Διατροφικές συμβουλές για αλλεργίες σε γλουτένη, γάλα και αυγά

by Restart Diet
Ποια είναι συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας; Οι καλύτερες διατροφικές συμβουλές για άτομα που έχουν αλλεργίες στη γλουτένη, το γάλα και τα αυγά.

 

Συχνά, μπερδεύουμε την τροφική αλλεργία με μια πολύ πιο κοινή αντίδραση, που είναι γνωστή ως τροφική δυσανεξία. Ενώ είναι ενοχλητική, η τροφική δυσανεξία είναι μια λιγότερο σοβαρή κατάσταση, που δεν επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Εν αντιθέσει, η τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Οι αλλεργίες στη γλουτένη, το γάλα και τα αυγά είναι συχνό φαινόμενο. Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα το αντιμετωπίσουμε.

 

Τι είναι η τροφική αλλεργία

Αρχικά, ας δούμε τι είναι η τροφική αλλεργία, για να την ξεχωρίσουμε από την τροφική δυσανεξία. Η τροφική αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, το οποίο συνήθως καταπολεμά τις λοιμώξεις, βλέπει ως εισβολέα μια τροφή που είναι συνήθως αβλαβής και προκύπτει μια αλλεργική αντίδραση. Αυτή η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως κνίδωση, έμετο, πόνο στην κοιλιά, σφίξιμο στον λαιμό, βραχνάδα, βήχα, αναπνευστικά προβλήματα ή πτώση της αρτηριακής πίεσης. Σε κάποιες περιπτώσεις προκύπτουν σοβαρές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

 

Συμπτώματα τροφικής αλλεργίας

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται συνήθως εντός λίγων λεπτών έως δύο ωρών μετά την κατανάλωση του τροφίμου που προκαλεί την αντίδραση, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να καθυστερήσουν για αρκετές ώρες. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

 

  • Μούδιασμα ή φαγούρα στο στόμα.
  • Κνίδωση, φαγούρα ή έκζεμα.
  • Οίδημα στα χείλη, το πρόσωπο, τη γλώσσα και το λαιμό ή σε άλλες περιοχές του σώματος.
  • Πόνος στην κοιλιά, διάρροια, ναυτία ή εμετός.
  • Συμφόρηση ή δυσκολία στην αναπνοή.
  • Ζάλη, αίσθημα λιποθυμίας ή λιποθυμία.

 

Μάλιστα, σε ορισμένα άτομα, μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, που ονομάζεται αναφυλαξία, και να προκαλέσει ακόμα και τον θάνατο. Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας είναι:

 

  • Συστολή και σφίξιμο των αεραγωγών.
  • Οίδημα του λαιμού ή η αίσθηση ενός όγκου στον λαιμό που καθιστά δύσκολη την αναπνοή.
  • Σοκ με σοβαρή πτώση της αρτηριακής πίεσης.
 

 
Τρόφιμα που περιέχουν κρυμμένη γλουτένη, γαλακτοκομικά ή αυγά

Δυστυχώς, κάποιες φορές η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά είναι”κρυμμένα” σε πολλές τροφές, επομένως καθίσταται δύσκολο να τα διακρίνουμε. Ας δούμε κάποιες από τις πιο κοινές τροφές, που ενδέχεται να περιέχουν αυτά τα συστατικά.

 
Γλουτένη
  • Σάλτσες: Διάφορες σάλτσες όπως σόγιας, μπεσαμέλ ή οι κρεμώδεις σάλτσες.
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα: Μπισκότα, κρουασάν, κέικ, τα πατατάκια ή διάφορες σοκολάτες.
  • Μπαχαρικά και καρυκεύματα: Ορισμένα έτοιμα μπαχαρικά ή καρυκεύματα.
  • Επεξεργασμένα προϊόντα από κρέας: Σαλάμια, λουκάνικα ή άλλα επεξεργασμένα κρέατα.
  • Ποτά: Κάποια ποτά, όπως η μπύρα και το ουίσκι, περιέχουν γλουτένη.

 

Γαλακτοκομικά
  • Κρεμώδεις σάλτσες: Σάλτσες για ζυμαρικά, σούπες και άλλες κρεμώδεις σάλτσες.
  • Επεξεργασμένα σνακ: Μπισκότα, πατατάκια, και άλλα σνακ σε μορφή σκόνης, βούτυρο ή κρέμα.
  • Έτοιμα φαγητά και κατεψυγμένα γεύματα: Έτοιμα φαγητά όπως πίτσες και κατεψυγμένες πίτες ή τα έτοιμα γεύματα.
  • Dressings για σαλάτες: Πολλά dressings περιέχουν γάλα ή κρέμα.
  • Φάρμακα και συμπληρώματα: Ορισμένα φάρμακα και βιταμίνες περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Αυγά
  • Προϊόντα ζαχαροπλαστικής: Μπισκότα, κέικ, μάφινς και άλλες παρασκευές ζαχαροπλαστικής.
  • Ζυμαρικά: Τα ζυμαρικά (ειδικά τα φρέσκα) περιέχουν αυγά.
  • Σάλτσες: Σάλτσες, όπως η μαγιονέζα ή η σάλτσα Caesars.
  • Επεξεργασμένα σνακ και τρόφιμα: Κάποια σνακ, όπως κρουασάν, ή ακόμη και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.

 

Διατροφικές συμβουλές για άτομα με αλλεργίες σε γλουτένη, γάλα και αυγά

Αν έχεις αλλεργίες στο γάλα, τη γλουτένη ή τα αυγά, η καλή διατροφή, η σωστή προετοιμασία των γευμάτων και η ανάγνωση των ετικετών των προϊόντων, με τα συστατικά που εμπεριέχονται, είναι κρίσιμες για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας σου. Επιπλέον, μην ντραπείς να ρωτήσεις τον αρμόδιο σερβιτόρο αν το γεύμα σου περιέχει κάποια ουσία στην οποία είσαι αλλεργικ@. Οι παρακάτω τρόποι θα σε βοηθήσουν να “συμφιλιωθείς” με την αλλεργία σου.

 

Ποικιλία και ισορροπία: Προγραμμάτισε τα γεύματά σου έτσι, ώστε να περιλαμβάνουν ποικιλία από θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, υδατάνθρακα, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες. Χρησιμοποίησε φυσικές πηγές φυτικών πρωτεϊνών (όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι) και υγιεινών λιπαρών (αβοκάντο, λάδι καρύδας, ελαιόλαδο) μέσω νόστιμων νηστίσιμων συνταγών.

 

"</p

αλλεργίες

Πηγές ασβεστίου και βιταμίνης D: Επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αποτελούν επιλογή για άτομα με αλλεργία στο γάλα, προσπάθησε να συμπεριλάβεις φυτικές εναλλακτικές πηγές ασβεστίου (π.χ. μπρόκολο, αμύγδαλα, εμπλουτισμένα γάλατα φυτικής προέλευσης) και βιταμίνης D (π.χ. φρούτα, εμπλουτισμένα τρόφιμα, ηλιακή έκθεση).

 

γλουτένη γάλα και αυγά

 

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Ενσωμάτωσε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

 

Αντικατάσταση αλλεργιογόνων ουσιών: Προσπάθησε να εντάξεις στη διατροφή σου παρόμοιες εναλλακτικές επιλογές. Δημητριακά, όπως ρύζι ή κινόα, γάλα αμυγδάλου ή βρώμης έναντι του παραδοσιακού, λιναρόσπορος και chia αντί για αυγά είναι επιλογές που θα σου δώσουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

 

Διατήρηση της καθαριότητας: Όταν μαγειρεύεις, βεβαιώσου ότι τα εργαλεία και οι επιφάνειες μαγειρικής είναι καθαρές και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης από αλλεργιογόνα (π.χ. γλουτένη ή γάλα).

 

Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook και στο restartdiet.gr  για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

 

You may also like