Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Jean -Louis Deniot: γαλλική εκκεντρικότητα

Jean -Louis Deniot: γαλλική εκκεντρικότητα

cozy vibe cozy meets deniot

Είναι ένας από τους σπουδαιότερους interior designers της γενιάς του, ενώ σύμφωνα με την πρόσφατη λίστα του Architectural Digest, ανήκει στους 100 καλύτερους του κόσμου. O Γάλλος αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Jean-Louis Deniot, μας αποκαλύπτει κομμάτια της αστείρευτης δημιουργικότητάς του, και μοιράζεται μαζί μας design μυστικά.

 

cozy vibe cozy meets deniot

 

  • Tι πιστεύετε ότι σας ώθησε από μικρή ηλικία στο design; Ποια τα ερεθίσματα που δεχτήκατε και τι σας εμπνέει μέχρι και σήμερα; Από μικρό παιδί είχα έντονο ενδιαφέρον για τον χώρο του design, δημιουργώντας από δεντρόσπιτα μέχρι θεατρικά σκηνικά. Από πολύ μικρή ηλικία λάτρευα να σχεδιάζω, να ζωγραφίζω, να κατασκευάζω μινιατούρες και να επιλέγω έπιπλα για το δωμάτιό μου. Πάντα με προσέλκυαν στοιχεία όπως η αρχιτεκτονική, η διακόσμηση, οι συλλογές, οι προορισμοί… Εμπνέομαι από τη μοναδικότητα και την ομορφιά, την οποία μπορώ να βρω στα απλά πράγματα και να τη μετατρέψω σε κάτι ξεχωριστό. Όταν ξεκίνησα τη δική μου επιχείρηση, ήξερα από την αρχή ότι ήθελα να εργαστώ σε παγκόσμια κλίμακα, δημιουργώντας σε όσα περισσότερα διαφορετικά μέρη μπορούσα. Πάντα φυσικά με εμπνέουν τα μεγάλα ονόματα του design και τα σπουδαία έργα τους.

 

 

 

  • Έχετε αναλάβει την εσωτερική διακόσμηση άκρως διαφορετικών projects, από εξοχικά στα Hamptons, ιστορικές κατοικίες και chalets στο Άσπεν, μέχρι το εσωτερικό ενός αεροσκάφους Falcon. Πού αρχίζει και πού τελειώνει η δημιουργικότητά σας;

Ταξιδεύω συνέχεια και ανακαλύπτω την ομορφιά σε αμέτρητα στοιχεία, τοποθεσίες και εμπειρίες. Σε κάθε μέρος που πηγαίνω, προσπαθώ να δω όσα περισσότερα αξιοθέατα μπορώ, ενώ δε χάνω art shows, κονσέρτα και επιδείξεις μόδας. Η δουλειά μου έχει να κάνει περισσότερο με τα συναισθήματα που σου δημιουργεί ένας χώρος και τον συνδυασμό διαφορετικών στοιχείων, όπως το στυλ, οι επιθυμίες ενός πελάτη, η τοποθεσία, το περιβάλλον κ.α.

Δεν θα μπορούσα ποτέ να σχεδιάσω με τον ίδιο τρόπο ένα διαμέρισμα στη Μόσχα, τη Νέα Υόρκη ή τη Μπανγκόκ. Οι δουλειές μου αφηγούνται ιστορίες, δημιουργούν διαθέσεις και εμπνέουν τρόπους ζωής. Δεν υπάρχει τέλος στο δημιουργικό μου “λεξιλόγιο”. Αναζητώ συνεχώς νέα projects, νέες χώρες και ευκαιρίες.

 

cozy vibe cozy meets deniot

Photo: John Coolidge

 

cozy vibe cozy meets deniot

Photo: John Taylor

 

cozy vibe cozy meets deniot

Photo: John Valiant

 

 

 

  • Colonial, art deco, parisian-chic, vintage, contemporary…Πώς θα χαρακτηρίζατε το στυλ σας; Υπάρχει κάποιο στοιχείο που θεωρείτε σχεδιαστικά σήμα-κατατεθέν σας; Στη σχολή μας δίδασκαν την contemporary αισθητική, όμως, εγώ ήθελα να μάθω για την ιστορία της κλασικής αρχιτεκτονικής, την οποία και μελέτησα μόνος μου. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ένιωθα πολύ καλά με όσα γνώριζα μέχρι τότε. Όμως, με τον καιρό άρχισα να αισθάνομαι λιγότερο ενθουσιασμένος, γιατί το είχα κατακτήσει στον τέλειο βαθμό. Έτσι, έγινα πιο εκκεντρικός, εκλεκτικός, με πιο έντονες σχεδιαστικές “αντιπαραθέσεις”. Μου αρέσει το μεγαλειώδες στυλ και ταυτόχρονα το αισθησιακό και ατμοσφαιρικό. . Θέλω οι άνθρωποι να νιώθουν ξεχωριστοί μέσα στους χώρους που δημιουργώ, και να μοιράζονται στιγμές. Προσωπικά, δεν μπορώ να ξεχωρίσω ένα στυλ που με χαρακτηρίζει. Συχνά είναι γαλλικό, chic, cool, sexy… Πάντως, αν και μιλάμε για πολλά και διαφορετικά στυλ, συνήθως ο κόσμος ξεχωρίζει ότι ένα έργο είναι δικό μου. Βρίσκει αυτό το.. κάτι. Το ονομάζω όσμωση, μαγεία, “je ne sais quoi” …

 

  • Tι είναι αυτό που προσδίδει αρμονία σε έναν χώρο, ακόμα και όταν μέσα σ’ αυτόν “ παντρεύονται” διαφορετικά στυλ; Το “πάντρεμα” των διαφορετικών στυλ είναι σαν μια ζωγραφική σύνθεση: όγκοι, σιλουέτες, χρώματα, οπτικές… Χρειάζονται και τα γλυπτικά στοιχεία και τα βασικά, ώστε να υπάρξει μια ισορροπία. Για παράδειγμα, μια καρέκλα απλού σχεδιασμού, χρειάζεται ένα statement ύφασμα -και το αντίθετο- ώστε να δημιουργηθεί ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Είναι δύσκολο να εξηγήσω πώς συνδυάζονται κομμάτια που αρχικά φαίνονται εντελώς αταίριαστα. Χρειάζεται σχεδιαστική “αυτοπεποίθηση”. Δίνεις σε έναν χώρο ρυθμό και ενέργεια, ώστε τίποτα να μην είναι στατικό. Δημιουργείς μέσα από τα διαφορετικά στυλ, έχοντας πάντα ως στόχο να μη δημιουργηθεί “χάος”.

 

 

cozy vibe cozy meets deniot

Photo: John Valiant

 

cozy vibe cozy meets deniot

Photo: John Taylor

 

 

  • Τι απολαμβάνετε περισσότερο στη δουλειά σας; θα μπορούσατε να ασχοληθείτε ποτέ με κάτι άλλο πέρα από το Interior design; Δεν θα μπορούσα να ζήσω χωρίς το interior design. Eίμαι σε συνεχή διάδραση με τους χώρους που σχεδιάζω, τον φωτισμό και τη μουσική. Θεωρώ το κρασί που θα πιει κάποιος στο σπίτι του το ίδιο σημαντικό με το χερούλι της πόρτας. Το interior design είναι αρκετά “εγωιστικό” καθώς είναι μια ερμηνεία του designer, όμως, πάντα δημιουργείς ένα περιβάλλον που έχει επίδραση πάνω στους ανθρώπους.

 

  • Ποιο είναι το στυλ διακόσμησης του προσωπικού σας χώρου; Στο διαμέρισμά μου στο Παρίσι υιοθέτησα στοιχεία που μου φάνηκαν ενδιαφέροντα. Όλες οι επιφάνειες έχουν ένα συγκεκριμένο τελείωμα. Κάποιες στιγμές, μετά από πολλές ώρες στη δουλειά,σκέφτομαι πόσο ιδανικός θα ήταν ένας κατάλευκος χώρος, για να ξεκουραστούν τα μάτια μου. Όμως, τελικά, συνειδητοποιώ ότι το λευκό δεν είναι για μένα… Χαρακτηριστικό σε όλες τις κατοικίες μου είναι το τοπικό στοιχείο, μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, καθώς σε ένα σπίτι στην Αμερική μπορεί να χρησιμοποιήσω καθαρά ευρωπαϊκά διακοσμητικά στοιχεία, όπως και το ακριβώς αντίστροφο. Είναι μάλλον χαρακτηριστικό μου, να τοποθετώ στοιχεία, εκεί που θεωρητικά δεν ανήκουν…

 

cozy vibe cozy meets deniot cozy vibe cozy meets deniot

Photos:John Coolidge

cozy vibe cozy meets deniot

 

 

  • Έχετε συνεργαστεί και σχεδιάσει έπιπλα και αντικείμενα deco για μεγάλα Brands. Yπάρχει κάποια συλλογή που ξεχωρίζετε; Πάντα απολαμβάνω κάθε μου συνεργασία, καθώς σχεδιάζω με βάση το εκάστοτε brand. Δεν είμαι full-time product designer, σε αντίθεση με άλλους επαγγελματίες του είδους. Πάντα τα προϊόντα που σχεδιάζω είναι διασκεδαστικά, καμιά φορά χωρίς λογική, καθώς έχουν να κάνουν με αυτό που σκέφτομαι τη στιγμή του σχεδιασμού τους. Ξαφνιάζω κι εγώ τον εαυτό μου, αφού δεν θέλω τίποτα από όσα έχω σχεδιάσει να καταλήξει στην προθήκη ενός μουσείου. Ούτε κι εγώ βέβαια! (γέλια) Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια συλλογή. Είναι όλες παιδιά μου. Μπορεί κανείς να ξεχωρίσει το αγαπημένο του παιδί;

 

 

  • Υπάρχει κάτι που δεν έχετε δοκιμάσει αναφορικά με το design και θα επιθυμούσατε; Όλα όσα έχω κάνει μέχρι σήμερα έχουν θέσει γερές βάσεις και με βοηθούν στο να δοκιμαστώ και σε άλλα μοναδικά projects, να περάσω σε διαφορετικούς τομείς του design. Tώρα, κατέχοντας πια τη γνώση, την εμπειρία και τη σχεδιαστική αυτοπεποίθηση, μπορώ να δημιουργήσω έργα σε πολλές κλίμακες και τοποθεσίες. Υπάρχουν εκατομμύρια στυλ και concepts στα οποία θα ήθελα να πειραματιστώ. Σίγουρα σε σχεδιαστικό και αισθητικό επίπεδο, έχω τόσα πολλά ακόμα να εκφράσω! Αυτό που επιθυμώ στο τέλος της ημέρας, είναι υγεία, δημιουργικότητα, χρήματα και τη μέγιστη ελευθερία!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath