Ροκφόρ vs blue cheese. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η όψη, λευκό ή κίτρινο χρώμα, με στίγματα μπλε ή πράσινα και έντονη μυρωδιά και γεύση. Πρόκειται όμως για δύο διαφορετικά τυριά, που πολλοί τα μπερδεύουν μεταξύ τους, ή ακόμα νομίζουν ότι είναι το ίδιο τυρί με δύο ονομασίες.
Ποια είναι όμως η διαφορά τους;
Το Blue cheese είναι μια ευρεία κατηγορία τυριών και ονομάζεται έτσι λόγω των μπλε στιγμάτων στην επιφάνεια και το εσωτερικό του, τα οποία είναι μούχλα. Τα μπλε στίγματα εμφανίζονται κατά τη διαδικασία παραγωγής του, καθώς εισέρχεται ο μύκητας Penicillium glaucum και στη συνέχεια ωριμάζει σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή τους είναι είτε αγελαδινό (και για αυτό έχει πιο κιτρινωπό χρώμα) είτε κατσικίσιο, και παράγεται σε διάφορα μέρη.
Από την άλλη το Roquefort είναι συγκεκριμένο είδος μπλε τυριού, έχει πάρει το όνομα του από τον μύκητα Penicillium Roqueforti, ο οποίος προστίθεται μέσα στο τυρί. Προέρχεται από ένα μικρό χωριό στη Νότια Γαλλία και το γάλα που χρησιμοποιείται είναι από ένα είδος κατσικιού που ονομάζεται Laucaune.
Ποιο να προτιμήσω;
Σύμφωνα με τους ειδικούς το Roquefort είναι ποιοτικά ανώτερο σε σύγκριση με τα συνηθισμένα μπλε τυριά, παράγεται μόνο στην Γαλλία, συγκεκριμένη εποχή του χρόνου και είναι ένα από τα μεγαλύτερά της εξαγώγιμα προϊόντα Γι’ αυτό το λόγο είναι και πολύ πιο ακριβό. Σε αντίθεση με το Blue cheese που είναι πιο βιομηχανικό προϊόν, παράγεται όλο το χρόνο σε διάφορες χώρες και είναι πιο φθηνό.
Γευστικά τα Blue cheese αναλόγως και τον παραγωγό έχουν διαφορές μεταξύ τους, συνήθως έχουν κρεμώδη σύνθεση και αλμυρή γεύση, από την άλλη το Roquefort έχει πιο υγρή σύνθεση και μπορεί να σπάσει εύκολα σε μικρά κομμάτια ενώ και αυτό είναι αλμυρό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και τα δύο έχουν πολύ έντονη και ξεχωριστή μυρωδιά, όπως επίσης οι θερμίδες τους είναι περίπου ίδιες.
♦ Δοκίμασε να πειραματιστείς με αυτά τα τρόφιμα, εντάσσοντάς τα σε γνώριμες συνταγές όπως αυτή ή αυτή ή αυτή.