Home / Cozyhome  / Architecture  / Robolo Boutique Hotel: Autumn in tradition

Robolo Boutique Hotel: Autumn in tradition

cozy vibe architecture robolo hotel
To Robolo Boutique Hotel κάνει την παράδοση κομμάτι της πιο φιλόξενης διαμονής.

Στους πρόποδες του Ολύμπου, στο κέντρο του Λιτοχώρου, ένα ιστορικό διατηρητέο πέτρινο κτίριο του 1883, χαρακτηριστικό δείγμα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, επανασχεδιάστηκε απο το αρχιτεκτονικό γραφείο Abstruct Architects και μετατράπηκε στο πολυτελές ξενοδοχειακό κατάλυμα, “ROBOLO boutique hotel”.

Βασική επιδίωξη του σχεδιασμού αποτέλεσε η διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικότητας του κτιρίου, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός σύγχρονου, ευχάριστου και λειτουργικού καταλύματος, που θα προσφέρει άνετες και πολυτελείς διακοπές στους επισκέπτες του. Για τον λόγο αυτό διατηρήθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα στοιχεία του παλιού κτίσματος, ενώ ταυτόχρονα επανασχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν με παλιά αλλά και καινούργια υλικά, νέα στοιχεία, ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος φιλοξενίας σύγχρονης αισθητικής που θα αντικατοπτρίζει την πολυτέλεια της απλότητας των φυσικών υλικών και της επεξεργασίας τους.

 

cozy vibe architecture robolo hotel

Από τη βαριά σιδερένια χειροποίητη πόρτα με την παλιά συντηρημένη επιγραφή, οδηγείται κανείς στον εντυπωσιακό χώρο υποδοχής, με βασικό χαρακτηριστικό τους εμφανείς λιθόκτιστους τοίχους, όπως και στο εσωτερικό ολόκληρου του καταλύματος. Το ίδιο εμφανής είναι και η κατασκευή της οροφής (δάπεδο του δεύτερου επιπέδου) με τις παραδοσιακές “γρεντιές” (ξύλινα δοκάρια της στέγης) σε όλους τους χώρους του κάτω επιπέδου.

Στον χώρο της υποδοχής δεσπόζει ένα εντυπωσιακό φωτιστικό κατασκευασμένο από φύλλα χαλκού και άλλων μετάλλων, δημιουργία Αθηναίου καλλιτέχνη. Στο ίδιο επίπεδο συναντάμε την κουζίνα για την προετοιμασία του πρωινού και το κοινόχρηστο μπάνιο, όπου μπορεί να διακρίνει κανείς την εντυπωσιακή παρουσία του βράχου, πάνω στον οποίο θεμελιώνεται το κτίριο. Από την ξύλινη σκάλα με τα χαραγμένα και ζωγραφισμένα “ρίχτια”, ο επισκέπτης οδηγείται στο καθιστικό και στα δωμάτια του καταλύματος.

cozy vibe architecture robolo hotel cozy vibe architecture robolo hotel

Στον οικείο και ιδιαίτερο χώρο του καθιστικού τα βλέμματα “κλέβει” το ξύλινο μασίφ δάπεδο σε ιδιαίτερο μοτίβο, κατασκευασμένο με την τεχνική του μαρκετερί. Ο επισκέπτης μπορεί να πάρει το πρωινό του στην τραπεζαρία ή απλά να ξεκουραστεί στις αναπαυτικές πολυθρόνες και στον καναπέ, με φόντο τις κουρτίνες θεατρικής αισθητικής. Ξύλο και μέταλλο συνδυάζονται σε όλο τον χώρο αυτόνομα ή μπερδεύονται αναπάντεχα σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες στο τζάκι και την τραπεζαρία.

cozy vibe architecture robolo hotel cozy vibe architecture robolo hotel

Στον χώρο της τραπεζαρίας το τραπέζι, κατασκευασμένο από μεγάλους κορμούς στα κενά των οποίων έχει χυθεί υγροποιημένος μπρουτζος, τα εντυπωσιακά κρυστάλλινα φωτιστικά και η μεταλλική πόρτα με τις σιδεριές στα παράθυρα δημιουργούν έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο πρωινού.

Όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου ακολουθούν την ίδια λογική σχεδιασμού σε διαφορετική χρωματική παλέτα, αποπνέοντας μια διάθεση χαλάρωσης και ξεκούρασης. Η ιδιαίτερότητα κάθε χώρου επιτυγχάνεται χάρις στις ζωγραφισμένες ξύλινες οροφές, τα ιδιαίτερα μπάνια, τη χρωματική αρμονία, τα φυσικά υλικά και τα επιλεγμένα πολυτελή υφάσματα.

Σε όλα τα δωμάτια κυριαρχεί το δάπεδο από ξύλο μασίφ με τεχνική παλαίωσης, ενώ έχουν διατηρηθεί και συντηρηθεί όλα τα παλιά τζάκια του κτιρίου καθώς και ο φούρνος, που μετατράπηκε σε εντυπωσιακό πάγκο νιπτήρα του μπάνιου. Στην επίπλωση των δωματίων τα αναπαυτικά κρεβάτια με τα εντυπωσιακά κεφαλάρια από μασίφ ξυλεία του υπάρχοντος κτιρίου, οι χρωματιστοί καναπέδες με τα χειροποίητα επίσης τραπεζάκια αλλά και οι ντουλάπες που έχουν σχεδιαστεί στη λογική της παλιάς “μεσάντρας”, συνθέτουν ένα ήρεμο αλλά με εντάσεις περιβάλλον.

cozy vibe architecture robolo hotel

cozy vibe architecture robolo hotel

cozy vibe architecture robolo hotel

Τα μπάνια βρίσκονται σε χρωματική αρμονία με τα δωμάτια στα οποία αντιστοιχούν, και είναι κατασκευασμένα από πατητή τσιμεντοκονία, συνδυασμένη με πλακάκια σε ποικίλα σχήματα, χρώματα και μοτίβα. Οι κτιστές ντουζιέρες και η κτιστή μπανιέρα, ο κτιστός φούρνος και ο παλιός νιπτήρας, που επαναχρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις μπρούτζινες ή σιδερένιες μπαταρίες από χαλκό, πέτρα, ξύλο και μάρμαρο, αποπνέουν τον αέρα της υψηλής πολυτέλειας.

Ο φωτισμός σε όλους τους χώρους, τόσο στο εσωτερικό του καταλύματος όσο και στον εξωτερικό χώρο της αυλής είναι διακριτικός και λειτουργικός. Τα φωτιστικά είναι κατασκευασμένα από πατιναρισμένο μέταλλο, παλαιωμένο ύφασμα, πορσελάνη, κεραμικό υλικό και γυαλί, προσεκτικά επιλεγμένα, ώστε να ταιριάζουν στο γενικότερο προσεγμένο ύφος.

cozy vibe architecture robolo hotel cozy vibe architecture robolo hotel

Το ιδιαίτερο στυλ του καταλύματος ολοκληρώνει ο υπόλοιπος εξοπλισμός, όπως τα παιχνιδιάρικα χρωματιστά σερβίτσια, τα διακοσμητικά αντικείμενα και μικροέπιπλα (μπουκαλάκια, τασάκια, καλάθια, μεταλλικά κουτιά, κεριά και φαναράκια), τα οποία ενισχύουν την αίσθηση της πολυτελούς φιλοξενίας.

cozy vibe architecture robolo hotel

Τέλος, στην εσωτερική αυλή του καταλύματος η πέτρα, το ξύλο και το μέταλλο, σε συνδυασμό με τα φυτά στα περιμετρικά παρτέρια, συνθέτουν ένα όμορφο και οικείο σκηνικό. Στο δάπεδο της αυλής οι πέτρινες πλάκες, οι οποίες προϋπήρχαν στο κτίσμα, συντηρήθηκαν και επαναχρησιμοποιήθηκαν, ενώ δύο “χαλιά” από πλακάκια σε ιδιαίτερα μοτίβα προσθέτουν μια διαφορετική πινελιά. Το μεταλλικό διάτρητο πλέγμα σε ιδιαίτερο σχεδιασμό περιμετρικά της αυλής και η φύτευση στολίζουν τους “τυφλούς” τοίχους των διπλανών κτιρίων, προστατεύοντας την ιδιωτικότητα των επισκεπτών, αλλά και των γειτονικών αυλών.

Κατάλληλα διαμορφωμένα και χωροθετημένα πεζούλια δημιουργούν γωνίες με κτιστούς καναπέδες, ιδανικούς για να απολαύσει κανείς το πρωινό του ή να ξεκουραστεί κατά τους θερινούς μήνες. Δίπλα από τη μεγάλη τραπεζαρία της αυλής το κτιστό barbeque, το παρτέρι με τα αρωματικά φυτά και ο κτιστός νεροχύτης με φόντο τοίχο κατασκευασμένο από παλιά τούβλα του κτιρίου, προδιαθέτουν γαστρονομικές συγκεντρώσεις με τοπικά προϊόντα.

Στο ROBOLO boutique hotel, η παράδοση γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι του φετινού καλοκαιριού, μέσα σε ένα περιβάλλον που γοητεύει μπλέκοντας δημιουργικά το παλιό με το καινούργιο.

 

 

Φωτογραφίες: Aλέξανδρος Οικονομίδης

 

Ελένη Λαλούμη / ΑρχιτέκτωνΜηχανικός Abstruct Architects

Τ: 6947420690

 

info@abstructarchitects.com

elaloumi@gmail.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath