Ευθύμης Κάλφας

Ευθύμης Κάλφας: “Food is an act of love!”

by Eleni Michailidou
Αληθινός, ανοιχτός και με πηγαίο χιούμορ, ο Ευθύμης Κάλφας μπαίνει στην κουζίνα, μαγειρεύει κοτόπουλο με πιλάφι και μιλά για το ραδιόφωνο, το φαγητό, την αγάπη του για το μοίρασμα και τη σημασία του να γελάς κάθε μέρα – ακόμα και με τον εαυτό σου.

Ευθύμης Κάλφας

Ποια πιστεύεις πως είναι τα υλικά μιας επιτυχημένης ραδιοφωνικής εκπομπής;

Πρώτα απ’ όλα θα έλεγα η διάθεση του παραγωγού. Ο κόσμος επιλέγει να ακούσει μια εκπομπή για να διασκεδάσει, να ψυχαγωγηθεί ή να ενημερωθεί – ανάλογα με το είδος της. Αμέσως μετά, θα βάλω τη διάδραση. Θέλω οι ακροατές θα διαμορφώνουν την εκπομπή μαζί μου – ανοιχτές γραμμές, μηνύματα, επικοινωνία. Δεν θεωρώ ότι ενδιαφέρει τον κόσμο μόνο η δική μας ζωή ή η περσόνα μας. Δεν έχει νόημα να ανοίγουμε μικρόφωνο και να μιλάμε μόνο για εμάς. Ο ακροατής πρέπει να νιώθει πρωταγωνιστής στην εκπομπή, κομμάτι της διαδικασίας. Και βέβαια, το χιούμορ παίζει τεράστιο ρόλο. Στο τέλος της ημέρας, ο κόσμος θυμάται ό,τι τον έκανε να γελάσει – όχι ό,τι τον προβλημάτισε περισσότερο.

 

sip_and_bite_celebrity_cooking_efthimis_kalfas_a

 

Δέχεσαι μια πρόσκληση να κάνεις ραδιοφωνική εκπομπή από οποιαδήποτε κουζίνα στον κόσμο. Ποια επιλέγεις;

Νομίζω θα επιλέξω την ιταλική κουζίνα – είμαστε κοντά ως λαοί, ως κουλτούρες, και στις γεύσεις. Πρόσφατα πήγα στο Μιλάνο και στην Μπολόνια, που είναι φοιτητούπολη, και εντυπωσιάστηκα. Ό,τι δοκίμασα ήταν εξαιρετικό – από τα ζυμαρικά και την πίτσα μέχρι τα aperol και τις μπρουσκέτες στον δρόμο. Η Ιταλία έχει ένα εκπληκτικό street food, αλλά και απίθανη ποιότητα σε όλα. Δεν έφαγα τίποτα που να μην ήταν νόστιμο. Οπότε, ναι, μια ραδιοφωνική εκπομπή μέσα από μια ιταλική κουζίνα θα ήταν το ιδανικό. Όλα τα λεφτά!

 

sip_and_bite_celebrity_cooking_efthimis_kalfas_b

Το eláte είναι ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής σου. Ποιο είναι το μυστικό συστατικό, που κάνει κάθε gathering εκεί μοναδικό;

Η ανοιχτή κουζίνα. Έχω μια θεωρία από μικρός – ίσως έτσι έμαθα στο σπίτι μου – ότι το φαγητό είναι πιο νόστιμο όταν το μοιράζεσαι. Ίσως για αυτό και δεν απολαμβάνω να μαγειρεύω μόνο για μένα. Μπαίνω στην κουζίνα με χαρά μόνο όταν περιμένω παρέα: φίλους, σχέση, «wannabe σχέση» (γέλια).

Νομίζω πως το eláte ξεχωρίζει γι’ αυτό τον λόγο. Δημιουργήθηκε για να έχουμε αφορμές να συναντιόμαστε και να τρώμε όλοι μαζί. Αυτή η ανοιχτή κουζίνα που έχουμε φτιάξει είναι το σήμα κατατεθέν μας. Όλοι όσοι έρχονται εντυπωσιάζονται από αυτό το μεγάλο πάσο, από το μαγείρεμα που γίνεται μπροστά στα μάτια τους, από το πώς ο καθένας μπορεί να συμμετέχει ή απλώς να είναι παρών. Και μετά, όλα αυτά μεταφέρονται στο τραπέζι, όπου τρώμε και μοιραζόμαστε ιστορίες που αξίζουν να ειπωθούν.

Αν το σκεφτείς, όλες οι σημαντικές στιγμές της ζωής μας συμβαίνουν γύρω από ένα τραπέζι. Και δεν είναι εκεί μόνο στις χαρές, αλλά και στις μεγαλύτερες λύπες μας. Είναι στην κουλτούρα μας. Όταν κάποιος είναι άρρωστος, η μαμά θα φτιάξει κοτόσουπα. Θα καθίσουμε όλοι γύρω του και θα φάμε ακόμα κι αν δεν είμαστε άρρωστοι. Είναι ο τρόπος μας να δείξουμε φροντίδα. Το φαγητό είναι αγκαλιά – μια πράξη αγάπης.

Ευθύμης Κάλφας

Δημιούργησες τώρα και το πρώτο σου ημερολόγιο “365 ημέρες Ευθύμης”. Τι δεν θα ήθελες να λείψει από καμία μέρα του νέου έτους;

Το να γελάμε! Αλήθεια, είναι κάτι που συνειδητοποίησα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Ήμουν πολύ πιεσμένος – επαγγελματικά και προσωπικά – και κατάλαβα ότι είχα χάσει αυτό που με βοηθούσε πάντα: το χιούμορ μου. Είπα, λοιπόν, ότι δεν θα το αφήσω ποτέ ξανά να λείψει.
Πιστεύω πως δεν πρέπει μόνο να ψάχνουμε αφορμές για γέλιο μέσα στην ημέρα, αλλά και να τις δημιουργούμε. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι ότι παίρνουμε τους εαυτούς μας υπερβολικά σοβαρά. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, το γέλιο κάνει ακόμα και τα δύσκολα λίγο πιο εύκολα. Λειαίνει τις γωνίες μας…
Θυμάμαι ήταν 31 Δεκεμβρίου, τελευταία μέρα του 2023, όταν έκανα το πρώτο μου τατουάζ: ένα μικρό χαμογελάκι πίσω στον λαιμό. Το έκανα για να μου θυμίζει να μην αφήνω τη μέρα να περάσει χωρίς να γελάσω. Δεν το βλέπω, αλλά κάθε φορά που το αγγίζω θυμάμαι να γελάω – και επανέρχομαι στη βάση μου.

 

Καταλαβαίνω ότι με εσένα όλα είναι γνήσια, τίποτα δεν είναι προσποιητό…

Ευχαριστώ πολύ, που το λες αυτό. Όταν ένας άνθρωπος εκτίθεται 15 ώρες την εβδομάδα στο ραδιόφωνο, δεν μπορεί να προσποιείται. Δεν γίνεται να παριστάνεις κάποιον άλλον για τόσες ώρες. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να είσαι ο εαυτός σου. Φυσικά, επιλέγεις τι θα δείξεις και πώς θα το παρουσιάσεις, αλλά η βάση σου είναι αυτή. Η μεγαλύτερη διαφορά, όπως μου λένε οι περισσότεροι, είναι ότι περιμένουν να είμαι όλη μέρα όπως στα βίντεο ή στο ραδιόφωνο – δηλαδή να «ουρλιάζω». Δεν είναι έτσι! Απλώς όταν είμαι στον αέρα, πρέπει να δώσω λίγη υπερβολή, να πάω από το «οκτώ» στο «δέκα» για να μεταδώσω ενέργεια. Ο ακροατής χρειάζεται αυτό το σπρώξιμο. Στην καθημερινότητά μου, δεν φωνάζω όλη μέρα – αλλά παραμένω ο ίδιος άνθρωπος.

 

sip_and_bite_celebrity_cooking Ευθύμης Κάλφας

 

Στην κουζίνα είσαι περισσότερο “Master Chef” ή “delivery boy”;

Εργένης στην κουζίνα, ξεκάθαρα! Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω για τους ανθρώπους που αγαπώ – είτε είναι φίλοι, είτε η οικογένεια, είτε η σχέση μου – αλλά δεν μου αρέσει να μαγειρεύω μόνο για μένα. Το να περιμένω κόσμο στο σπίτι, να μαγειρεύω και να στρώνω το τραπέζι είναι ένας τρόπος να εκφράσω αγάπη και φροντίδα. Όταν είμαι μόνος, το delivery με σώζει, αλλά δεν καταφεύγω μόνο σε γύρους και burgers. Θα παραγγείλω κοτόπουλο με μπάμιες, γιουβαρλάκια – φαγητά που μυρίζουν “μαμαδίσια” ζεστασιά.

Ευθύμης Κάλφας

Ποιο φαγητό “ανοίγει τον δρόμο για την καρδιά του Ευθύμη”;

Η αυθεντική καρμπονάρα! Δείξε μου ότι ξέρεις να φτιάχνεις original καρμπονάρα – σπάσε το αυγουλάκι, τσιγάρισε το guanciale – και με κέρδισες, ακόμα κι αν δεν την πετύχεις. Αν τη φτιάξεις με κρέμα γάλακτος… game over! (γέλια)

 

sip_and_bite_celebrity_cooking_efthimis_kalfas_d

 

Ποιο είναι το comfort food σου;

Τον χειμώνα, η κοτόσουπα. Για μένα είναι ό,τι πιο παρηγορητικό υπάρχει – μια αγκαλιά σε πιάτο. Μου θυμίζει τη μαμά μου, τη θαλπωρή. Το καλοκαίρι, οι μελιτζάνες με ΤΟ κρέας – όπως χαρακτηριστικά τις λέει η μητέρα μου. Μπελαλίδικο φαγητό, αλλά το νιώθω σαν το πατρικό μου σπίτι.

 

Ποια μυρωδιά σε ταξιδεύει πίσω στα παιδικά σου χρόνια;

Η ωμή ζύμη από το κέικ της μαμάς. Η μητέρα μου δούλευε πολύ, αλλά πάντα μαγείρευε η ίδια για να μη νιώθουμε ότι λείπει. Θυμάμαι να φτιάχνει κέικ κι εγώ με τον αδερφό μου – της λέγαμε: «Άσε λίγο ζυμάρι να το φάμε ωμό!» Μάλιστα, μια φορά φάγαμε τόσο μεγάλη ποσότητα ωμής ζύμης, που δεν φούσκωσε το κέικ! (γέλια) Ακόμα και σήμερα, το κέικ της μαμάς μάς περιμένει κάθε εβδομάδα στον πάγκο της κουζίνας. Ξέρω απ’ έξω και τη συνταγή – έχει καταγραφεί στο DNA μου!

 

Ποια “ξινή” στιγμή της ζωής σου αποδείχτηκε τελικά το πιο γλυκό μάθημα;

Σίγουρα τα σχολικά μου χρόνια. Δεν ήταν εύκολα. Είχα περάσει φάσεις μοναξιάς, κοροϊδίας, απόρριψης. Ωστόσο, κοιτώντας πίσω, καταλαβαίνω πως εκείνη η περίοδος με διαμόρφωσε και ήταν ο λόγος που στράφηκα προς το ραδιόφωνο. Θυμάμαι, όταν ήμουν έφηβος, έκλεινα την πόρτα του δωματίου μου και άκουγα ραδιόφωνο για ώρες. Ένιωθα ότι κάποιος είναι εκεί και μου κρατά παρέα. Όταν σε ένα μάθημα επαγγελματικού προσανατολισμού στο σχολείο με ρώτησαν «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;», είπα: «Θέλω να γίνω ραδιοφωνικός παραγωγός. Να κάνω παρέα σε αυτόν που ακούει μόνος του στο δωμάτιο.»

Ευθύμης Κάλφας

Το “μενού” της ζωής σου άλλαξε από τότε που μετακόμισες στην Αθήνα;

Καταρχάς, άλλαξαν οι ρυθμοί. Στη Θεσσαλονίκη, αν είχες ραντεβού στις 8, έφευγες στις 7:45 και ήσουν άνετα στην ώρα σου. Στην Αθήνα, πρέπει να φύγεις από τις 7! Άλλαξε και η καθημερινότητα – άλλες παρέες, άλλες συνήθειες. Εδώ η ζωή κυλάει πιο γρήγορα, έχει περισσότερες ευκαιρίες, αλλά και περισσότερη πίεση. Από την άλλη, νιώθω ότι ωρίμασα. Ήρθα με πολλή διάθεση να εξελιχθώ και, παρότι μου λείπει η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα με έχει αγκαλιάσει όμορφα. Στην ουσία, άλλαξε ο “ρυθμός”, αλλά η “συνταγή” έμεινε ίδια: να περνάω καλά με ανθρώπους που αγαπώ.

 

sip_and_bite_celebrity_cooking Ευθύμης Κάλφας

 

Αν η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα ήταν φαγητά, ποια θα ήταν;

Η Θεσσαλονίκη θα ήταν σουτζουκάκια σμυρνέικα με ρύζι – παραδοσιακή, με ιστορία, διαφορετικές επιρροές και τη σωστή ποσότητα… κανέλας. Για την Αθήνα θα επιλέξω ένα πιάτο που δοκίμασα πρόσφατα σε ένα νέο εστιατόριο, το “Άθως”. Ζυμαρικά με μοσχαρίσια μάγουλα – τα λάτρεψα.

 

Και τώρα, ας λύσουμε μια για πάντα τη μεγάλη απορία: σουβλάκι ή καλαμάκι;

(γέλια) Δεν θα λυθεί ποτέ αυτό το θέμα! Όταν πρωτοπήγα στην Αθήνα, είχα μια άρνηση να το πω όπως ήθελαν να το ακούσουν. Αναγκάστηκα, όμως, να υπαναχωρήσω, γιατί έπρεπε να ετοιμαστεί η παραγγελία μου κάποια στιγμή! Για μένα, πάντως, θα είναι για πάντα σουβλάκι! Είναι όπως η συζήτηση για το “φέτα ή τυρί”. Αυτό, όμως, το λύνω πλέον πάρα πολύ εύκολα. Λες “τυρόπιτα” ή “φετόπιτα” άνθρωπέ μου. Τυρόπιτα λες! Mic drop!

 


Ευθύμης Κάλφας

Efthimis’ Favorite Recipe
Κοτόπουλο με πιλάφι στον φούρνο

Για 4-6 άτομα – Προετοιμασία: 15′ – Μαγείρεμα: ~60′

 

sip_and_bite_celebrity_cooking_efthimis_kalfas_syntagi

Υλικά
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο, ξεκοκαλισμένο και κομμένο σε μερίδες
  • 1250 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 500 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 5 κ.σ. μουστάρδα
  • 5 κ.σ. μέλι
  • 5 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο κρέμα
  • 250 ml ελαιόλαδο
  • 120 γρ. φουντούκια ψημένα
  • δυόσμος, μαϊντανός, άνηθος (από ένα ματσάκι)
  • ανθός αλατιού, πιπέρι σε μύλο

 

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, προσθέτουμε το κοτόπουλο και βράζουμε για περίπου 20′.

Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το βαλσάμικο ξύδι, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αλέθουμε σε πολυκόφτη τα μισά φουντούκια και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε τα κομμάτια βρασμένου κοτόπουλου και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για περίπου 20′.

Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά το ρύζι και το τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος. Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές ροδέλες και πασπαλίζουμε τη μισή ποσότητα πάνω από το ρύζι. Προσθέτουμε 1250 ml ζωμό από την κατσαρόλα που βράσαμε το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε.

Περνάμε τα μαριναρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου σε μικρή σούβλα, την τοποθετούμε με προσοχή πάνω από το ρύζι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, για περίπου 40′.

Κόβουμε τις κορυφές από τον άνηθο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό και γαρνίρουμε το φαγητό μας. Προσθέτουμε το υπόλοιπο φρέσκο κρεμμυδάκι, τα υπόλοιπα φουντούκια, σπασμένα σε χοντρά κομμάτια, λίγο ανθό αλατιού, πιπέρι στον μύλο και λίγες σταγόνες από ελαιόλαδο.

Ευθύμης Κάλφας

Κάνε δικό σου το ημερολόγιο “365 μέρες Ευθύμης” από το dandelion-stories.gr

Συντονίσου στον Music 89.2, καθημερινά 18.00-21.00, και απόλαυσε την πιο… Deuxlulu ραδιοφωνική παρέα – τον Ευθύμη Κάλφα και την Αστερόπη Χαϊνά!

 

Photographer: Theodosis Georgiadis || Chef: Andreas Klavdianos || Food stylist: Stavroula Foutsa || All Products: Masoutis

You may also like