Home / Wellness  / Health  / Η μνήμη των γυναικών στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Εμμηνόπαυσης

Η μνήμη των γυναικών στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Εμμηνόπαυσης

μνήμη και εμμηνόπαυση
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης, η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης αναλύει όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με τις διαταραχές μνήμης, κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου.

 

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης εστιάζει στη μνήμη των γυναικών, η οποία αλλάζει κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου. Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα που στέλνουν η Διεθνής Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (IMS) και η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης. Η Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (IMS). Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με σκοπό να προωθήσει τη γνώση σχετικά με την εμμηνόπαυση, τον αντίκτυπο από την απώλεια των οιστρογόνων και τους τρόπους για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της.

 

μνήμη

 
Τι είναι η “ομίχλη του εγκεφάλου” (θολούρα) της εμμηνόπαυσης;

Η “ομίχλη του εγκεφάλου” είναι μία ομάδα συμπτωμάτων, που εμφανίζεται κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν: δυσκολία στην ανάμνηση λέξεων και αριθμών, διαταραχές στην καθημερινή ζωή (λανθασμένη τοποθέτηση αντικειμένων, όπως κλειδιών), δυσκολία συγκέντρωσης (απουσία, απώλεια μιας σειράς σκέψεων, ευκολότερα αποσπασμένη προσοχή), δυσκολία εναλλαγής μεταξύ εργασιών, το να ξεχνάτε τον λόγο για να κάνετε κάτι (όπως γιατί μπήκατε σε ένα δωμάτιο) και το να ξεχνάτε ραντεβού και εκδηλώσεις.

 

Μελέτες διαπιστώνουν ότι η μνήμη των γυναικών στην πραγματικότητα αλλάζει κατά την εμμηνόπαυση, επομένως αυτά τα “παράπονα” είναι αληθινά –δεν είναι στη φαντασία σας. Η ομίχλη του εγκεφάλου είναι φυσιολογική και κοινή στη μέση ηλικία. Αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας. Ωστόσο, είναι συνήθως αρκετά ήπια και βελτιώνονται μετά την εμμηνόπαυση.

 

Αυτά τα προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε αύξηση ή και πτώση των επιπέδων των ορμονών, ιδιαίτερα των οιστρογόνων, και σε ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις, οι διαταραχές του ύπνου και οι αλλαγές διάθεσης. Αν έχετε μέτριες έως σοβαρές εξάψεις, ιδιαίτερα τη νύχτα, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η μνήμη σας επηρεάζεται.

 

Η ομίχλη του εγκεφάλου και τα προβλήματα θα οδηγήσουν σε άνοια στη μετέπειτα ζωή;

Συχνά, οι γυναίκες ανησυχούν ότι αυτά τα προβλήματα μνήμης είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου Alzheimer ή της άνοιας. Ωστόσο, αυτά τα ζητήματα είναι πολύ κοινά σε γυναίκες μέσης ηλικίας και συνήθως βελτιώνονται με τον καιρό. Όλες οι γυναίκες περνούν από την εμμηνόπαυση, αλλά οι περισσότερες γυναίκες δεν θα αναπτύξουν άνοια. Η άνοια στη μέση ηλικία είναι πολύ σπάνια εκτός εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό πρώιμης έναρξης της νόσου Alzheimer.

 

εμμηνόπαυση

 

Τι ρόλο παίζει η ορμονική θεραπεία της εμμηνόπαυσης στην υγεία του εγκεφάλου μου;

Μπορώ να προλάβω ή να αναβάλλω την άνοια; Η ορμονοθεραπεία είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με ορμονοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει την ομίχλη του εγκεφάλου. Μπορεί να ανησυχείτε ότι αν χρησιμοποιείτε ορμονοθεραπεία για να ανακουφίσετε τις εξάψεις, μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο για άνοια. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα προβλήματα μνήμης σας, αλλά δε συνιστάται σε καμία ηλικία για τη θεραπεία δυσκολιών μνήμης ή την πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης ή της άνοιας. Η θεραπεία με οιστρογόνα συνιστάται αν έχετε πρόωρη εμμηνόπαυση ή οι ωοθήκες σας έχουν αφαιρεθεί, προκαλώντας χειρουργική εμμηνόπαυση. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να συζητήσετε τους κινδύνους και τα οφέλη με τον γιατρό σας.

 

Η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης παραθέτει 12 τρόπους, για να προστατεύσουμε τη μνήμη μας:
 • Μία υγιής καρδιά συμβαδίζει με έναν υγιή εγκέφαλο.
 • Κάντε τακτικές εξετάσεις – η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης είναι επιβλαβείς για την υγεία του εγκεφάλου.
 • Παρακολουθήστε το βάρος σας με έναν υγιή Δείκτη Μάζα Σώματος 18-25 και βάλτε στόχο τη χαμηλότερη αρτηριακή σας πίεση στα 120 mm Hg18.
 • Μειώστε τα αμυλούχα, λιπαρά, ζαχαρούχα τρόφιμα και τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Μία θρεπτική μεσογειακή δίαιτα είναι εύκολο να ακολουθηθεί.
 • Συμμετέχετε σε τακτική σωματική δραστηριότητα – η αυξημένη καρδιαγγειακή ικανότητα μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.
 • Ιδρώστε με τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.
 • Ένας υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει επαρκή ύπνο και ελαχιστοποίηση του στρες. Σταματήστε το κάπνισμα και πίνετε αλκοόλ με μέτρο.
 • Προστατέψτε το κεφάλι σας από τραυματισμό και προσπαθήστε να αποφύγετε τον παθητικό καπνό και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
 • Δοκιμάστε και ασκήστε τον εγκέφαλό σας, μαθαίνοντας νέες δεξιότητες, διαβάζοντας και κάνοντας εθελοντισμό.
 • Μείνετε συνδεδεμένοι – η κοινωνική δέσμευση μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου σας.
 • Βρείτε τρόπους να γίνετε μέρος της τοπικής σας κοινότητας και να μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας.

 

Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης 

www.eletem.org

FB: @ellinikietaireiaemminopausis

IG: @eletemofficial

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada