Home / Family  / H μεγάλη γιορτή των Μουσείων ξεκινά!

H μεγάλη γιορτή των Μουσείων ξεκινά!

Για μία ακόμα χρονιά η μεγάλη γιορτή των Μουσείων ξεκινά! Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων έχει μία ιδιαίτερη θεματική.

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου είναι ουσιαστικά μια μεγάλη γιορτή, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε δωρεάν δημόσια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

 

Πολλά μουσεία, δημόσια και μη, διοργανώνουν πλήθος εκδηλώσεων, όχι μόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά και γύρω από αυτήν. Φέτος, το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι “Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής”.

 

Η επιλογή της φετινής θεματικής

Με την επιλογή του θέματος αυτού το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Τα μουσεία αναδεικνύοντας την πολιτιστική και την φυσική κληρονομιά, καθώς και τη σύγχρονη δημιουργία, συμβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ως αξιόπιστοι θεσμοί, με ιδιαίτερο κύρος στο σύνολο της κοινωνίας,.έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης,.υποστηρίζοντας δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

 

Το 2023 η Διεθνής Ημέρα Μουσείων θα επικεντρωθεί στα παρακάτω θέματα που περιλαμβάνονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών: την παγκόσμια υγεία και ποιότητα ζωής, τη δράση για την κλιματική αλλαγή και τη ζωή στη Γη (προστασία της βιοποικιλότητας).

 

 

 

Ο τιμώμενος φορέας για το 2023

Το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό,.εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και ευρύτερα κοινωνικό έργο που επιτελεί το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή,.καθώς και τη συμβολή του στην προαγωγή των εικαστικών τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αποφάσισε να είναι ο τιμώμενος φορέας για το 2023.

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Μαΐου 2023,.και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, ενώ την Πέμπτη, 18 Μαΐου, στο Μουσείο του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθεί σειρά ξεναγήσεων και άλλων εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

 

Αναζητήστε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις του Μουσείου.

 

 

 

Οικογενειακές στιγμές στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στην φετινή Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, το Σάββατο 13 Μαΐου 2023,.με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας από τις 9 το πρωί έως τα μεσάνυχτα και ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ κι έπειτα. Οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν υπό το βραδινό φως τα αριστουργήματα των συλλογών του. 

 

 

Όπως κάθε Σάββατο τις πρωινές ώρες, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν την θεματική παρουσίαση “Σάββατο στο Μουσείο με 20+1 αριστουργήματα”. Πρόκειται για έναν περίπατο στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, κατά τον οποίο μύθοι και θρύλοι,.δοξασίες και παραδόσεις, ιστορικά ορόσημα και ανθρώπινες ιστορίες μετουσιώνονται σε τέχνη και υφαίνουν μία ξεχωριστή βιωματική εμπειρία.

 

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, το Μουσείο θα γιορτάσει την Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο για τους επισκέπτες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Η φετινή θεματική “Μουσεία, αειφορία και ποιότητα ζωής” επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων,.στον ρόλο των μουσείων ως χώρων ψυχαγωγίας, δημιουργικότητας και κοινωνικοποίησης των παιδιών,.στοιχεία απαραίτητα για την ευημερία και την ψυχική τους υγεία.

 

 

Στο πλαίσιο αυτό το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στην Παιδική Γωνιά, έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον δεύτερο όροφο. Εκεί θα βρουν οθόνες αφής με διασκεδαστικά ψηφιακά παιχνίδια και ευχάριστα βίντεο,.που ζωντανεύουν αρχαίους μύθους, αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες και ξεδιπλώνουν πτυχές της καθημερινής ζωής των αρχαίων Αθηναίων.

 

Επιπλέον, οι οικογένειες με παιδιά μπορούν να παραλάβουν από το Γραφείο Πληροφοριών ένα από τα τέσσερα φυλλάδια εξερεύνησης.και να γνωρίσουν τα εκθέματα του Μουσείου με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο ή να προμηθευτούν από τα Πωλητήρια το νέο έντυπο “Αρχαία επαγγέλματα στο Μουσείο Ακρόπολης”.και να ανακαλύψουν εκθέματα,.που τους μεταφέρουν με ευφάνταστο και διασκεδαστικό τρόπο στους χώρους εργασίας των αρχαίων Αθηναίων.

 

 

Εδώ θα βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα όλων των δράσεων,.που έχουν ετοιμάσει τα ελληνικά μουσεία με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2023.

 

mariamylona@cozyhome.gr

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath