Αναγνωστικές αναμνήσεις: Συγγραφείς παιδικών βιβλίων θυμούνται
Θυμάσαι το αγαπημένο σου παιδικό βιβλίο; Τρεις συγγραφείς παιδικών βιβλίων “ξεδιπλώνουν” τις δικές τους αναγνωστικές αναμνήσεις.
Υπάρχουν βιβλία που μας “σημάδεψαν” και μας διαμόρφωσαν. Οι αναγνωστικές αναμνήσεις μας είναι πολύτιμες και μένουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό και την καρδιά μας. Τρεις συγγραφείς παιδικών βιβλίων θυμούνται τα δικά τους αγαπημένα, εκείνα που διάβασαν κάποιο καλοκαίρι πλάι στο κύμα. Οι Χρήστος Δασκαλάκης, Ελευθερία Λαφτσίδη και Βασιλική Νευροκοπλή γυρνούν στην παιδική τους ηλικία και στα αναγνώσματα που λάτρεψαν.
Αναγνωστικές αναμνήσεις από τον Χρήστο Δασκαλάκη
“Θυμάμαι σαν τώρα τη στιγμή που έπιασα στα χέρια μου το βιβλίο με τον τίτλο «Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά». Πρέπει να ήμουν περίπου 12 – 13 ετών. Ήταν καλοκαίρι, στο νησί μου, την Ύδρα, και είχαμε επισκεφτεί το αγαπημένο μας μοναστήρι, πάνω στην κορφή του βουνού. Εκεί, η αγαπημένη μου μοναχή, η αδελφή Καλλινίκη, μου παρουσίασε για πρώτη φορά το βιβλίο εκείνο που έμελλε να άλλαξε το τρόπο σκέψης μου σε σχέση με πολλά πράγματα στη ζωή μου.
«Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά» ήταν η ιστορία εκείνη που, σε μια τόσο ευαίσθητη ηλικία, μου δίδαξε την αξία του σεβασμού, τη δύναμη της υπομονής, το μεγαλείο της συγχώρεσης, την αποδοχή της διαφορετικότητας, που μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να μου διδάξει το σχολείο. Σχεδόν 30 χρόνια από τότε, το άκουσμα και μόνο του τίτλου από αυτό το βιβλίο με συγκινεί, με γεμίζει δύναμη και μου θυμίζει τη σημασία του να ζούμε και να μεγαλώνουμε σε έναν κόσμο, γεμάτο καλοσύνη, αλληλεγγύη, αξίες και ίσες ευκαιρίες για όλους.”
***Τα πολυαγαπημένα βιβλία του Χρήστου Δασκαλάκη, “Η χιονονιφάδα που αγάπησε το καλοκαίρι” και “Το Γονεοτροφείο” κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Άγκυρα, ενώ το βιβλίο “Ο Νικολύκος στη μακρινή ντουλαποχώρα” από τις εκδόσεις Γρηγόρη.
Αναγνωστικές αναμνήσεις από την Ελευθερία Λαφτσίδη
“Καλοκαίρι του ’97, ξαπλωμένη στην ψάθα της μαμάς, με τα λαχανί ξώγαζα και ένα βιβλίο στο χέρι. Ο μπαμπάς κάνει το αγαπημένο του ψαροντούφεκο, και η μαμά δίπλα μου κρατά το σέικερ με το φραπεδάκι της… γλυκό με γάλα. Το βιβλίο που κρατούσα στα χέρια μου το διάβαζα με λαχτάρα. Το είχα διαβάσει πολλές φορές, αλλά δεν είχε σημασία. Κάθε φορά έβρισκα και κάτι ακόμα μέσα. Στην Πέμπτη δημοτικού μας είχε διηγηθεί κάποιες σελίδες ο δάσκαλος της τάξης, ο κύριος Μιχάλης και από τότε έγινε το αγαπημένο μου βιβλίο: «Το καπλάνι της βιτρίνας», της Άλκης Ζέη.
Το καπλάνι, κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, η Μέλια, η Μυρτώ, ο παππούς και ο Νίκος ήταν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας θυμάμαι. Με παρέσερναν τα έντονα συναισθήματα του βιβλίου και μαζί με τον ήχο από τα κύματα νομίζω ότι έφτανα μέχρι τη μακρινή Σάμο. Θυμάμαι ακόμα τις δέκα συμβουλές του μπαμπά, οι οποίες δεν διέφεραν σε τίποτα από τις συμβουλές που θα μου έδινε ο δικός μου μπαμπάς. Και οι ιστορίες του παππού δεν είχαν τίποτα να ζηλέψουν από τις ιστορίες που μου έλεγε ο δικός μου παππούς για την Ελλάδα του ‘40.
Τριγύριζα στα σοκάκια της και άκουγα τις ιστορίες του Νίκου με εκείνη την παιδική αθωότητα που δεν μου επέτρεπε να κατανοήσω πλήρως το ύφος και τους στόχους της μεγάλης Άλκης. Ο μπαμπάς βγήκε από τη θάλασσα. Θα φάμε το καθιερωμένο μας καρπούζι: μια μεγάλη, δροσερή, κατακόκκινη, λαχταριστή καρπουζοφέτα για τον καθένα. Τι άλλαξε νομίζετε από τότε; Τίποτα. Γυρνάμε στο παρόν, με μια λαχταριστή καρπουζοφέτα στο χέρι και τις αναμνήσεις παρέα.”
*** Μερικά από τα βιβλία της Ελευθερίας Λαφτσίδη είναι τα “Αστέρης και ο Βίδας στην Ονειροχώρα” (εκδόσεις Λυκόφως), “Η ιστορία του πρώτου πυροσβεστήρα” (εκδόσεις Τζιαμπίρης-Πυραμίδα) και “Παιχνιδογράμματα” (εκδόσεις DoctorKids).
Αναγνωστικές αναμνήσεις από τη Βασιλική Νευροκοπλή
“Δεν μπορώ να θυμηθώ ποια βιβλία διάβασα όταν ήμουν παιδί επειδή δεν έπαψα ποτέ ούτε να διαβάζω ούτε να είμαι παιδί. Θα ξεχώριζα όμως την «Καλύβα του Μπάρμπα – Θωμά», τον «Μικρό Πρίγκιπα», τον «Γλάρο Ιωνάθαν» και τη «Βίβλο» για παιδιά από τις εκδόσεις Σιδέρη που με καθόρισαν. Βέβαια, δεν μπορώ να σας βεβαιώσω πως τα διάβασα όντως ως παιδί τα καλοκαίρια και όχι τους χειμώνες. Μπορώ να σας βεβαιώσω, όμως, πως αυτά τα βιβλία άνοιξαν κλειδωμένα δωμάτια του είναι μου, που δεν γνώριζα καν πως υπήρχαν.
Αυτό συνιστά και το βασικό κριτήριο ενός σπουδαίου έργου, γιατί σπουδαίο βιβλίο δεν είναι αυτό, στο οποίο αναγνωρίζεις απλώς κάποια κομμάτια του εαυτού σου, όπως θα έκανες κοιτάζοντας έναν καθρέφτη. Αυτό είναι πολύ εύκολο για να είναι σπουδαίο, πολύ βαρετό αν είσαι ανήσυχο πνεύμα και παρηγορητικό, μόνο στην περίπτωση που περνάς μια δυσκολία, και στον ήρωα ενός έργου βλέπεις πως δεν είσαι ο μόνος που τη βιώνει.
Μεγάλο έργο είναι αυτό που σε «ξεκλειδώνει» και «φωτίζει» ανεξιχνίαστες πλευρές σου. Που σε μεγαλώνει, σε διευρύνει, σε πολλαπλασιάζει… «Η καλύβα του Μπάρμπα-Θωμά» με ξάφνιασε, ανοίγοντάς μου έναν κόσμο παντελώς άγνωστο. «Ο Μικρός Πρίγκιπας» αφύπνισε την μέχρι τότε ναρκωμένη μου ποιητική ευαισθησία, ο «Γλάρος Ιωνάθαν» ξεκλείδωσε τον καταχωνιασμένο μου πόθο για ελευθερία. Τέλος, η «Βίβλος» μού σύστησε τους πραγματικούς μου συγγενείς από κτίσεως κόσμου, στερεώνοντας τα πόδια μου στη γη και γεννώντας φτερά στον νου μου για να φτάσει στα ουράνια…”
***Μερικά από τα πιο αγαπημένα βιβλία της Βασιλικής Νευροκοπλή είναι τα “Ως την άκρη του νερού”, “Αν τ’ αγαπάς ξανάρχονται”, “Ο μικρός μονομάχος”, “Ο λαμπρός πολεμιστής”, “Το κόκκινο κορδόνι” κ.ά (Εκδόσεις Λιβάνη).