TasteAtlas

TasteAtlas: Ποια χώρα έριξε την ελληνική κουζίνα από την κορυφή

by Mina Afentouli
Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη της TasteAtlas για το 2025/2026, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή άνοδο και την παγκόσμια απήχηση της ελληνικής κουζίνας.

 

 

Στην κορυφή βρέθηκε και πάλι η Ιταλία, η οποία πέρσι ήταν στη δεύτερη θέση πίσω από τη χώρα μας. Ακολουθεί στην τρίτη θέση το Περού, αφήνοντας πίσω του χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιαπωνία, η Τουρκία και η Κίνα.

Στην 9η θέση είναι η γαλλική κουζίνα και στην δέκατη η κουζίνα της Ινδονησίας.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση, βασίζεται στις βαθμολογίες εκατοντάδων χιλιάδων χρηστών και σε εξειδικευμένη ανάλυση της πλατφόρμας.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από συνδυασμό 477.000 έγκυρων αξιολογήσεων και δεδομένων για περισσότερα από 15.000 τρόφιμα, αποτυπώνοντας έτσι μια παγκόσμια εικόνα των γεύσεων και της κουλτούρας των λαών.

 

Παρά το γεγονός ότι έχασε την περσινή πρωτιά, η ελληνική κουζίνα εξακολουθεί να υπερβαίνει τα γεωγραφικά της όρια. Οι γεύσεις της είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ισπανία, ενώ προϊόντα όπως τα φυστίκια Αιγίνης, το ελαιόλαδο Καλαμάτας και η φάβα Σαντορίνης συνεχίζουν να αποτελούν πρεσβευτές της αυθεντικής ελληνικής γεύσης.

 

Η ελληνική περιφέρεια με την περισσότερη αναγνώριση

 

Σχεδόν όλες οι περιφέρειες της χώρας βρίσκονται στη λίστα με τις 100 καλύτερες food regions του πλανήτη, όμως μία βρίσκεται στην κορυφαία τριάδα. Αυτή είναι η κουζίνα της Κρήτης, η οποία πρωταγωνιστεί στις διεθνείς διακρίσεις των TasteAtlas World Food Awards με τα προϊόντα και τα τυριά της.  Η Κρήτη συνεχίζει να αναδεικνύεται σε γαστρονομικό προορισμό διεθνούς βεληνεκούς, κατακτώντας την 3η θέση ανάμεσα στις καλύτερες περιοχές για φαγητό στον κόσμο, πίσω δύο ιταλικές γαστρονομικές περιφέρεις, την Καμπανία και την Εμίλια – Ρομάνια.

 

Οι επιδόσεις της Κρήτης εντυπωσιάζουν και στις ελληνικές διακρίσεις ανά κατηγορία. Στα τυριά, η γραβιέρα Κρήτης βρέθηκε στην 6η θέση, ενώ η ξινομυζήθρα Κρήτης κατέλαβε την 48η θέση και η μυζήθρα Κρήτης την 82η.

Το Ηράκλειο και τα Χανιά εκπροσωπούν επίσης την Κρήτη στις 100 καλύτερες πόλεις για φαγητό, στην 91η και 64η θέση αντίστοιχα, υπογραμμίζοντας τη γαστρονομική δύναμη του νησιού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανάμεσα στις περιφέρειες με το καλύτερο φαγητό, βρίσκονται η Μακεδονία και οι Κυκλάδες κατέκτησαν στην 5η και την 6η θέση αντίστοιχα, η Πελοπόννησος στην 8η, το Βόρειο Αιγαίο στη 10η και η Θεσσαλία στη 15η θέση. Τα Επτάνησα βρέθηκαν στην 37η, οι Σποράδες στην 68η και η Λακωνία στην 93η θέση.

Στα τυριά, εκτός Κρήτης, η κεφαλογραβιέρα Ηπείρου βρέθηκε στην 9η θέση, το Μετσοβόνε στη 12η, το Καλαθάκι Λήμνου στην 22η, το λαδοτύρι Μυτιλήνης στην 32η, η Σφέλα Μεσσηνίας και το Αρσενικό Νάξου στην 36η και 37η θέση αντίστοιχα, η Γραβιέρα Αγράφων στην 40ή, το Κατίκι Δομοκού στην 53η, το γαλοτύρι στην 69η, το κεφαλοτύρι στην 76η, η Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού στην 81η, το μανούρι Θεσσαλίας στην 92η, η κοπανιστή (Κυκλάδες) στην 94η και το κασέρι Θεσσαλίας στην 98η θέση.

 

 

Cover image: shutterstock.com

 

You may also like