Home / Lifestyle  / Ariadne Kapelioti: When art meets science

Ariadne Kapelioti: When art meets science

Ariadne Kapelioti
Παντρεύοντας την τέχνη με την επιστήμη, τα 3D printed contemporary κοσμήματα της Ariadne Kapelioti ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη μορφολογία, τα καινοτόμα υλικά και τις μοναδικές ιστορίες που αφηγούνται!

 

Η Ariadne Kapelioti είναι σχεδιάστρια κοσμημάτων, κάτοχος Bachelor of Science στη Φυσική και Masters of Advanced Design στην Αρχιτεκτονική. Επιπλέον, ολοκλήρωσε σπουδές σχεδίου κοσμήματος και μόδας στο Λονδίνο, στο London College of Fashion, στο Central Saint Martins College of Art & Design και στο Condé Nast College of Fashion & Design.

Η αγάπη της για τη δημιουργία και την επιστήμη, την οδήγησε σε μια διεπιστημονική φιλοσοφία σχεδίασης και στην ίδρυση του πρώτου ελληνικού brand 3D printed κοσμημάτων. Από το 2012, οι δημιουργίες της τοποθετούνται σε καταστήματα, γκαλερί και concept stores σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η συλλογή της “Future” έλαβε το διάσημο A Design Award 2017 στην κατηγορία Jewellery, Eyewear & Watch Design. Μάλιστα, το βιβλίο “New Brooches” παρουσίασε την καρφίτσα της εν λόγω συλλογής ανάμεσα σε έργα 170 καλλιτεχνών κοσμημάτων από όλο τον κόσμο. Παλιότερα γνωστή ως Superlora, η Ariadne Kapelioti κυκλοφόρησε πρόσφατα το ομώνυμο label της.

 

ring necklace 3D printed

 

Πώς προέκυψε το rebranding του Superlora σε Ariadne Kapelioti Contemporary Jewellery;

Είναι, θα έλεγα, μια ενηλικίωση του brand. Ανέκαθεν δημιουργούσα κοσμήματα, πριν ακόμα ασχοληθώ με το 3D printing και εδραιωθεί στο μυαλό μου πως αυτό είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθώ επαγγελματικά και σταθερά. Στην ουσία, το Superlora ξεκίνησε ως nickname. Τώρα, μαζί με τους συνεργάτες μου, αποφασίσαμε πως ήρθε η στιγμή να ανανεωθεί η εικόνα, να εξελιχθεί το brand. Έτσι, σε συνεργασία με το εξαιρετικό δημιουργικό γραφείο Semiotik Design Agency, παρουσιάσαμε τη νέα, παιχνιδιάρικη οπτική ταυτότητα του brand, ανανεώνοντας το packaging και το website.

 

ariadne kapelioti visual identity

 

Από τη Φυσική και την Αρχιτεκτονική στη δημιουργία κοσμημάτων. Πώς συνδέονται για σένα η επιστήμη με την τέχνη;

Έχουν αντικειμενικά πάρα πολλά κοινά. Ειδικότερα για μένα, που έχω πολλά διαφορετικά -φαινομενικά- ενδιαφέροντα. Το βασικό τους κοινό είναι ο πειραματισμός και η έρευνα. Μέσω αυτών, η επιστήμη και η τέχνη μπορούν να γεννήσουν νέα πράγματα.

 

Γιατί επέλεξες το 3D printing, για να δώσεις ζωή στα σχέδιά σου;

Αυτή η επιλογή προέκυψε μέσα από την προσπάθειά μου να διερευνήσω τις τεχνικές με τις οποίες μπορείς να κάνεις κοσμήματα. Γενικά, με ενδιαφέρει πολύ η τεχνολογία και το σήμερα. Παρότι έχω σπουδάσει και αργυροχρυσοχοΐα, δεν με ενδιαφέρει μόνο το παρελθόν, το οποίο υπάρχει πολύ έντονα στην τέχνη της κατασκευής του κοσμήματος. Μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία και την έρευνα πάνω σε νέες μεθόδους και υλικά, κατέληξα στο 3D printing πολλά χρόνια πριν, σε μια εποχή που ήταν λιγότερο διαδεδομένο και πιο δύσκολο να μάθεις για αυτό.

 

ariadne kapelioti ring

 

Τελικά, τι σε κέρδισε σε αυτό;

Το 3D printing προσφέρει πολλά όμορφα υλικά, πέρα από τον χρυσό και το ασήμι. Αυτά είναι κυρίως από πλαστικό και μπορούν να δημιουργήσουν πάρα πολύ όμορφα και πολύ ελαφριά κοσμήματα. Διευρύνουν τη μορφολογία των κοσμημάτων, γιατί δίνουν κοσμήματα που δεν μπορούν να παρασκευαστούν με τόση ακρίβεια με το χέρι. Επίσης, επειδή εμπνέομαι πάρα πολύ από τα μαθηματικά και τη φυσική, πάντα με καλλιτεχνικό τρόπο, το 3D printing δίνει τελικά πολύ ωραία ακρίβεια στο αποτέλεσμα.

 

blue 3D printed earings

 

Το γεγονός ότι είναι ελαφριά τα κοσμήματά σου, πιστεύεις ότι είναι ένα από τα στοιχεία που τα κάνουν ξεχωριστά;

Ναι! Ενώ δημιουργώ δαχτυλίδια, βραχιόλια, necklaces, αυτά που αρέσουν ιδιαίτερα στις πελάτισσές μου είναι τα σκουλαρίκια μου. Παρότι είναι ογκώδη και εντυπωσιακά, δεν είναι βαριά και είναι πολύ ευχάριστο να τα φοράς. Σε όλα τα χρόνια της δημιουργικής διαδρομής μου, είναι το πιο συχνό feedback που παίρνω από τις πελάτισσές μου.

 

Kapelioti earings

 

Γιατί θεωρείς ότι τα υλικά, που δεν είναι τόσο συνηθισμένα, ταιριάζουν περισσότερο στις δημιουργίες σου;

Αυτό που μου αρέσει είναι το συνολικό αποτέλεσμα. Το blend που κάνουν αυτά τα πιο καινοτόμα υλικά με το ασήμι ή τα επίχρυσα στοιχεία που χρησιμοποιώ. Πιστεύω πως συνδέουν το παρελθόν με το παρόν με έναν πιο fun τρόπο. Επίσης, αυτά τα υλικά δίνουν χρώμα, γιατί μπορούν να βαφτούν και να επεξεργαστούν περισσότερο και να ταιριάζουν στις λεπτομέρειες και τις μορφολογίες που θέλω να φέρω στο κόσμημα.

 

Περιέγραψέ μας τη διαδικασία δημιουργίας των κοσμημάτων Ariadne Kapelioti…

Το πιο μεγάλο κομμάτι είναι η έρευνα πίσω από το θέμα στο οποίο θέλω να εστιάσω. Αυτό το κομμάτι παίρνει πολύ χρόνο, γιατί θέλω να εμβαθύνω στις ιδέες που γεννούν τη μορφολογία και τα υλικά. Φυσικά, είναι όλα σχεδιασμένα από εμένα προσωπικά. Ωστόσο, για την κατασκευή, έχω πολλούς συνεργάτες και μαζί οδηγούμε το κόσμημα στην τελική του μορφή. Δίνω πολύ μεγάλη βάση στον σχεδιασμό και προσπαθώ να αποδίδω τα σχέδια με έναν τρόπο που έχει να πει κάτι σε όποιον τα επιλέξει. Θέλω τα κοσμήματά μου να ακολουθούν έναν άνθρωπο στην καθημερινότητά του. Να μην είναι αντικείμενα που απλά κοιτάζει κανείς, αλλά αντικείμενα που θα τα φέρει μαζί του κάθε μέρα.

 

earings alumide

 

Αυτή είναι και η σχεδιαστική σου φιλοσοφία;

Ναι, ακριβώς αυτή. Να δημιουργώ ένα κόσμημα που δεν είναι ένα βαρύ έργο τέχνης, αλλά ένα αντικείμενο που έχει γεννηθεί από το μηδέν και μπορεί να ακολουθήσει έναν άνθρωπο σε κάθε στιγμή του. Που θα του χαρίζει χαμόγελο και αυτοπεποίθηση όταν το φοράει. Μου αρέσει να προσφέρω ένα κομμάτι μου στον άνθρωπο που θα επιλέξει τα κοσμήματά μου.

 

Τι άλλο σε εμπνέει;

Γενικά, μου αρέσει πάρα πολύ να παρατηρώ τον φυσικό κόσμο, το περιβάλλον γύρω μας. Να κάνω zoom in σε λεπτομέρειες. Είναι, κατά κάποιο τρόπο, κάτι που γίνεται ασυναίσθητα. Σαν αναλυτική μαθηματική σκέψη του πραγματικού περιβάλλοντος, που καταλήγει σε κάποιο συγκεκριμένο πειραματικό αποτέλεσμα.

 

Ariadne Kapelioti necklace

 

Είσαι θιασώτης της βιώσιμης μόδας, δεν χρησιμοποιείς γούνα και δέρμα στις συλλογές σου και παράγεις τα κοσμήματά σου σε μικρές ποσότητες. Γιατί είναι σημαντική για σένα αυτή η επιλογή;

Νομίζω πως, ό,τι κάνει ο καθένας στην καθημερινότητά του, που μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον με την ευρύτερη έννοια, κάνει καλό σε όλους μας. Δημιουργεί τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Είναι μια εκδήλωση αγάπης και φροντίδας για τον κόσμο που ζούμε.

 

Το εργαστήρι σου βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην Πλατεία Ελευθερίας. Πώς σου “μιλά” δημιουργικά η πόλη;

Είναι πάρα πολύ όμορφη περιοχή και από τις πιο ιστορικές δημιουργικές γωνιές της πόλης, που στο παρελθόν φιλοξενούσε πολλές βιοτεχνίες. Μου αρέσει που βρίσκομαι σε ένα σημείο της Θεσσαλονίκης, το οποίο συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Λατρεύω να περπατώ στη γειτονιά και να παρατηρώ. Τα όμορφα, διατηρητέα κτίρια, η θάλασσα, που αγαπώ πολύ, οι γερανοί στο λιμάνι, το βιομηχανικό περιβάλλον είναι σημαντικές πηγές έμπνευσης για μένα.

 

 

Περπατάς στον δρόμο και συναντάς μια γυναίκα που φορά μία δημιουργία σου. Πώς νιώθεις;

Είναι πάρα πολύ ιδιαίτερο το συναίσθημα. Δεν είναι ακριβώς χαρά ή περηφάνια. Νιώθω σαν να γνωρίζω αυτήν την κυρία ή σαν να με έχει γνωρίσει εκείνη, επιλέγοντας και αγαπώντας κάτι δικό μου. Έχει φύγει ένα κομμάτι μου και, όταν το ξαναβλέπω μπροστά μου, είναι σαν να επιστρέφει. Νιώθω ότι όταν μοιράζομαι τα κομμάτια μου, τα στέλνω κάπου για να περάσουν όμορφα!

 

Ariadne Kapelioti logo

 
ariadnekapelioti.com
@ariadnekapelioti.jewellery
ariadnekapelioti.jewellery

 

Κεντρική εικόνα: Dimitris Andritsos Photography

Photo credits: Courtesy of ariadnekapelioti.com

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin