αλλιώς είναι γνωστά, Speculoos. 

Μοσχομυρίζουν μπαχαρικά και χαρίζουν, με το που βγουν από τον φούρνο, μια άκρως γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι. Ποια είναι, όμως, η ιστορία τους και από πού προέρχονται;

 

 
Πίσω στον χρόνο…

Η λέξη “gingerbread” έχει χρησιμοποιηθεί στο μακρινό παρελθόν, για να περιγράψει μια ποικιλία τροφίμων από μια παχιά ζύμη με τζίντζερ και μέλι, ως ένα κέικ από μπαγιάτικο τρίμμα ψωμιού ή αλεσμένους σπόρους. Μάλιστα, στα βιβλία της μεσαιωνικής αγγλικής μαγειρικής αναφέρεται σαν ένα “γλυκάκι για ιατρικούς σκοπούς”. Σε όλη τη γαστρονομική ιστορία, το gingerbread δεν ήταν ποτέ στην πραγματικότητα ψωμί!

 

Ο πρώτος γαστρονομικός πρόδρομος του σημερινού gingerbread ήταν κάποιο γλύκισμα της αρχαίας Ρόδου, σημαντικό λίμάνι κάποτε για τη Μεσόγειο. Φαίνεται ότι ξένοι έμποροι λάτρεψαν τα γλυκά παρασκευάσματα από μέλι, αλεύρι, σουσάμι και τζίντζερ και μετέφεραν τη συνταγή στις πατρίδες τους.

 

 

Το αρωματικό αυτό γλυκό επανεμφανίστηκε στη δυτική γαστρονομία, όταν ένας Αρμένιος μοναχός ονόματι Γρηγόριος, δραπέτευσε από τον περσικό διωγμό και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 992 μ.Χ, μεταφέροντας τη βυζαντινή συνταγή.

 

Τον 13ο αιώνα, η συνταγή ταξιδεύει στη Σουηδία από Γερμανούς μετανάστες. Στο Αβαείο Vadstena (Μονή της Παναγίας) της Σουηδίας εμφανίζονται καλόγριες να ψήνουν gingerbread το 1444 για να απαλύνουν τη δυσπεψία!

 

Ωστόσο, το μπισκότο τζίντζερ σε σχήμα ανθρωπάκι συναντάται πρώτη φορά στην Αγγλία, όταν η βασίλισσα Ελισάβετ Ι δίνει εντολή στη βασιλική κουζίνα να φτιάξει μπισκότα με τις μορφές των αξιωματούχων που επισκέπτονταν το δικαστήριό της. Σταδιακά οι τεχνίτες του gingerbread εξελίσσονται σε ειδικό κλάδο και αναγνωρίζονται ως ξεχωριστοί επαγγελματίες.

 

Έτσι, σιγά-σιγά ξεκινούν να πωλούνται σε υπαίθριες αγορές σε όλη την Ευρώπη. Ο κόσμος  καταναλώνει τα μπισκότα, τα στολίζει ή τα χρησιμοποιεί  για προστασία από τα κακά πνεύματα, αφού θεωρούνται… μαγικά.

 

Το σίγουρο είναι ότι τα Gingerbread cookies αποτελούν μια στεθερά των χριστουγεννιάτικων ημερών. Ακολουθεί μία από τις καλύτερες και νοστιμότερες συνταγές!

 

Tα υλικά:

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

¼ κ. γ. μπέικιν πάουντερ

250 γρ. ζάχαρη καστανή

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 αβγό

¼ κ. γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

¼ κ. γ. μοσχοκάρυδο, σε σκόνη

¼ κ. γ. γλυκάνισος ή τζίντζερ

¼ κ. γ. πιπέρι, τριμμένο

 

H εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, τα ζυμώνουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ να σφίξει η ζύμη. Ανοίγουμε τα μπισκότα σε λεπτό φύλλο 3-4 χιλ. και με κουπάτ κόβουμε χριστουγεννιάτικα σχήματα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 10-12 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν. Μια ωραία ιδέα είναι να αντικαταστήσουμε τον γλυκάνισο με τζίντζερ.

 

 

Τα Gingerbread cookies, αλλά και πολλές ακόμα πεντανόστιμες συνταγές, θα βρείτε στο www.steliosparliaros.gr.

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath