Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Ο Thomas Heatherwick “δικάζει” τη βαρετή αρχιτεκτονική

Ο Thomas Heatherwick “δικάζει” τη βαρετή αρχιτεκτονική

thomas heatherwick
Με αφορμή την πρόσφατη TED ομιλία του Thomas Heatherwick, ανατρέχουμε στο έργο του σπουδαίου και αντισυμβατικού Άγγλου σχεδιαστή.

 

Ο Thomas Alexander Heatherwick είναι Άγγλος σχεδιαστής και ιδρυτής του Heatherwick Studio με έδρα το Λονδίνο. Συνεργάζεται με μια ομάδα περίπου 200 αρχιτεκτόνων, σχεδιαστών και κατασκευαστών από ένα στούντιο και εργαστήριο στο King’s Cross του Λονδίνου. Στη σχεδόν 20ετή πορεία του, ο σπουδαίος σχεδιαστής συνδέει το design, με την αρχιτεκτονική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό. Στόχος του είναι να δημιουργήσει ζωντανά και ενδιαφέροντα μέρη, που πυροδοτούν συναισθήματα και γιορτάζουν την πολυπλοκότητα.

 

Το Heatherwick Studio έχει αποσπάσει πολυάριθμα και σημαντικά βραβεία σχεδιασμού. Μερικά μόνο από αυτά είναι το Prince Philip Designers Prize, το London Design Medal και το RIBA Lubetkin Prize.

 

Ο ίδιος ο Heatherwick είναι επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Λονδίνου, το Βασιλικό Κολλέγιο Τέχνης, το Πανεπιστήμιο του Ντάντι, το Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, το Πανεπιστήμιο Σέφιλντ Χάλαμ και το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Για τις υπηρεσίες του στη βιομηχανία σχεδιασμού, διορίστηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE) το 2013. Τρία χρόνια μετά, εξελέγη Επίτιμο Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Μηχανικών.

 

Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Heatherwick Studio

 

The Seed Cathedral, 2010

Πρόκειται για το περίπτερο του Ηνωμένου Βασιλείου στην έκθεση Shanghai Expo 2010. Η δομή αποτελούταν από περισσότερες από 60.000 ακρυλικές οπτικές ίνες 25 ποδιών (7,6 m), που φιλοξενούσαν 60.000 σπόρους φυτών. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, περισσότεροι από 8.000.000 άνθρωποι μπήκαν στο εσωτερικό του, καθιστώντας το το πιο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το UK Pavilion κέρδισε ένα διεθνές βραβείο RIBA, το βραβείο RIBA Lubetkin και το μετάλλιο σχεδιασμού του Λονδίνου.

 

 

The Bombay Sapphire Distillery, 2014

Το Heatherwick Studio ηγήθηκε του masterplan και του σχεδιασμού για το αποστακτήριο του jin Bombay Sapphire στο Hampshire. Η μεταμόρφωση της έκτασης των πέντε στρεμμάτων περιελάμβανε την ανακαίνιση μιας χαρτοποιίας 300 ετών και την αποκατάσταση 23 υφιστάμενων κτιρίων. Το έργο ήταν η πρώτη εγκατάσταση στη βιομηχανία παραγωγής ποτών και η πρώτη ανακαίνιση που απέσπασε διαπίστευση της BREEAM.

 

 

The Learning Hub (γνωστό και ως “The Hive”), 2015

Πρόκειται για μια εκπαιδευτική εγκατάσταση πολλαπλών χρήσεων που κατασκευάστηκε ως μέρος του προγράμματος ανάπλασης της πανεπιστημιούπολης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη. Το κτίριο έχει σχεδιαστεί για να ταιριάζει καλύτερα στις σύγχρονες μεθόδους μάθησης, ως απάντηση στη χρήση του διαδικτύου ως κύριου εκπαιδευτικού εργαλείου. Αποτελείται από 56 στρογγυλεμένες αίθουσες διδασκαλίας στοιβαγμένες σε 12 πύργους, διατεταγμένους γύρω από ένα αίθριο με φυσικό αερισμό. Το Learning Hub κέρδισε το βρετανικό βραβείο Precast “Creativity in Concrete” από την Concrete Society.

 

 

Maggie’s Yorkshire, 2020

Το κέντρο των 462 τ.μ., που βρίσκεται στο campus του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου St. James’s στο Λιντς, είναι το 26ο κέντρο της Maggie’s Center στο Ηνωμένο Βασίλειο, μίας φιλανθρωπικής οργάνωσης που παρέχει δωρεάν πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη σε άτομα με καρκίνο. Συνιστά το πρώτο ολοκληρωμένο έργο υγειονομικής περίθαλψης που σχεδιάστηκε από το Heatherwick Studio. Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο απέσπασε το RIBA Yorkshire Award 2022.

 

 

Little Island, 2021

Τον Μάιο του 2021, άνοιξε τις πύλες του το Little Island, ένα νέο αστικό πάρκο 2,4 στρεμμάτων και χώρος παραστάσεων, που βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Hudson στη Νέα Υόρκη. Με την υπογραφή του Heatherwick Studio και της εταιρείας αρχιτεκτονικής τοπίου MNLA, το πάρκο είναι ένας εντυπωσιακός χώρος πρασίνου, που δε μοιάζει με κανέναν άλλο στη Νέα Υόρκη.

 

Aerial view of Little Island

Aerial view of Little Island, Photo credit: Timothy Schenck.

Heatherwick Little Island

Little Island, Photo credit: Timothy Schenck.

 

Airo

Το 2021, ο Heatherwick αποκάλυψε το σχέδιο και την ιδέα για ένα αυτοκίνητο που τρώει τη ρύπανση, στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Σανγκάη. Με την ονομασία Airo, το ηλεκτρικό όχημα σχεδιάστηκε για τη νεοσύστατη κινεζική μάρκα αυτοκινήτων IM Motors. Θα είναι εξοπλισμένο με ένα υψηλής απόδοσης σύστημα φιλτραρίσματος σωματιδίων αέρα, που θα καθαρίζει ενεργά τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Η παραγωγή του αυτοκινήτου πρόκειται να ξεκινήσει το 2023 στην Κίνα.

 

 

1000 Trees, 2022

Τον Ιανουάριο του 2022, το Heatherwick Studio αποκάλυψε το τελευταίο του έργο, 1000 Trees, στη Σανγκάη. Η έκταση 15 στρεμμάτων φιλοξενεί καταστήματα, καφέ, νέους δημόσιους χώρους και περιπάτους, ένα πάρκο και μία δομή πολιτιστικής κληρονομιάς. Πάνω από 1.000 δέντρα και 250.000 φυτά αναπτύσσονται πάνω στις κατασκευές. Σύμφωνα με τον Heatherwick: Το 1000 Trees είναι εμπνευσμένο από την ιδέα να γίνουν οι πόλεις κοινωνικοί χώροι. Νομίζω ότι είναι μετασχηματιστικό για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε αυτήν την πυκνοκατοικημένη γειτονιά.”

 

1000 Trees Heatherwick

1000 Trees, Photo credit: Qingyan Zhu

 

Heritage Flowers, 2022

Τον περασμένο Ιούνιο, το Heatherwick Studio αποκάλυψε το τελευταίο του έργο. Το Heritage Flowers είναι ένα κινητικό Glasshouse, που βρίσκεται στην άκρη των Woolbeding Gardens του National Trust, στο δυτικό Sussex. Αυτή η αναδιπλούμενη δομή διαθέτει δέκα “σέπαλα” από χάλυβα με πρόσοψη από γυαλί και αλουμίνιο, που χρειάζονται τέσσερα λεπτά για να ανοίξουν, δημιουργώντας έναν τεράστιο χώρο 141 τ.μ. σε σχήμα κορώνας.

Σχεδιασμένο σε συνεργασία με το The Woolbeding Charity και το National Trust, προσφέρει ένα μαγευτικό, διακοσμητικό στοιχείο στο νέο Silk Route Garden. Τις ζεστές μέρες, το Glasshouse ανοίγει τα “σέπαλά” του χρησιμοποιώντας έναν υδραυλικό μηχανισμό για να επιτρέψει στα φυτά πρόσβαση στην ηλιοφάνεια και τον αερισμό. Σε ψυχρότερο καιρό, η δομή παραμένει κλειστή, παρέχοντας καταφύγιο σε μια συλλογή υποτροπικών ειδών.

 

Heritage Flowers Heatherwick

Heritage flowers, Photo credits: Hufton+Crow & Raquel Diniz.

 

Η TED ομιλία του Thomas Heatherwick

Στις αρχές Ιουλίου, ο Thomas Heatherweak έδωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα TED ομιλία. Ο σχεδιαστής αναφέρθηκε στη βαρετή αρχιτεκτονική και στην ανάγκη δημιουργίας κτιρίων που μας εμπνέουν και αντέχουν στον χρόνο. Μεταξύ άλλων, ο Άγγλος σχεδιαστής ανέφερε:

 

“Είμαι πεπεισμένος ότι το συναίσθημα είναι η κρίσιμη λειτουργία που έχει ξεχαστεί. Δε λέω ότι υπάρχει μια γλώσσα ή μια προσέγγιση για την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας της βαρεμάρας. Όπως και στη φύση, έχουμε μάθει την τεράστια σημασία της βιοποικιλότητας, τώρα χρειαζόμαστε απεγνωσμένα την αρχιτεκτονική ποικιλότητα.

Στόχος μου είναι να προσπαθήσω να βοηθήσω στην πυροδότηση ενός παγκόσμιου εξανθρωπιστικού κινήματος, που δεν ανέχεται πλέον άψυχα, απάνθρωπα μέρη. Τι θα γινόταν αν τα κτίριά μας μας ενέπνεαν να θέλουμε να τα προσαρμόσουμε και να τα επισκευάσουμε; Δεν μπορούμε να γκρεμίζουμε συνεχώς τα κτίρια γύρω μας. Ας σταματήσουμε να χτίζουμε κτίρια 40 ετών και ας χτίσουμε κτίρια 1.000 ετών.”

 

Δείτε την παρακάτω…

 

 
 
Κεντρική εικόνα: Thomas Heatherwick, Photo credits: heatherwick.com

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin