Home / Wellness  / Mind  / Art Therapy: H Tέχνη επουλώνει τις “πληγές” μας

Art Therapy: H Tέχνη επουλώνει τις “πληγές” μας

Πόσα ξέρουμε για τo Art Therapy, δηλαδή την εικαστική θεραπεία, και πόσο οφελεί η Τέχνη την ψυχική μας υγεία;

Η Τέχνη έχει την ικανότητα να εμπνέει τους ανθρώπους και να τους κάνει να βλέπουν τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Κάνοντας μια αναδρομή στα παιδικά σας χρόνια, ίσως θυμηθείτε πόσο όμορφα νιώθατε όταν ζωγραφίζατε ή γενικότερα δημιουργούσατε κάτι από το μηδέν.

 

Αλλά ακόμη και σήμερα ως ενήλικες. Πώς νιώθετε όταν χορεύετε, όταν ακούτε μουσική ή κάνετε ασυναίσθητα ένα μικρό σκίτσο;

 

Τέχνη, βάλσαμο της ψυχής

Η δημιουργική διαδικασία, άμεσα συνδεδεμένη με την καλλιτεχνική έκφραση του εαυτού μας,  μπορεί να αποβεί άκρως βοηθητική στην επίλυση προβλημάτων. Μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε συμπεριφορές και συναισθήματα, να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας, να μειώσει το άγχος μας.

 

Έρευνα του Πανεπιστημίου Westminster έδειξε ότι τα επίπεδα του στρες των συμμετεχόντων μειώθηκαν μετά από μια επίσκεψη μόλις 35 λεπτών σε μια γκαλερί τέχνης. Έχει αποδειχθεί ότι μέρη του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τον στοχασμό, πυροδοτούνται αυτόματα απλά και μόνο παρακολουθώντας οποιαδήποτε μορφή Τέχνης.

 

 

Τι είναι το Art Therapy;

Κάθε διαδικασία δημιουργίας προκύπτει από ένα συναίσθημα ή μια σκέψη. Η θεραπεία μέσω των εικαστικών aka Αrt Therapy προέρχεται από δύο τομείς: την εικαστική τέχνη και την ψυχολογία. Το Art Therapy περιλαμβάνει τη χρήση των εικαστικών με θεραπευτικό σκοπό. Σε μία τέτοιου είδους  θεραπεία  ο θεραπευτής ζητάει από τον ασθενή να εκφράσει τα συναισθήματα, τα όνειρα και τα εσωτερικά του βιώματα, μέσω ποικίλων καλλιτεχνικών μέσων.

 

Το Art Therapy βασίζεται στη δύναμη της εικαστικής εκφρασης (ζωγραφική, κεραμική, κολλάζ, φωτογραφία κ.ά ) ως μέσου επικοινωνίας του ατόμου με τον εαυτό του και το περιβάλλον. Σκοπός του είναι να αναπτύξει σωματικές και συναισθηματικές ικανότητες του θεραπευόμενου.

 

Μέσα όπως διάφορες μορφές Τέχνης μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε ένα πιο εσωτερικό κομμάτι μας, που δεν είχαμε παρατηρήσει και αντιληφθεί. Μέσα από τη δημιουργική ροή, γίνεται δυνατή η παρατήρηση όσων δεν μπορούν να εξηγηθούν με λέξεις. Έτσι, μπορούμε να ανασύρουμε μνήμες και να ξεδιπλώσουμε συναισθήματα, που και οι ίδιοι μας είχαμε καλά “θαμμένα” στο παρελθόν.

 

Ποιοι είναι και τι κάνουν οι εικαστικοί θεραπευτές;

Η Εικαστική Θεραπεία, ως επάγγελμα, αρχίζει να εμφανίζεται γύρω στα 1950.Οι Εικαστικοί Θεραπευτές ενσωματώνουν την προσωπική τους εκπαίδευση στην Τέχνη και τη θεραπεία με τις γνώσεις τους πάνω στους κανόνες που διέπουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, μαζί με γνώσεις στον συμβολισμό της έκφρασης.

 

Μπορούν να συνεργαστούν με άτομα όλων των ηλικιών, σε κλινικές, κοινοτικά έργα αποκατάστασης, αλλά και στην εκπαίδευση. Μέσω της παρατήρησης της καλλιτεχνικής συμπεριφοράς ενός ατόμου και του τρόπου που χειρίζεται τα υλικά, ο Εικαστικός Θεραπευτής συνάγει ανάλογα διαγνωστικά συμπεράσματα.

 

Κάθε θεραπευτής χρησιμοποιεί τη μέθοδο μοναδικά, κάθε φορά σε σχέση με το υλικό του θεραπευόμενου, ο οποίος νιώθει ασφάλεια, ώστε να εκφραστεί και να δημιουργήσει, να δει τις επιθυμίες του, να τολμήσει να βάλει στόχους, να ανακαλύψει κρυμμένες δυνάμεις και τελικά να ξαναβρεί την ισορροπία του. 

 

 

Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας

Το Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας είναι μία Επιστημονική, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την εκπαίδευση στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία και την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους, μέσω της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας. Στη μακρόχρονη πορεία του έχει αναπτύξει συνεργασίες, μεταξύ άλλων, με εικαστικούς θεραπευτές που προέρχονται από χώρες της Ευρώπης και τις Η.Π.Α. Στον ιστότοπο www.art-therapy.gr μπορείτε να μάθετε ακόμα περισσότερα για τον μαγικό κόσμο του Art Therapy και τα οφέλη του!

 
 
“Art washes away from the soul the dust of everyday life.” 
Pablo Picasso

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath