Home / Lifestyle  / Αρετή Καφαντάρη: Τα οφέλη της face yoga στην ομορφιά και την υγεία

Αρετή Καφαντάρη: Τα οφέλη της face yoga στην ομορφιά και την υγεία

areti kafantari
Είμαστε -ξανά- κλεισμένες μέσα στο σπίτι, έχουμε ελεύθερο χρόνο, δεν ταλαιπωρούμε το πρόσωπό μας με μακιγιάζ… Μήπως, λοιπόν, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να έρθουμε face to face με το πρόσωπό μας; Η Αρετή Καφαντάρη μας παρασύρει με το πάθος της στον κόσμο της face yoga και αναλύει τα πολλαπλά οφέλη της, όχι μόνο στην ομορφιά αλλά και στην υγεία μας!

 

Τι είναι η face yoga;

Η face yoga είναι ο πιο φυσικός κι αποτελεσματικός τρόπος αντιγήρανσης και πρόληψης που έχουμε αυτή τη στιγμή για το πρόσωπο και τον λαιμό.

Το πρόσωπο και ο λαιμός μας έχουν περίπου 57 μυικές ομάδες, οι οποίες χρειάζεται να γυμναστούν ακριβώς με την ίδια λογική που γυμνάζουμε το σώμα μας.

Η διαφοροποίηση είναι ότι οι μύες του προσώπου είναι σχεδόν κολλημένοι πάνω στην επιδερμίδα μας, με αποτέλεσμα να την παρασύρουν σε κάθε κίνησή τους, κάτι που δεν συμβαίνει με το υπόλοιπο σώμα. Οι ρυτίδες έκφρασης, για παράδειγμα, δημιουργούνται απλά γιατί εκφραζόμαστε. Δεν δημιουργούνται ρυτίδες, όμως, απλά επειδή περπατάμε.

Η δεύτερη διαφοροποίηση είναι ότι οι μύες του προσώπου είναι πολύ πιο μικροί, άρα γυμνάζονται πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με τους μύες στο υπόλοιπο σώμα. Το αρνητικό είναι πως πρέπει να τους γυμνάζουμε διαρκώς, γιατί “ξεχνάνε” πολύ εύκολα.

 

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο αντικείμενο;

Δούλευα για 18 χρόνια σε μεγάλες εταιρείες καλλυντικών στον τομέα του Marketing και της επικοινωνίας, όμως, πάντα αναζητούσα τρόπους για το πώς μπορώ να αντιμετωπίσω με φυσικό τρόπο τη διατροφή και την περιποίησή μου. Έτσι, μου γεννήθηκε η απορία τι υπάρχει ανάμεσα στην επεμβατική χειρουργική και σε μια κρέμα.

Ο τρόπος που το ανακάλυψα ήταν τελείως τυχαίος. Το 2011, σε ένα ταξίδι μου στο Λονδίνο, είχα κλείσει ραντεβού για να κάνω μασάζ. Την ώρα που περίμενα τη σειρά μου, μου έδωσαν ένα χαρτάκι και με ρώτησαν αν θα με ενδιέφερε να παρακολουθήσω μια παρουσίαση face yoga.

Αυτό είναι!”, σκέφτηκα! Από την ώρα που πήρα το χαρτάκι μέχρι την ώρα που πήγα στην παρουσίαση, νόμιζα ότι ζούσα σε ένα παράλληλο σύμπαν. Είδα την παρουσίαση, ξεκίνησα να κάνω μαθήματα ασταμάτητα στην Αγγλία, μετά συνέχισα την εκπαίδευσή μου σε Αγγλία, Αμερική και Ιαπωνία και παράλληλα έκανα ότι μπορούσε να βοηθήσει συμπληρωματικά, όπως μασάζ και βελονισμό.

Το “ταξίδι” μου στη face yoga το θεωρώ καρμικό! Είναι αυτό που ήθελα να κάνω, γιατί συνδυάζει τη μεγάλη αγάπη μου για το πρόσωπο και το skin care με την προσπάθειά μου να εκφράσω φυσικά αυτό που θέλω να πετύχω.

 

face yoga a

 

Αν κάποιος έχει παρέμβει επεμβατικά στο πρόσωπό του, μπορεί να κάνει face yoga;

Η face yoga μπορεί να συνυπάρξει με οτιδήποτε επεμβατικό έχει κάνει κάποιος και στο εξωτερικό είναι πολύ σύνηθες να τη συστήνουν οι πλαστικοί χειρουργοί.

Το lifting είναι ο πιο “φυσικός” επεμβατικός τρόπος, γιατί δεν επηρεάζει τις μυικές ομάδες με κάποιο φάρμακο και, επομένως, δεν επηρεάζεται η face yoga.

Από την άλλη, το botox προκαλεί το φαινόμενο του double face, καθώς δημιουργεί ένα αψεγάδιαστο πάνω κομμάτι στο πρόσωπο, το οποίο όμως καταρρέει προς τα κάτω. Αυτό συμβαίνει γατί οι μύες “παγώνουν”, δεν κινούνται, ατροφούν και ρίχνουν προς τα κάτω το βάρος τους.

Σε αυτή την περίπτωση, δουλεύουμε στις συνεδρίες μας κυρίως το κάτω μέρος του προσώπου, ώστε να προλάβουμε αυτό το κρέμασμα, ενεργοποιώντας παράλληλα τους μύες που έχουν αδρανήσει λόγω του φαρμάκου. Έτσι, μπορεί κάποιος σταδιακά να φύγει από την ανάγκη του να κάνει botox ή να ανοίξει τα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στις εφαρμογές του.

Το υαλουρονικό δεν μας επηρεάζει καθόλου, καθώς βρίσκεται πάνω από τους μύες, ενώ εμείς δουλεύουμε κάτω από αυτούς.

Ο μόνος περιορισμός συναντάται στα νήματα. Για να κάνει κάποιος face yoga, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 15 μέρες από την εφαρμογή των νημάτων, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν.

 

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες;

Σε όλες τις ηλικίες, σε γυναίκες, σε άντρες, ακόμα και σε παιδιά. Πρόσφατα ξεκίνησα να ασχολούμαι με ένα project που αφορά στα παιδιά, τα οποία δεν εκφράζονται με το πρόσωπό τους, κυρίως λόγω της όλο και συχνότερης χρήσης υπολογιστών. Έτσι, έχουν μια μεγάλη έλλειψη εκφραστικής επικοινωνίας και, μεγαλώνοντας, ένα πολύ αδύναμο μυικό σύστημα στο πρόσωπό τους. Όλοι, λοιπόν, έχουμε την ανάγκη να γυμνάζουμε το πρόσωπό μας, όπως γυμνάζουμε και το σώμα μας.

 

Έχουμε συνδέσει τη face yoga με το καθαρά αισθητικό κομμάτι, αλλά καταλαβαίνω πως τελικά είναι θέμα υγείας…

Ακριβώς! Η face yoga δεν μας βοηθά απλά να μειώσουμε τις ρυτίδες ή να αποκτήσουμε ένα πιο νεανικό πρόσωπο. Η face yoga έχει να κάνει κυρίως με την υγεία της μυικής κατάστασης του προσώπου μας. Το να γυμνάσω το πρόσωπό μου είναι επιτακτική ανάγκη για να μπορώ να εκφράζομαι.

Έχει παρατηρηθεί ότι, με το πέρασμα του χρόνου, το πρόσωπο δημιουργεί πάρα πολλές συμφύσεις και ασυμμετρίες. Μεγαλώνοντας, συνειδητοποιούμε ότι κάποιες πλευρές του προσώπου μας “τραβάνε” εντελώς διαφορετικά από κάποιες άλλες. Αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι μύες ατροφούν, γιατί δεν τους χρησιμοποιούμε πάρα πολύ. Είναι εντελώς λάθος, λοιπόν, να λέμε “μην εκφράζεσαι, γιατί θα κάνεις ρυτίδες”.

 

Πώς μπορεί, λοιπόν, να επηρεάσει θετικά την υγεία μας;

Στο πρόσωπο έχουμε αποκλειστικά τις τέσσερις από τις πέντε αισθήσεις μας. Αν ακούσουμε κάτι δυνατά, αν φάμε κάτι ξινό, αν μυρίσουμε κάτι άσχημο, η σύσπαση γίνεται υποσυνείδητα στο πρόσωπό μας. Άρα, συγκεντρώνεται φοβερή ένταση στο κέντρο του και όλες οι συσπάσεις το “κλείνουν” εσωτερικά.

Μια πρόσφατη μελέτη στο Columbia έδειξε ότι το πρόσωπο, από τα 18 μέχρι τα 77 μας, τραβιέται και κρεμάει προς το κέντρο, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται κατά 31%! Αυτό συμβαίνει γιατί δεν κάνουμε διατάσεις. Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε τον μηχανισμό για να το “απλώσουμε” προς τα έξω.

Με τη face yoga κερδίζουμε πολύ καλύτερο ύπνο, γιατί μειώνουμε τα επίπεδα έντασης. Όταν το πρόσωπο δεν μπορεί να αποδεσμεύσει την ένταση που κρατάει, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Το συνηθέστερο σύμπτωμα αυτής της συσσώρευσης είναι το τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο. Με τη face yoga αυτό σταματάει, καθώς γυμνάζουμε τους μύες που ελέγχουν τη γνάθο.

Εγώ συνεργάζομαι με έναν νευρολόγο, ως φυσικοθεραπεύτρια προσώπου, βοηθώντας ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά από ένα εγκεφαλικό ή μια χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πως, εφόσον η face yoga “δουλεύει” σε τέτοιες περιπτώσεις, “δουλεύει” γενικά!

 

face yoga

 

Πρέπει να κάνουμε ασκήσεις καθημερινά και για πόση ώρα;

Αν κάποιος θέλει απλά να τονώσει τη μικροκυκλοφορία και το μυικό σύστημα του προσώπου του, χρειάζεται να αφιερώσει μόλις 5-10 λεπτά κάθε ημέρα. Με αυτήν τη ρουτίνα θα αρχίσει να βλέπει αποτελέσματα σε 4-6 εβδομάδες. Αλλαγή στην όψη θα δει σε 3-5 μέρες το πολύ. Είναι πολύ απλό και, όταν κάποιος το συνηθίσει, μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας του. Επειδή, όπως είπα, οι μύες είναι πολύ μικροί γυμνάζονται πολύ γρήγορα, αλλά θέλει επιμονή και συνέπεια.

Επειδή κανένα πρόσωπο δεν είναι ίδιο με το άλλο, αν κάποιος θέλει να κάνει σωστά face yoga, θα πρέπει πρώτα να κάνει μια χαρτογράφηση του προσώπου του. Με αυτήν θα μπορέσει να εντοπίσει τις ιδιαίτερες ανάγκες του και να έχει στη συνέχεια τις κατάλληλες για τον ίδιο ασκήσεις.

Γι’ αυτό προτείνω πάντα σε όλους να δοκιμάσουν αρχικά κάποιες απλές ασκήσεις και στη συνέχεια, αν θέλουν να εμβαθύνουν στη face yoga, να κάνουν ένα ιδιαίτερο μάθημα, να χαρτογραφήσουν και να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του προσώπου τους.

 

Αναφερθήκατε στη μικροκυκλοφορία. Μπορεί η face yoga να βοηθήσει και στην αντιμετώπιση της ακμής;

Αν η ακμή δεν είναι ορμονική, μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη επούλωση των σημαδιών της ακμής, λόγω της αύξησης της μικροκυκλοφορίας που προκαλεί. Επίσης, επειδή ενεργοποιεί εσωτερικά τη λέμφο, βοηθά να μην δημιουργείται ο τύπος ακμής με εσωτερικές κύστες.

 

Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο όφελος της ενασχόλησης με τη face yoga;

Η face yoga έχει μια τεράστια δύναμη, την οποία ούτε εγώ η ίδια δεν υπολόγιζα. Αλλάζει εντελώς την ψυχολογία σου και την εικόνα που έχεις για το πρόσωπό σου.

Μεγαλώνοντας, παίρνουμε μια απόσταση από το πρόσωπό μας. Φοβόμαστε τη στιγμή που θα το δούμε στον καθρέφτη να αλλάζει. Αρχίζουμε και έχουμε μια περίεργη σχέση μαζί του, γιατί οι πρώτες ρυτίδες και η πρώτη χαλάρωση αποτελούν ενδείξεις ότι μεγαλώνουμε.

Με τη face yoga έχουμε μια καθημερινή εμπλοκή με το πρόσωπό μας, το αγγίζουμε, το κινούμε, το γυμνάζουμε. Αρχίζουμε και παίρνουμε την ικανοποίηση του να αισθανόμαστε πολύ όμορφα μέσα σε αυτό, νιώθοντας απόλυτη αυτοπεποίθηση!

Αυτό που βλέπω -τόσο στον εαυτό μου όσο και στους μαθητές μου- είναι ότι δεν θέλουμε πια να κρύψουμε το πρόσωπό μας πίσω από makeup. Αντίθετα, αναζητούμε μια ωραία ρουτίνα ομορφιάς, που θα αναδεικνύει την αυτοπεποίθησή μας.

 

Υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς τα προϊόντα ομορφιάς που πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Όχι, κανένας! Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα πρόσωπο εξαιρετικά ενυδατωμένο, ειδικά στην αρχή, επειδή δεν είναι συνηθισμένο να κάνει τόσες πολλές εκφράσεις.

Αυτό που προσπαθώ να περάσω και στα μαθήματα skin coaching είναι πως κάθε πρόσωπο έχει διαφορετικές ανάγκες και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αντιλήψεις για τα προϊόντα που θέλει να χρησιμοποιήσει. Άρα, δεν υπάρχει μια κρέμα για όλους και δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από τους γύρω μας. Δεν υπάρχει μια κρέμα που τα κάνει όλα, σε αυτό είμαι απόλυτη!

 

face yoga b

 

Πώς μπορεί κάποιος να ακολουθήσει τα προγράμματά σας;

Η face yoga είναι το μεγάλο μου πάθος και προσπαθώ να την “ανοίξω” σε όλο τον κόσμο. Έτσι, κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα, από τις 19:30 έως τις 20:30, έχω ένα δωρεάν μάθημα, για όποιον θέλει να ανακαλύψει τη face yoga, καθώς και πλήθος video στο YouTube κανάλι μου, Face Yoga with Areti Kafantari.

Παράλληλα, διοργανώνω διαδικτυακά μαθήματα μέσω Zoom, είτε ατομικά, είτε ομαδικά -αυστηρά σε γκρουπ 8 ατόμων.

Στο site μου έχω έτοιμα προγράμματα 28 ημερών, που μπορεί να αγοράσει και να ακολουθήσει κάποιος μόνος του στον χρόνο που τον εξυπηρετεί, καθώς και ένα ebook, που μπορεί να προμηθευτεί.

 

face yoga new logo with name

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin