Home / Famous Talks  / Tagathon.com: ένα νέο eshop που τιμά την Ελλάδα και τους Έλληνες παραγωγούς με την υπογραφή του nomad chef Ανδρέα Λαγού

Tagathon.com: ένα νέο eshop που τιμά την Ελλάδα και τους Έλληνες παραγωγούς με την υπογραφή του nomad chef Ανδρέα Λαγού

tagathon

Ο καταξιωμένος nomad chef Ανδρέας Λαγός μας μιλά για το νέο του εγχείρημα, το eshop tagathon, και μας προσκαλεί σε ένα γευστικό ταξίδι με άρωμα Ελλάδας!

 

Δεν είναι εύκολο να κλείσεις περισσότερα από 20 χρόνια γευστικών αναζητήσεων σε ένα κουτί, αλλά ο Ανδρέας Λαγός το κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ και περίπου 20 μέρες είναι “στον αέρα” το tagathon.com, ένα eshop διαφορετικό από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Εδώ, ο πολύπειρος chef συγκεντρώνει premium προϊόντα από κορυφαίους Έλληνες παραγωγούς, ανθολογώντας υπέροχα κουτιά, που φέρουν την υπογραφή του και επαναπροσδιορίζουν την έννοια των essentials της κουζίνας. Στόχος του, να δημιουργήσει μια κοινότητα, που θα χαρίσει στην Ελλάδα και την ελληνική παραγωγή τη θέση που τους αξίζει. Και αυτή η θέση για τον nomad chef Ανδρέα Λαγό είναι μόνο η κορυφή!

 

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, μυρωδάτο μέλι, βότανα της ελληνικής γης, χειροποίητα ζυμαρικά, όσπρια και εκλεκτοί οίνοι είναι μερικά μόνο από τα premium ελληνικά προϊόντα που κλείνει ο Ανδρέας Λαγός στα κουτιά tagaθon.

 

Ποια είναι η ιδέα πίσω από τη δημιουργία του tagaθon;

Το tagaθon είναι ένα eshop, διαφορετικό από ό,τι έχουμε γνωρίσει μέχρι τώρα. Η φιλοσοφία του είναι να προωθήσει τα ελληνικά προϊόντα και τους Έλληνες παραγωγούς, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Έκλεισα μέσα σε κουτιά τα καλύτερα αγαθά που έχει να προσφέρει η ελληνική γη και φύση, δημιουργώντας ένα ανθολόγιο. Κάθε κουτί είναι θεματικό, με μια ιστορία πίσω από την επιλογή των συγκεκριμένων προϊόντων που περικλείει.

 

Σε τι εντοπίζεται η διαφορετικότητα του tagaθon; Ποια στοιχεία το κάνουν να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα eshops;

Το tagaθon έχει υπογραφή και ταυτότητα. Δεν είναι απρόσωπο. Είναι μια προσωπική αναζήτηση, η αποτύπωση των 20 και πλέον χρόνων μαγειρικής γνώσης και εμπειρίας μου. Μέσα από το tagaθon θέλω να προβάλλω παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, τους οποίους έχω γνωρίσει προσωπικά και έχω δει επί τω έργω. Γνωρίζω από πρώτο χέρι την ποιότητα της πρώτης ύλης και την αγάπη με την οποία δημιουργήθηκε από τους παραγωγούς της. Κάθε κουτί περικλείει τις δικές μου επιλογές, με ένα packaging αντάξιο της ποιότητας της πρώτης ύλης που περιέχει. Είναι ένα εύχρηστο eshop, που δεν σε κουράζει, αλλά γίνεται “σύμμαχός” σου για κάθε περίσταση. Το tagaθon είναι η φιλοσοφία μου κλεισμένη σε ένα κουτί και, στο άνοιγμά του, θέλω να ευωδιάζει Ελλάδα. Να αναδείξουμε όλοι μαζί, ως κοινότητα, τα πιο premium ελληνικά προϊόντα και τους κορυφαίους Έλληνες παραγωγούς.

 

tagathon philosophy

 

Έχετε εδραιωθεί στη συνείδηση του κοινού ως “περιπλανώμενος μάγειρας”. Πώς αποτυπώνεται αυτή η νομαδική φιλοσοφία στο συγκεκριμένο project σας;

Η γαστρονομία είναι ένα πολύπλευρο αντικείμενο. Μπορείς να ασχοληθείς με τη μαγειρική, την παρουσίαση, την οινογνωσία, τα προϊόντα, τις καλλιέργειες… Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι σε πολλούς τομείς της και πιστεύω ακράδαντα πως το βασικό στοιχείο της είναι η εξαιρετική πρώτη ύλη. Επομένως, το tagaθon προέκυψε ως φυσική εξέλιξη όλων αυτών. Η μαγειρική μου βασίζεται και στην ελληνική και στη μεσογειακή κουζίνα. Συνεργάζομαι εδώ και χρόνια με Έλληνες παραγωγούς και παρακολουθώ όλη την εξέλιξη της ελληνικής κουζίνας και των προϊόντων της, έχοντας κάνει άπειρες δοκιμές. Ήθελα, λοιπόν, να συνδέσω τη μαγειρική ταυτότητά μου με τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα και τους παραγωγούς τους και να μοιραστώ τη γνώση μου με το κοινό.

 

Πώς σταχυολογήσατε τους περισσότερους από 40 παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζεστε; Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των προϊόντων που εντάχθηκαν στην οικογένεια tagaθon;

Βασικό κριτήριο είναι να μου αρέσει το προϊόν, να μου ταιριάζει γευστικά. Πέραν αυτού, επισκέπτομαι όλους αυτούς τους παραγωγούς ανά την Ελλάδα, για να διαπιστώσω προσωπικά ότι κάνουν μια δουλειά με σύγχρονες προδιαγραφές. Οπότε, τα κριτήρια είναι η γεύση, η αξία και ο τρόπος παραγωγής του προϊόντος. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει το packaging και, ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες παραγωγοί έχουν επενδύσει σε αυτό. Φυσικά, τεράστια σημασία για τη συνεργασία έχει η προσωπικότητα κάθε παραγωγού, γιατί το tagaθon είναι απόλυτα ανθρωποκεντρικό.

 

andreas lagos tagathon

 

Γιατί είναι σημαντικό για εσάς να στηρίζετε τα ελληνικά προϊόντα;

Γεννήθηκα σε μια αγροτική οικογένεια, οπότε αυτό είναι “γραμμένο” στο DNA μου. Η ελληνική κουζίνα δεν υφίσταται, χωρίς τα προϊόντα που παράγει η φύση της. Είναι κάτι αυτονόητο για μένα. Από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχει να δείξει η Ελλάδα, τόσο σε τοπικό επίπεδο -πολλοί Έλληνες τώρα γνωρίζουν τη σπουδαιότητα των ελληνικών προϊόντων- όσο και διεθνώς, είναι τα προϊόντα της. Το φαγητό δημιουργεί και φέρει μνήμη, είναι το πρώτο πράγμα που συνδέει τις μνήμες μας με έναν τόπο. Η Ελλάδα το έχει έντονα αυτό, αρκεί να το αποδεχτούμε και να το αναδείξουμε σωστά.

 

Επιστροφή στις ρίζες μας, λοιπόν;

Μεγάλωσα σε μια μαγειρική γενιά που έκανε μόδα τη ρόκα – παρμεζάνα – βαλσάμικο. Δεν ξέρω γιατί, αλλά υπήρχε αυτή η ματιά προς τα έξω. Δεν ήμασταν περήφανοι για τα τοπικά προϊόντα και την κουζίνα μας. Ο τραχανάς, για παράδειγμα, υπάρχει στην ελληνική κουζίνα για περισσότερα από 100 χρόνια, αλλά μόλις την τελευταία δεκαετία ξεκίνησε να εμφανίζεται στις κουζίνες των εστιατορίων. Αυτό σημαίνει ότι εμείς ως μάγειρες δεν αξιολογούσαμε σωστά και δεν γνωρίζαμε την τοπική μας κουζίνα, η οποία είναι σπουδαία και έχει πολλές και ωραίες ιδιαιτερότητες.

 

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος στον οποίο συναντιούνται πολλές μαγειρικές κουλτούρες και τάσεις από τα Βαλκάνια, τη Μικρά Ασία, την Ιταλία. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον και ο κόσμος στρέφεται πλέον σε αυτό. Θεωρώ ότι το νέο luxury έχει να κάνει με την ποιότητα της πρώτης ύλης και με αυτό που τρώμε. Ο κόσμος θέλει να ξοδέψει πια για ένα καλό ελαιόλαδο, μέλι ή ψωμί. Τα τελευταία 2-3 χρόνια γίνονται ουσιαστικές προσπάθειες και από πιο νέους ανθρώπους, που τους ενδιαφέρει η ελληνική πραγματικότητα και κουζίνα. Θέλουμε όλοι μαζί να την αναδείξουμε, να κάνουμε αυτό το μήνυμα πιο δυνατό και ηχηρό!

 

Απ’ άκρη σ’ άκρη, η χώρα μας είναι περίπου 700 χιλιόμετρα -πολύ μικρή, αν το σκεφτείς. Κι όμως, κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορία, τα δικά του φαγητά. Οι άνθρωποι βασίστηκαν σε αυτό που τους έδινε η θάλασσα ή παρήγαγε η γη, ακόμη κι αν ήταν ένας βράχος. Στην παρούσα φάση, αξίζει να μείνουμε σε αυτό. Να γυρίσουμε πίσω! Αντί να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε καινούργιες τεχνικές και κουζίνες, να επιστρέψουμε στη βάση, στο χώμα. Και το tagaθon είναι συνυφασμένο με τη γη, γιατί αυτή “γεννά” τα προϊόντα.

 

andreas lagos

 

Κάποια από τα boxes που έχετε ανθολογήσει περιλαμβάνουν αναπάντεχες επιλογές, όπως χειροποίητα σαπούνια, κεραμικά σκεύη, ακόμη και μία shopping bag. Γιατί επιλέξατε να εντάξετε αυτά τα προϊόντα στις συλλογές σας;

Πέραν των τροφίμων, ήθελα να δημιουργήσω μια εμπειρία που έχει να κάνει με το φαγητό και το τραπέζι γενικότερα. Τα πιάτα σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για το tagaθon και θα ακολουθήσουν και άλλα σκεύη. Τα έβαλα σε ένα πακέτο μαζί με σαπούνι, οδηγούμενος από μια παιδική ανάμνηση, μιας και η γιαγιά μου έπλενε τα σκεύη της με πράσινο σαπούνι. Η υφασμάτινη τσάντα για τα ψώνια σχεδιάστηκε, γιατί το πρώτο πράγμα που κάνω στα ταξίδια μου είναι να επισκέπτομαι την τοπική αγορά. Οπότε, έχω πάντα μαζί μου μια τσάντα. Καθετί, λοιπόν, έχει σχέση με τις εμπειρίες, την προσωπικότητα και τις μνήμες μου και βεβαίως με την Ελλάδα μας.

 

tagathon by antigone ceramics

tagaθon by antigone ceramics

 

Επομένως, η μαγειρική είναι μια εμπειρία απόλαυσης με όλες τις αισθήσεις;

Επιβάλλεται να την απολαμβάνουμε με όλες τις αισθήσεις! Δυστυχώς, όμως, την έχουμε “κακοποιήσει” τα τελευταία χρόνια με τον τρόπο ζωής μας. Χάνουμε τη μυσταγωγία του να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για μισή ώρα, να ασχοληθούμε μόνο με αυτό και να επικοινωνήσουμε με τον συνδαιτυμόνα μας. Με όσα συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο, ίσως να αρχίζει η αφύπνιση. Επειδή αναγκαζόμαστε να μείνουμε περισσότερο στο σπίτι, πολλοί από μας έχουμε έρθει πιο κοντά με την τροφή και τη μαγειρική. Ίσως μαθαίνουμε να απολαμβάνουμε λίγο περισσότερο το φαγητό. Μακάρι να ξαναβρούμε αυτό που υπήρχε παλιότερα, τότε που κάθε μεσημέρι βρισκόταν όλη η οικογένεια γύρω από το τραπέζι. Το φαγητό είναι μνήμη, επικοινωνία, μας συνδέει σε όλες τις ευτυχισμένες ή δύσκολες στιγμές της ζωής μας. Μας ορίζει και μας φέρνει κοντά!

 

Σας φόβισε που το ταξίδι του tagaθon ξεκίνησε εν μέσω πανδημίας ή ήταν για εσάς μια δημιουργική διέξοδος;

Όπως συνέβη σε πολλούς, πολλές από τις δραστηριότητες που είχα, σταμάτησαν, για ευνόητους λόγους. Μέσα σε αυτήν τη συγκυρία αισθάνθηκα ότι θέλω να ασχοληθώ πιο έντονα με τα ελληνικά προϊόντα και δημιούργησα το tagaθon. Και έγινε πολύ γρήγορα, μέσα σε τρεις μήνες. Βέβαια, δεν έγινε μόνο από μένα. Υπάρχουν συνεργάτες που έχουν βοηθήσει και συνεχίζουν να βοηθούν σε όλη αυτήν την προσπάθεια, όπως η αγαπημένη μου Ελένη Ψυχούλη. Πολύτιμοι και ουσιαστικοί άνθρωποι και συνεργάτες με βοηθούν σε αυτό το ωραίο ταξίδι.

 

spring box

Spring Profusion box by tagaθon

 

Τι σας έχει λείψει περισσότερο τον τελευταίο χρόνο;

Τα ταξίδια! Αυτό που θα ‘θελα να κάνω είναι να επισκεφτώ κάποιους καινούργιους παραγωγούς ανά την Ελλάδα, να γνωριστούμε από κοντά, να έρθω ξανά σε επαφή με όλη τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων. Φυσικά, θα ήθελα να ταξιδέψω και εκτός Ελλάδας.

 

Τι άλλο μπορούμε να βρούμε στο site tagaθon;

Θα βρείτε συνταγές, εμπνευσμένες από τα συγκεκριμένα προϊόντα. Είναι πάρα πολύ απλές, οι περισσότερες δεν έχουν καν γραμμάρια, έτσι ώστε να μπορεί να τις κάνει ο καθένας. Αυτή η επιλογή ήταν συνειδητή, γιατί θέλαμε να δείξουμε ότι, αν έχεις ένα καλό προϊόν, δεν χρειάζεσαι πολλά πράγματα. Ένα ωραίο, ζυμωτό, φρυγανισμένο ψωμί, λίγες σταγόνες εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ανθός αλατιού και τριμμένη ντομάτα είναι αρκετά για να απογειωθεί μια γεύση.

 

sintagi tagathon

Καπίρα με ντομάτα

 

Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ενός custom-made box, εφόσον κάποιος το επιθυμεί;

Αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας, για να συνθέσουμε το πακέτο με τα προϊόντα που θα επιλέξει. Επίσης, μπορούμε να δημιουργήσουμε custom-made πακέτα για εταιρείες, που επιθυμούν να τα προσφέρουν ως δώρα στους συνεργάτες τους.

 

corporate gifts tagathon

 

Τώρα, που το Πάσχα πλησιάζει, τι δώρο θα μας προτείνατε μέσα από το tagaθon;

Ενόψει Πάσχα, δημιουργήσαμε το Easter Box, μια συλλεκτική, περιορισμένης κυκλοφορίας έκδοση, που μπορείτε να προμηθευτείτε μέσω του eshop. Ήδη έχουμε φτιάξει το κουτί της άνοιξης, με επίσης εξαιρετικά υλικά, που θα “ταξιδέψουν” τον ουρανίσκο. Γενικότερα, o στόχος μας είναι να δημιουργούνται θεματικά κουτιά, ανάλογα με την εποχή, οπότε… μείνετε συντονισμένοι!

 

 

Και πώς ονειρεύεστε την πορεία του tagaθon;

Το tagaθon είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που θα εξελίσσεται και θα εμπλουτίζεται μέρα με τη μέρα. Έχουμε σκεφτεί πολλά ωραία πράγματα για τη συνέχεια, τα οποία θα ανακοινωθούν σταδιακά. Είμαι σίγουρος πως, με την αγάπη και τη στήριξη του κόσμου, θα δημιουργήσουμε μια κοινότητα, που θα βάλει τα ελληνικά προϊόντα στη θέση που τους αξίζει: στην κορυφή!

 

Ανακαλύψτε τις ιδιαίτερες προτάσεις του Ανδρέα Λαγού στο tagathon.com και στις social pages του σε Instagram και Facebook.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin