Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / UNStudio του Ben Van Berklel: Μοναδικά κτήρια που κατάφεραν να μας μαγέψουν

UNStudio του Ben Van Berklel: Μοναδικά κτήρια που κατάφεραν να μας μαγέψουν

UNStudio
Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό UNStudio, με ιδρυτή τον Ben Van Berklel, έχει δημιουργήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά κτήρια στον κόσμο. Γνωρίστε το έργο και τη φιλοσοφία τους.

 

Το UNStudio ιδρύθηκε το 1988 από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Ben van Berklel, σε συνεργασία με την Caroline Bos. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με γραφεία στο Άμστερνταμ, στη Σαγκάη, στο Χονγκ Κονγκ, στη Μελβούρνη, στο Ντουμπάι και στη Φρανκφούρτη. Ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική, εσωτερική και εξωτερική, στο σχεδιασμό προϊόντων, στα έργα υποδομής και στην αστική ανάπτυξη. Αποτελείται από μια ομάδα 200 ατόμων, μέσα στην οποία συναντήσαμε και πολλούς Έλληνες.

 

Το μέλλον και η τεχνολογία αλλάζουν και εξελίσσονται συνεχώς. Το κλειδί για να προβλέψουμε το μέλλον είναι η γνώση, σύμφωνα με το studio. Επικεντρώνεται στη κατανόηση των τάσεων και των νέων πρακτικών. Χάρη στη γνώση, επεκτείνεται η εμπειρία και οι δεξιότητες. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά έργα, αυτής της σπουδαίας αρχιτεκτονικής ομάδας.

 

Mercedes- Benz Μουσείο (2001-2006)

Το εκπληκτικό κτήριο είναι αφιερωμένο στη σύνδεση του παρελθόντος, του μέλλοντος και του παρόντος, του θρυλικού αυτοκινήτου. Συναρπαστικές δομές παρουσιάζουν gallery και εκθέματα της εταιρείας, μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο. Μια δομή διπλής έλικας, ένας αιθέριος χώρος και ένα μονοπάτι που στροβιλίζεται, με τη συλλογή οχημάτων, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία.

 

Photo credits: Eva Bloem

 

Karle Town Centre (2016-)

Πρόκειται για μια νέα πανεπιστημιούπολη στην καρδιά του Tech Hub στο Bangalore. Καθώς η πόλη αποτελεί κέντρο ταχείας ανάπτυξης, στόχος είναι η ανάδειξη του κτηρίου σε παράδειγμα για σχεδιασμό ίδιων προορισμών. Σχεδιάστηκε βάσει τριών πυλώνων: την υγεία, τον πολιτισμό και τον κήπο. Ένα αρχιτεκτονικό “στολίδι”, το οποίο θα λειτουργεί ως μαγνήτης δραστηριοτήτων.  

UNStudio

 

Southbank by Beulah ( 2018)

Το Southbank δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του studio με την Cox Architecture. Στόχευε στη δημιουργία ενός νέου προορισμού στη Μελβούρνη. Το έργο χτίστηκε με μια “πράσινη σπονδυλική στήλη”, από δικτυωμένες πλατφόρμες και βεράντες. Έχοντας ως κέντρο το χαμηλό κτήριο, υψώνονται δύο πύργοι με μια εκπληκτική θέα. Πολιτιστικοί, εμπορικοί και ψυχαγωγικοί χώροι προσφέρουν μια τεράστια ποικιλία από δραστηριότητες.

 

Visualisation by Norm Li

 

Ardmore Residence (2006-2013)

Το εκπληκτικό κτήριο βρίσκεται στην περιοχή της Orchard Road, στη Σιγκαπούρη. Ο οικιστικός πύργος των 36 ορόφων προσφέρει μια πανοραμική θέα. Οι τέσσερες βασικές έννοιες σχεδιασμού του το κατέστησαν ένα μοναδικό τοπίο. Αντικατοπτρίζει την έννοια του “ζωντανού” κτηρίου, που δημιουργεί διαφάνεια και συνδεσιμότητα.

 

Photo credits: Iwan Baan

 

Van B (2018)

Το οικιστικό έργο στο Μόναχο προσφέρει μια νέα μορφή στέγασης, επαναπροσδιορίζοντας το μέλλον της αστικής ζωής. Εξαιρετικά ευέλικτα διαμερίσματα, εξωτερικοί και εσωτερικοί κοινόχρηστοι χώροι και μια εντυπωσιακή πρόσοψη. Σύμφωνα με τον Ben van Berkel, το κτήριο προσφέρει μια νέα μορφή του smart living. Στοχεύει στη βελτίωση του τρόπου ζωής και την κάλυψη αναγκών.

 

Visualisation by Bauwerk/ Bloomimages

 

 

Doha Metro Network ( 2012-2019)

Η Ντόχα διαθέτει το πρώτο της ολοκληρωμένο σιδηροδρομικό έργο με μετρό, το οποίο είναι ένα από τα ταχύτερα στον κόσμο, χάρη στο studio και τη Qatar Railways Company. Περιλαμβάνει 37 σταθμούς και τρείς γραμμές και είναι σχεδιασμένο με τη μέγιστη ποιότητα. Προσέφερε στους κατοίκους μια εξαιρετική επιλογή μεταφοράς, διευκολύνοντας την καθημερινότητα τους και ενθαρρύνοντας τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.

 

Photo credits: Hufton and Crow

 

Wasl Tower (2014)

Ο πύργος Wasl που βρίσκεται στο Dubai έχει ύψος 302 μέτρα. Έχει μια από τις υψηλότερες κεραμικές προσόψεις στον κόσμο. Σχεδιάστηκε με την αισθητική και περιστροφική δομή “Figures in Motion”. Αντικατοπτρίζει την κινητικότητα, δημιουργεί βιωσιμότητα και παρέχει ευκαιρίες.

 

UNStudio

Photo credits: Plompmozes

 

Photos Courtesy: UNStudio

 

Κεντρική photo: Els Zweerink and Norm Li

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.