Home / Good Life  / Art & Culture  / Michel Lamoller: A depthless world στη Nitra Gallery

Michel Lamoller: A depthless world στη Nitra Gallery

H Nitra Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Michel Lamoller στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός καλλιτέχνης, γνωστός στο κοινό μέσα από τα φωτογραφικά έργα που αποτελούνται από πολλαπλές επιφάνειες της ίδιας εικόνας προσδίδοντας στην εικόνα γλυπτικές ποιότητες, παρουσιάζει τη νέα ενότητα της δουλειάς του, στη Nitra Gallery στην Αθήνα.

 

Ποια η αντίδραση του θεατή όταν μία δισδιάστατη εικόνα μετατρέπεται σε ένα τρισδιάστατο φωτογραφικό αντικείμενο; Η αντανακλαστική σχεδόν πρώτη αντίδρασή του, χαρακτηρίζεται από την έκπληξη, που πάντοτε συνεπάγεται η διαφορετική χρήση ενός μέσου, που είναι συνυφασμένο με έναν συγκεκριμένο τρόπο αναπαράστασης. Αυτήν τη διαδέχεται η εντατική παρατήρηση, καθώς μέσα από το υπαινισσόμενο παιχνίδι των ψευδαισθήσεων που δημιουργεί η τεχνική του δημιουργού διευρύνονται τα όρια της εικόνας, καλώντας το θεατή να τα ανακαλύψει. Πρόκειται για μία διαδικασία που παραπέμπει στην παιγνιώδη περιέργεια που εξάπτεται, όταν κανείς βλέπει το τρικ ενός μάγου: ενώ γνωρίζει ότι αυτό που συμβαίνει μπροστά του δεν είναι πραγματικό, θέλει να γνωρίσει περισσότερα για τον τρόπο που αυτό γίνεται, να το ξεσκεπάσει.

 

Fragment (Vending machine), archival print on fine art paper, 47x78x7 cm, 2017

 

Οι εικόνες που κατασκευάζει ο Michel Lamoller ξεπηδούν μέσα από αυτό το πεδίο, όπου η φωτογραφία λειτουργεί ως υλικό προς κατασκευή, αντικειμένων και ψευδαισθήσεων. Άλλοτε πλαισιωμένες, δημιουργώντας περισσότερη θεατρικότητα, καθώς λειτουργούν ως μικρές μακέτες καθημερινών σκηνών, και άλλοτε τοποθετημένες ελεύθερες στο χώρο με στόχο να προσομοιάζουν πραγματικά αντικείμενα. Και στις δύο περιπτώσεις οι εικόνες του προκαλούν ερωτήματα αναστοχασμού καθώς δημιουργούν ένα μικρό σκηνικό, αλλάζοντας στιγμιαία την κλίμακα ανάμεσα στο θεατή και στην εικόνα, ενώ λειτουργούν με έναν παράδοξο τρόπο ορίζοντας έναν κόσμο τόσο βαθύ και παράλληλα τόσο επιφανειακό.

 

Perspective object (Heater), archival print on fine art paper, 33x26x5 cm, 2017

 

Οι πολλαπλές στρώσεις της εκτυπωμένης εικόνας μετατοπίζουν την προσοχή από το περιεχόμενο της εικόνας στο υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας που επιδεικνύουν τα φωτογραφικά γλυπτά και στις νέες νοηματικές σχέσεις που αυτά υπαινίσσονται: ένα παράθυρο ξεπροβάλλει μέσα από τον τοίχο, παίρνοντας μία θέση λοξή για να μπορέσει να ξεδιπλώσει τον κόσμο που απλώνεται πίσω του, ένα τμήμα ενός καλοριφέρ μοιάζει να βρίσκεται μέσα στον τοίχο, το γυαλί μιας κορνίζας μοιάζει σπασμένο χωρίς αυτό να έχει ποτέ συμβεί. Η προοπτική γίνεται εύπλαστη, τα αντικείμενα ανακατασκευάζονται και ο χώρος ανανοηματοδοτείται. Και έτσι εμφανίζεται και το ερώτημα: άραγε κανείς εισέρχεται σε αυτόν τον κόσμο ή θα μπορούσε ήδη να τον κατοικεί; Το έργο του Lamoller προκαλεί τον θεατή να ελέγξει τα όρια ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό και να εξερευνήσει το βάθος του κόσμου του.

 

Perspective object (Window), archival print on fine art paper, 66X101X6 cm, 2017

 
Michel Lamoller (born in 1984)

Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αμβούργου, από όπου πήρε τον τίτλο των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών. Το 2005 έκανε πρακτική για τη Magnum Photos (Νέα Υόρκη). Έχει εκθέσει στην Κορέα, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Τουρκία, την Αγγλία, τη Βενεζουέλα και την Ελλάδα σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Το 2013 συμμετείχε στο Festival Internacional de Arte Incubarte 6 στη Βαλένθια της Ισπανίας, το 2016 στη Biennale Illustration and Graphic Art, Illustrative 16, στο Βερολίνο. Η τελευταία του ατομική έκθεση ήταν το 2017 στο Direktorenhaus Museum of Art, Crafts and Design στο Βερολίνο.

 

Info:

Διάρκεια έως 17 Μαρτίου 2018

Εγκαίνια: Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 20.00

Nitra Gallery Athens

Αλωπεκής 34, Κολωνάκι
Ώρες Λειτουργίας:

Τρίτη-Παρασκευή: 12:00 – 20:00

Σάββατο: 11:00 – 15:00

Τ.: 2130436697

www.nitragallery.com

[email protected]

[email protected]

Ως Publishing Director & Editor-in-Chief της COZY Publications, καθημερινά αναζητώ ό,τι νέο, όμορφο και ενδιαφέρον, μαζί με τους αγαπημένους μου συνεργάτες! Η μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου χαρτιού με εξιτάρει, η ταχύτητα του digital κόσμου με συναρπάζει, όμως αυτό που με γοητεύει περισσότερο είναι οι άνθρωποι πίσω από αυτά, για την δημιουργικότητα τους, την αγάπη τους και το πάθος τους! Και έχω την τιμή να συνεργάζομαι με τέτοιους ανθρώπους! Απολαύστε τους μέσα από το COZYVIBE, αλλά και μέσα από το σύνολο των εκδόσεων μας!