Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Artemide: And then there was light…

Artemide: And then there was light…

cozy vibe cozy meets artemide

Η εταιρεία Artemide, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα είναι συνώνυμη του premium φωτισμού, με ξεχωριστές επιλογές που φωτίζουν κάθε στιγμή μας. Ο Daniel Frampton, Lighting Designer B.Eng. M.Sc. UCL Light & Lighting και Sales & Marketing Manager της Artemide Hellas, μας εξηγεί τα πάντα γύρω από την άρτια μελέτη φωτισμού, τη σημασία της για τους εξωτερικούς χώρους αλλά και την καθημερινότητά μας, καθώς και πώς η Artemide καταφέρνει να αποδίδει πάντα σε κάθε χώρο το απόλυτο φωτιστικό αποτέλεσμα.

 

Η Artemide είναι πασίγνωστη όχι μόνο για τα επώνυμα, πρωτοποριακά φωτιστικά της, αντικείμενα πόθου για τους λάτρεις του ποιοτικού design, αλλά και για την τεχνογνωσία που διαθέτει, αναφορικά με τη μελέτη φωτισμού ολοκληρωμένων έργων. Μιλήστε μας για το κομμάτι της μελέτης φωτισμού σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους.

 

Η εταιρεία μας, η οποία γιορτάζει φέτος τα 40 της χρόνια στην Ελλάδα, έχει όντως αναπτύξει μεγάλη τεχνογνωσία στον φωτισμό εξωτερικών χώρων, καθώς έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία όλα αυτά τα  χρόνια, φωτίζοντας έργα διαφορετικής κλίμακας και τυπολογίας, από ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων και δημόσιους χώρους, μέχρι ιδιωτικούς κήπους, μεμονωμένα μνημεία ή έργα τέχνης. Σχεδιάζοντας τον νυχτερινό φωτισμό ενός έργου, υπάρχουν κάποιες παράμετροι που απαιτούν διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με τη μελέτη φωτισμού εσωτερικών χώρων. Καταρχάς, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την προσαρμοσμένη λειτουργία της ανθρώπινης όρασης σε χαμηλά επίπεδα φωτεινότητας και την υπερ-ευαισθησία του ματιού στο φως, σε αυτές τις συνθήκες, χαμηλού σχετικά φωτισμού. Με λίγα λόγια, το φως που χρειαζόμαστε μετά τη δύση του ηλίου είναι πολύ λιγότερο σε σχέση με αυτό, στο οποίο είμαστε συνηθισμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας (συχνά ακόμα και το 1/10 είναι αρκετό), ενώ το βράδυ μια λαμπρή “νότα” φωτός στο οπτικό μας πεδίο μπορεί να μας ενοχλήσει σε σημείο που να ζαλιστούμε.

Συνεπώς, χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Από εκεί και έπειτα, ο φωτισμός κάθε έργου έχει διαφορετικούς στόχους και σκοπούς, οι οποίοι αναλύονται σε βάθος κάθε φορά όπως και οι ανάγκες των χρηστών του έργου ή οι ανάγκες του επενδυτή π.χ. μιας ξενοδοχειακής μονάδας. Στους εξωτερικούς χώρους, επίσης, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου, η βροχή, τα άλατα, η υγρασία, η σκόνη, η ρύπανση ή η έκθεση σε βανδαλισμό αποτελούν πηγές σοβαρής καταπόνησης για τα φωτιστικά σώματα, τα οποία για τους λόγους αυτούς πρέπει να έχουν υψηλές αντοχές, ώστε να διαρκέσουν για τουλάχιστον 30 χρόνια. Η Artemide -αλλά και όλες οι αξιόλογες ευρωπαϊκές εταιρείες φωτισμού- φροντίζει ώστε ο τρόπος κατασκευής και επεξεργασίας  των υλικών, οι αυστηρές προδιαγραφές και οι ενδελεχείς έλεγχοι στα εργαστήρια της εταιρείας στο Μιλάνο, να παρέχουν τα εχέγγυα που χρειάζονται για τη μακροζωία των φωτιστικών που προσφέρει στη γκάμα της, με πιστοποιημένο πάντα τρόπο. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον πελάτη, γιατί μόνο οι μεγάλοι και αξιόπιστοι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα, από πλευράς τεχνολογίας και εγκαταστάσεων, να παρέχουν φωτιστικά σώματα που πραγματικά αντέχουν μια ζωή. Αυτό σημαίνει για εμάς “value for money”.

 

cozy vibe cozy meets artemide

Daniel Frampton

 

Πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας του φωτισμού για τη σωστή ανάδειξη ενός εξωτερικού χώρου; Επιπλέον, ποια η θέση της Artemide αναφορικά με το οικιστικό ( κατοικίες) αλλά και επαγγελματικό περιβάλλον (ξενοδοχεία, χώροι εστίασης, καταστήματα);

 

Η ανάδειξη ενός εξωτερικού χώρου είναι αδύνατη χωρίς φωτισμό, απλούστατα γιατί στο σκοτάδι ο χώρος αυτός δε γίνεται καν αντιληπτός, άρα πρακτικά δεν υπάρχει. Σημασία έχει εδώ ο σωστός, κατάλληλος φωτισμός, ο οποίος εναρμονίζεται με το περιβάλλον του και ικανοποιεί τους εκάστοτε στόχους του. Σε γενικές γραμμές, ο εξωτερικός φωτισμός πρέπει να ικανοποιεί πολλά πράγματα συγχρόνως, όπως το να είναι λειτουργικός, -δηλαδή στο σωστό σημείο με τη σωστή ένταση- ανάλογα με τη χρήση του χώρου σε κάθε στιγμή, να προσφέρει αίσθηση ασφάλειας (π.χ. στην έκταση ενός  κήπου), να “δείχνει” μια πορεία ή ένα μονοπάτι, να δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα, και φυσικά όλα αυτά με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας. Στις κατοικίες, η άποψη μας είναι ότι πέραν των παραπάνω, ο φωτισμός πρέπει να παραμένει διακριτικός, χωρίς φλυαρίες, ενώ κάποιες έξυπνες “πινελιές” μπορούν να προσφέρουν την απαιτούμενη “μαγεία”, που μόνο ο μελετημένος φωτισμός μπορεί να πετύχει. Στους επαγγελματικούς χώρους οι απαιτήσεις διαφοροποιούνται και οι προτεραιότητες αλλάζουν, καθώς ο φωτισμός αποτελεί ισχυρό εργαλείο marketing για την επιχείρηση, αφού σκοπός του είναι να τραβήξει την προσοχή του περαστικού, να διαμορφώσει τη συμπεριφορά του πελάτη αλλά και να επικοινωνήσει μια συγκεκριμένη εταιρική εικόνα, ως μέρος του branding της συγκεκριμένης επιχείρησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε διαφορετικές τεχνικές φωτισμού, ενδεχομένως περισσότερο χρώμα ή δυναμικό φωτισμό με εναλλαγές στην ένταση, την απόχρωση ή την κατεύθυνση. Πλέον, ο φωτισμός για τους επαγγελματικούς χρήστες θωρείται επένδυση με ξεκάθαρους στόχους και  μετρήσιμες αποσβέσεις.Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο, στην εστίαση, αλλάκαι σε διάφορες βιομηχανίες όπως η ένδυση, οι τηλεπικοινωνίες και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που επενδύουν σημαντικά ποσά στον φωτισμό για τους παραπάνω λόγους. Αν μάλιστα προσέξετε, θα δείτε ότι τις περισσότερες φορές οι επιχειρήσεις αυτές ηγούνται των ανταγωνιστών τους.

 

cozy vibe cozy meets artemide

Majestic Hotel Σαντορίνη

 

Ποια στάδια ακολουθεί η Artemide για να φτάσει στο ιδανικό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα;

 

Καταρχήν αναλύονται και συμφωνούνται με τον πελάτη οι ανάγκες και οι περιορισμοί που υπάρχουν ώστε να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική φωτισμού με ξεκάθαρο σκοπό και συγκεκριμένους στόχους, τόσο ποιοτικούς όσο και ποσοτικούς. Εν συνεχεία, γίνονται οι απαραίτητες “ζυμώσεις” με όλη τη μελετητική ομάδα, για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου concept φωτισμού, το οποίο εξελίσσεται και αποτυπώνεται σε λεπτομερή σχέδια autocad, μέχρι να λάβει την τελική του μορφή. Πολύ συχνά δημιουργούνται μακέτες, γίνονται δοκιμές ή τρισδιάστατα φωτορεαλιστικά μοντέλα σε ειδικό λογισμικό, ενώ οι επί τόπου μετρήσεις και δειγματισμοί κρίνουμε πως είναι απολύτως απαραίτητοι γιατί, όπως προανέφερα, ο νυχτερινός φωτισμός έχει ιδιαιτερότητες και συχνά αρκετές απρόβλεπτες παραμέτρους.

 

cozy vibe cozy meets artemide    cozy vibe cozy meets artemide

Τolomeo XXL                                                                                                               Κατοικία στο Πανόραμα

 

Πώς ο φωτισμός επηρεάζει θετικά ή αρνητικά την ποιότητα της καθημερινότητάς μας;

 

Η έλλειψη σωστού φωτισμού δημιουργεί πολλά και σοβαρά προβλήματα που άλλοτε τα αντιλαμβανόμαστε και άλλοτε όχι. Για παράδειγμα, αναλογιστείτε πόσες φορές έχετε σκοντάψει σε ένα κακοφωτισμένο μονοπάτι ή πεζοδρόμιο και αποφεύγετε ένα υποφωτισμένο σοκάκι -ακόμα και μια γωνιά του κήπου σας- επειδή νιώθετε ανασφάλεια ή πόσο συχνά έχετε πει “με κούρασε αυτός ο φωτισμός, πόνεσαν τα μάτια μου”. Κλασικά παραδείγματα κακού, προβληματικού φωτισμού. Από την άλλη πλευρά, ο καλός, σωστά μελετημένος φωτισμός, μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στην καθημερινότητά μας. Όλες οι έρευνες αστικού φωτισμού, παραδείγματος χάριν, συγκλίνουν στα ίδια ακριβώς συμπεράσματα: o ποιοτικός νυχτερινός φωτισμός μειώνει την εγκληματικότητα, προάγει την κοινωνική συναναστροφή, αυξάνει την εμπορική κίνηση και συντελεί σε μια αυξημένη αίσθηση περηφάνιας για τους κατοίκους μιας περιοχής. Τελικά, ο καλός φωτισμός είναι ζήτημα ποιότητας ζωής.

 

Artemide Hellas

www.artemide.com

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath