Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Γνωρίστε το νέο Kassandra Center for Educational Excellence με την υπογραφή των Deda & Architects

Γνωρίστε το νέο Kassandra Center for Educational Excellence με την υπογραφή των Deda & Architects

New building KASSANDRA CENTER deda
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Deda & Architects υπογράφει τη δημιουργία του νέου κτιρίου Kassandra Center for Educational Excellence / IB Diploma Programme του Κολλεγίου Ανατόλια.

 

Το γραφείο Deda & Architects ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008 από τη Head Architect, Μαρία Δέδα. Σταδιακά, συγκέντρωσε στους κόλπους του μία σημαντική ομάδα νέων και έμπειρων αρχιτεκτόνων, συμβούλων και συνεργατών σε Λονδίνο, Καναδά και ΗΠΑ.

 

Έχοντας πλέον αποκτήσει γραφείο και στην Αθήνα, η δυναμική αυτή ομάδα αναλαμβάνει projects στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό. Το γραφείο έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις για υλοποιήσεις έργων. Δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, όπως στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, στη διαχείριση έργων και σε τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες. Οι κλίμακες των έργων του ποικίλλουν, από ιδιωτικές κατοικίες και έργα φιλοξενίας ως κτίρια γραφείων, εκπαιδευτικά κτίρια και εμπορικά κέντρα. Κοινή συνισταμένη όλων, η εφαρμογή μίας φρέσκιας και δυναμικής προσέγγισης σε κάθε έργο.

 

Οι γενικές αρχές του σχεδιασμού είναι η δημιουργία ξεχωριστών χώρων και εμπειριών σε συνδυασμό με την αισθητική και τη λειτουργικότητα.

Η ευελιξία και η καινοτομία είναι βασικά χαρακτηριστικά των Deda & Architects, που αποσκοπούν στη διαχρονικότητα και τη συνύπαρξη των υφιστάμενων στοιχείων του εκάστοτε κτιρίου με το σύγχρονο ύφος.

 

Ανάμεσα στα τελευταία / σε εξέλιξη σημαντικά έργα του γραφείου συγκαταλέγονται τα εξής:
  • Συμμετοχή στον “Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης”, σε συνεργασία με τους HeatherwickStudio.
  • Ανάπλαση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, μαζί με τους MVRDV.
  • Ανακαίνιση (remake) του ξενοδοχείου Makedonia Palace.
  • Πρόταση για κτίριο-ουρανοξύστη στη Λεμεσό της Κύπρου.

 

Πρόσφατα, οι Deda & Architects υπέγραψαν και την αρχιτεκτονική πρόταση για το νέο κτίριο Kassandra Center for Educational Excellence / IB Diploma Programme του Κολλεγίου Ανατόλια.

Πρόκειται για το νέο όραμα του Κολλεγίου, αφιερωμένο στην αριστεία και την εκπαίδευση, που εκφράζει την επιτομή όλων των διαχρονικών στόχων και αξιών του μη κερδοσκοπικού, εκπαιδευτικού οργανισμού. Στην πλευρά των Λυκείων του Κολλεγίου Ανατόλια (πρώην Αρρένων) θα δημιουργηθεί ένα ευέλικτο, τριώροφο κτίριο. Η αρχιτεκτονική πρόταση αποσκοπεί σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κτίριο και περιλαμβάνει:

  • Kατεδάφιση του υπάρχοντος κτιρίου Ladas, ενός συμβατικού κτιρίου της δεκαετίας του ’60.
  • Aισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του ιστορικού, πέτρινου κτιρίου Compton Hall.
  • Aνέγερση της Νέας Πτέρυγας, σε λειτουργική σύνδεση με το Compton Hall.

 

Kassandra Center by Deda

Εξωτερική άποψη του νέου κτιρίου Kassandra Center for Educational Excellence / IB Diploma Programme.

 

Η νέα πτέρυγα, επιφάνειας περίπου 2.350 τ.μ. θα στεγάσει 14 νέες αίθουσες διδασκαλίας, 6 σύγχρονα εργαστήρια, αίθουσες μελέτης, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και όλους τους απαιτούμενους κοινόχρηστους χώρους, στους οποίους έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς και το νεοσύστατο Kassandra Center for Educational Excellence/ IB Diploma Programme.

 

Βασική αρχή της αρχιτεκτονικής πρότασης των Deda & Architects είναι αφενός να αποκτήσει το κτίριο στιβαρή και αναγνωρίσιμη παρουσία και αφετέρου η μέγιστη αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και του μικροκλίματος του campus του Κολλεγίου Ανατόλια.

 

Η αρχιτεκτονική πρόταση για το Kassandra Center for Educational Excellence / IB Diploma Programme προσβλέπει σε ένα ευέλικτο σχολικό κτίριο, που θα ενθαρρύνει τη δημιουργία, τη συμμετοχή και την αλληλεπίδραση. Παράλληλα, θα τιμάει τη μακρά ιστορία και παράδοση του εκπαιδευτικού οργανισμού, αναδεικνύοντας το Compton Hall, ώστε να εντάσσεται αρμονικά στο εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον του campus. Δύο κτιριακές οντότητες, που θα συνυπάρχουν με ρυθμική αυτοτέλεια, χωρίς η μία να κυριαρχεί ούτε να υποβιβάζεται από την άλλη.

 

Kassandra Center interior Deda

Εσωτερική άποψη του χώρου στο νέο κτίριο Kassandra Center for Educational Excellence / IB Diploma Programme.

 

Σύμφωνα με την κ. Δέδα, “ακριβώς αυτή η αντίφαση είναι για εμάς ο δρόμος προς τη συμβίωση και τη διαχρονικότητα”. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι κύριοι στόχοι είναι οι εξής:
  • Η δημιουργία χώρων υψηλών λειτουργικών και αισθητικών προδιαγραφών.
  • Οι νέες τεχνολογίες, η εργονομία και η σύγχρονη αισθητική.
  • Η ευελιξία. Οι αίθουσες διδασκαλίας θα μπορούν εύκολα να μετασχηματιστούν. Η ποικιλία χώρων και θέσεων θα επιτρέπει διαφορετικές δραστηριότητες και θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή και την ομαδική εργασία.
  • Η διαφάνεια και η καθαρότητα. Άφθονα υαλοστάσια καταρρέουν τα φυσικά όρια και ενθαρρύνουν την αίσθηση των μαθητών ότι ανήκουν στην κοινότητα του Σχολείου.
  • Η φωτεινότητα. Το φυσικό φως και τα χρώματα θα ενθαρρύνουν την αισθητηριακή μάθηση.
  • Ο φυσικός αερισμός. Προωθεί ένα ευχάριστο μικροκλίμα και ένα υγιές περιβάλλον για εγρήγορση και προσοχή.
  • Η ευκολία συντήρησης.

 

Το σχολικό συγκρότημα των νέων κτιρίων θα αυξήσει τη δυναμικότητα του IB DP του Κολλεγίου Ανατόλια σε 240 μαθητές και μαθήτριες από τους τωρινούς 160. Παράλληλα, θα ικανοποιεί όλες τις λειτουργικές, τεχνολογικές και αισθητικές προδιαγραφές, παρούσες και μελλοντικές.

 

Τέλος, το κτίριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή απόδοση βιωσιμότητας και βελτιστοποίησης του εσωτερικού περιβάλλοντος (θερμική άνεση και ποιότητα αέρα), αλλά και να καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή συστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των απωλειών, τον προσανατολισμό των αιθουσών διδασκαλίας στον άξονα βορρά-νότου και τη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, με στόχο τη βέλτιστη ολοκληρωμένη απόδοση του κύκλου ζωής.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin